På tur med utdrikningslaget!

Finanskrise til tross, mange av sommerens bruder og brudgommer vil bli drukket ut i utlandet.

Publisert Oppdatert
For tiden går filmen "Hangover" sin seiersgang på kino. Filmen handler om en kameratgjeng som bestemmer seg for å dra til Las Vegas for å drikke ut kompisen. Når de våkner opp dagen derpå, er brudgommen forsvunnet, og det samme er hukommelsen.

Både askmen.com og travelchannel.com har kåret Vegas til et av verdens beste steder for utdrikningslag. Men den amerikanske lekeplassen blir ofte litt for langt unna for nordmenn som vil feire slutten på singellivet. De velger seg heller destinasjoner i Europa, og da skal det gjerne være litt stilig. I hvert fall hvis det er en jente som skal drikkes ut.

Storby og syden

- "Utdritiningslag" hører fortiden til. Dagens forlovere vil gjøre stas på dem som skal gifte seg, sier bryllupsekspert og tidligere Miss Universe-kandidat Kathrine Sørland, som har drevet brudesalongen Agape siden 2003.

Sørland har merket seg at utdrikningslag i utlandet blir stadig mer populært, selv om de fleste fremdeles feirer i Norge. Hun har mest med bruder å gjøre, og kan fortelle at jentene helst drar til storbyer som Barcelona eller Paris i sommerhalvåret. Når det blir kaldere, er det steder som Gran Canaria som prioriteres.

- Det kan virke som det viktigste er at det er varmt der man skal drikkes ut. Bademuligheter er et ekstra pluss. Og som oftest vet bruden ingenting på forhånd. Forlover har gjerne ordnet med fri fra jobben og pakket kofferten for bruden før hun blir kidnappet, sier hun.

Det er ofte de store utdrikningslagene som reiser ut av Norge, siden de da er flere som kan spleise på feriebolig. Men Sørland sitter ikke med et inntrykk av at utdrikningslag i utlandet er noe som hører overklassen til.

- Nei, egentlig ikke. Det er klart at jo mer penger man har, jo enklere er det å få til noe sånt. Men storbyer er det ofte enkelt å få billige flybilletter til, noe som gjør det til et alternativ for mange.

Øst-Europa

Billige flybilletter er også viktig når gutta skal dra på utdrikningslag til utlandet, men ellers prioriterer de på en litt annen måte enn jentene. I tillegg til de obligatoriske nakne damene, er det billig øl som lokker mest, tror Martin Thronsen, redaktør i FHM.

- Men utdrikningslag i utlandet har ikke fått etablert seg skikkelig som en trend her hjemme ennå, selv om det er sannsynlig at det kommer. I Storbritannia er det blitt vanlig å dra til Øst-Europa for å drikke ut venninner og kompiser. Og byer som for eksempel Krakow sliter skikkelig med all den britiske flatfylla det fører med seg, forteller han.

Det britiske reiseselskapet Pissup spesialiserer seg nettopp på utdrikningslag til Øst-Europa for gutta, og har også etablert seg i Norge, Sverige og Danmark. Og i Skandinavia er det foreløpig Norge som representerer det største markedet.

- Siden forrige sesong har vi doblet kundemassen vår, sier presseansvarlig Carsten Düring, som likevel ikke vil ut med noen konkrete tall. Han forsikrer imidlertid at det er minst tresifret.

Farer underveis

Og kanskje er det ikke så dumt å velge en turoperatør som henter deg på flyplassen i limo og sørger for en guide til alle klubbene? Det kan jo være greit å ha noen som passer på, når det står på som verst. For ifølge tall fra britiske UD skjer det mange små og store ulykker når britene drar på sine populære utdrikningslag til Øst-Europa. Hele 24 prosent av festdeltagerne blir utsatt for tyveri, overfall eller skader. Flere av dem blir også arrestert.

Noe å tenke på kanskje, før man spenner på seg danseskoene og setter seg på et fly med en forlovet venn. 1-320 2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning