Holde bryllupstale

Snørr og tårer kan ødelegge alt

Hold en strålende bryllupstale uten å gråte.

PINLIG: Klart man skal få bli rørt i bryllupet, også når man selv holder tale. Men noen ganger blir det for mye, både for en selv og gjestene.
PINLIG: Klart man skal få bli rørt i bryllupet, også når man selv holder tale. Men noen ganger blir det for mye, både for en selv og gjestene. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
Sist oppdatert
TEKSTFORFATTER: Ingvild Storvand Wivel.
TEKSTFORFATTER: Ingvild Storvand Wivel. Foto: Foto: PRIVAT.
TIPSER: Thomas Leikvoll, kjent som programleder og medforfatter av blant annet boken Toastmaster og Small Talk.
TIPSER: Thomas Leikvoll, kjent som programleder og medforfatter av blant annet boken Toastmaster og Small Talk. Foto: Foto: JOHN ANDRESEN.
TALETIPS: Fra boken Toastmaster.
TALETIPS: Fra boken Toastmaster. Foto: Foto: CAPPELEN DAMM

Bryllup er og blir rørende, spesielt når brudeparet står en nær.

Da kan det være veldig vanskelig å holde gråten tilbake dersom man samtidig skal holde en tale til paret.

Det er igrunnen litt fint å vise at man er rørt på den store dagen.

Verre er det om maskaraen renner nedover kjolen, snørret fosser ut nesen og ned på haken, man hikster mellom hvert eneste ord, skjelver på hendene og står der som en rødsprengt tomat mens alles oppmerksomhet er rettet mot en.

Da er det ikke så fint lenger.

Og det som er synd er at talen blir helt ødelagt.

Du bør dessuten huske å droppe dette i talen.

- Få spenningen ut av kroppen

Ingvild Storvand Wivel, tekstforfatter ved tekstforfatter.no, forteller at gråting er et kjent problem.

- Rådet er å få spenningen ut av kroppen. Når talen er skrevet, les den høyt for deg selv. Om igjen og om igjen. Finn steder i talen der det er naturlig å ta pause, juster teksten, kutt ut unødvendig ord og gjentagelser, gjør teksten så muntlig som mulig. Les igjen, gjerne foran et speil. Lær deg til å se opp innimellom. Skaff gjerne en eller flere som test-publikum, hør hva de mener, tipser Storvand Wivel til Kvinneguiden.

Dette kan du gjøre

- For det første; man skal være en usedvanlig hardhjertet tilhører om man ikke finner det både rørende og sjarmerende at taleren er grepet av stunden. Den understreker at ordene som blir sagt er velmente. Om man feller en tåre eller flere underveis gjør det slettes ingenting, sier Thomas Leikvoll, kjent som programleder og medforfatter av blant annet boken Toastmaster og Small Talk, til Kvinneguiden.

I tillegg understreker han at en tale uten ord eller temaer som bringer fram følelser, er en overfladisk og kjønnsløs tale.

- Følelsene kommer fordi du bryr deg og mener det du sier. Det er lov, sier han.

Om man derimot føler sjenanse og blir hindret i å si det man ønsker fordi man ikke klarer å holde følelsene i sjakk, kan man ta noen forhåndsregler, mener han:

- Les talen din mange ganger før selve dagen. Gjerne for noen andre. Slik blir du trygg på ordene og har gjennomgått følelsene de medbringer i forkant av framførelsen, sier Leikvoll og fortsetter:

- Bruk andre hjelpemidler: Filmsnutter, lydopptak, bildefremvisninger og så videre. På den måten overfører du noe av oppmerksomheten bort fra deg, og du vil også selv konsentrere deg mer om andre ting enn følelsene dine.

- I virkelig vanskelige tilfeller er det både lov og akseptert å få noen andre til å fremføre hele eller deler av talen på dine vegne.

Kontroll på nervene

Unngå snørr og tårer

Ta det med ro, snakk høyt og klart, husk at også de nederst ved bordet skal høre, sier Ingvild Storvand Wivel og tipser videre:

  • Se for deg hele situasjonen, se deg selv der du reiser deg opp, visualiser kvelden. Hva er det verste som kan skje? Husk at selv om det er du som snakker, er det ikke du som er midtpunktet, eller veldig interessant, ha fokus på brudeparet, glem gjestene.
  • Like før du skal holde talen kan det være lurt å finne et skjermet rom, for eksempel en bil, kjenn på nervene og bruk stemmen din, lag en høy summelyd eller helst skrik spenningen ut av kroppen - du vil føle deg roligere etterpå.
  • Et tips for å unngå tårer er å avlede tankene ved å tenke på noe helt annet - som en fotballkamp, en flott ferie eller den gangen du var virkelig tøff- umiddelbart før du holder talen.
  • Husk hvem du snakker til, og snakk aldri for lenge! Lange, detaljerte taler er kjedelige, 5-10 minutter er mer enn lenge nok.

Dersom man har for vane å gråte mye når man holder tale, er det også grunn til å føle seg ekstra nervøs før man skal i elden.

Samtidig finnes det flere punkter du kan ta hensyn til som vil hjelpe deg helskinnet gjennom talen.

- Hvis man vet at man uansett vil begynne å gråte, kan man jo få en annen til å holde talen for seg, eller gi den som en gave på gavebordet. Eller rett og slett gjøre talen så kort at du ikke rekker det:" Det er så mye jeg skulle sagt, men jeg vet dere vet hva jeg vil si, og at jeg begynner å gråte", tipser Storvand Wivel.

Hun synes også at det er viktig å poengtere at dersom det er flere talere som kun kjenner den ene, blir det lett for mye fokus enten på bruden eller brudgommen, greit å ha en toastmaster som får en oversikt over talere på forhånd, og sørge for at det blir en balanse - og en tidsbegrenset taletid.

Leikvoll mener at du først skal være måteholden med alkohol. Ikke la deg friste til å drikke nervene i sjakk.

- Nervøsitet er i utgangspunktet bra. Det skjerper deg og gjør deg klar for oppgaven. Er du ikke litt nervøs engang er noe galt, sier han mens han fortsetter:

- Det er smart å framføre talen flere ganger, så mange ganger du orker, for deg selv eller for andre. Når man kan noe godt blir man mindre nervøs.

- Ta deg tid før du begynner. Pust ut og gi deg selv en god pause fra du har reist deg til du begynner. Kjenn etter at du er "på plass" følelsesmessig, sier eksperten videre.

  • Det er ikke dumt å lese sakte og ta deg god tid.
  • Les så sakte som du klarer, og enda litt saktere enn det.
  • Nervene spiller deg et puss, og i virkeligheten leser du i et helt normalt tempo. Dette gjelder nesten alle.

Redd deg inn igjen

OK, så har skaden skjedd, og der står du og føler deg dum og liten.

Men slapp av; du kan glatt redde deg inn igjen.

- Be helt enkelt om en pause. Publikummet ditt forstår det, og er nok også grepet av det som blir sagt. Drikk litt vann, ta en skål med forsamlingen, le litt og husk at det aller viktigste er at du framfører noe viktig for mennesker du er glad i. Og det er faktisk viktigere enn hvordan du framfører det, mener Leikvoll.

- Om nødvendig be om å få fortsette litt seinere. Det er helt greit.

Les også:

Aldri mer taleskrekk

Fiks brudehår og sminke selv

Kleskodene i bryllup

Single blakkes av bryllup

Fra billigkjole til brudekjole

Skal man splitte par?

Slik blir bryllupsbildene best

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også