Flere unge gifter seg

Ekteskapet står for fall, hevder enkelte. Likevel var det i fjor flere yngre som giftet seg enn året før.

Publisert Oppdatert
Flere og flere velger å forbli samboere resten av livet, og mange mener at ekteskapet derfor står for fall.

I fjor var det flere yngre som giftet seg enn året før, og snittalderen var for menn 37,3 år, mot 33,8 for kvinner. Det skriver Fredrikstad Blad denne uken.

Trendskifte i fjor

I 2008 var snittalderen ved vigselen henholdsvis 37,6 for menn og 34,2 for kvinner.

Går vi enda lenger tilbake i tid og ser på for eksempel årene fra 1961 til 1965, var gjennomsnittsalderen for ekteskapsinngåelse 27,8 år for menn og 24,5 år for kvinner.

Les også: Vinterbryllup?

Les også: Kalde bryllupsreiser

Les også: Behold magien etter bryllupetFra 70-tallet og frem til 2008 har gjennomsnittsalderen ved ekteskapsinngåelse steget jevnt og trutt hvert eneste år. Men i fjor ble det altså en liten statistisk nedgang, og for første gang siden begynnelsen på 1970-tallet gikk gjennomsnittsalderen ned ved ekteskapsinngåelse.Unge og nygifte

Marthe Elise Ekroll Solberg (21) vet om flere unge par som har giftet seg.

- Også en del venner på min alder , sier den nygifte 21-åringen til Fredrikstad Blad.

- Forrige lørdag var jeg i et bryllup der en 22 år gammel jente giftet seg med en mann på 24 år, og til helgen skal jeg i et nytt bryllup der paret er 21 og 23 år gamle, tilføyer hun.

Ekroll Solberg vet om flere unge som har avgitt forpliktende løfter.

- Jeg har en 23-åring i klassen min som giftet seg i sommer, og jeg vet også om noen på henholdsvis 19 og 21 år som giftet seg i juli. Begge er fra Fredrikstad, akkurat som det siste nygifte paret jeg vet om. Der er begge bare 20 år gamle, sier 21-åringen.

Fakta om ekteskap


Ekteskap basert på kjærlighet var uvanlig og ble sett negativt på helt frem til 1900-tallet. Før den tid var ekteskapet et forretningsforetak som skulle sikre slekten.

Frem til midten av 1800-tallet var ekteskapsidealet i Norge det vi i dag kaller fornuftsekteskap eller arrangert ekteskap. En praktisk innordning som knytter familien sammen og gir fordeler til begge parter. Dette er fortsatt idealet i mange land.

På 1500-tallet innførte den katolske kirken en rekke regler som regulerte menneskers samliv. For eksempel kom det et forbud mot giftemål mellom slektninger.

Kilde: F-b.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning