Er du en gal brud?

Stopp, ta det med ro og pust! Bryllupsplanleggingen kan ødelegge forholdet.

Publisert Oppdatert
Er du blitt fullstendig oppslukt i bryllupsplanleggingen din? Da er det kanskje på tide å puste dypt, og huske på at dette kan gå utover familien, venner og ikke minst din forlovede!

Prestasjonsangst

Psykolog Grethe Rønning jobber blant annet med parveiledning og mener at om den kommende bruden er fanget i bryllupsplanleggingen, kan det føre til at hun faktisk mister partneren sin;

- Mister man perspektiv på livet utenom planleggingen, er det helt nødvendig å stoppe opp og rette fokuset mot noe annet. Bruden som mister seg selv har prestasjonsangst og er redd for at ikke alt skal være perfekt. Da kan det menneskelige fokus lett forsvinne og dermed går det utover parforholdet, sier Rønning til Kvinneguiden.

Brudesminke? Sjekk web - TV her!Hun tror at det først og fremst er frykten for å mislykkes som ligger bak oppførselen til en "bridezilla". Terapeuten snakker ofte med mennesker som er redd for å ikke prestere bra på jobben eller som kjæreste og at også mennesker i den vestlige verden er svært opptatt av velykkethet og den ytre fasade.

- Det er likevel viktig å huske på at du skal bli verdsatt for den du er og ikke nødvendigvis for det du gjør. Unge, kommende bruder som er fortapte i kjole, kaker og servietter har et materielt fokus og frykter at de ikke strekker til, sier Rønning.

Derfor tror psykologen at når bruden blir ensporet og mister nyanser av virkeligheten, er det viktig at hun spør seg selv hva som er viktig; alle tingene til bryllupet eller mennesket du skal gifte deg med? Det er også et spørsmål om felles verdigrunnlag for paret.

Si i fra!

Det er ikke nødvendigvis enkelt å gi beskjed til bruden at hennes planlegging går utover forholdet til dem rundt henne, men Rønning mener at man skal si i fra på en forsiktig måte.

- Familiemedlemmer bør gå forsiktig frem og tenke over at bruden er stresset. Vær omsorgsfull og rolig, fortell henne hva du ser; "sånn virker det inn på meg, du ser ut som du er stresset". Inviter til diskusjon og samtale, og vær forsiktig så du ikke dømmer brudens adferd. Del din bekymring og still åpne spørsmål, sier Rønning.

Anne Brudevold er psykolog og forfatteren bak boken "Stress og det lille øyeblikks avspenning" og sier seg enig med Rønning.

- Jeg vil anbefale familiemedlemmer å først og fremst si i fra, men vær fintfølende og opptatt av brudens situasjon. Vær forsiktig i framgangsmåten og gå heller litt rundt grøten med spørsmålene istedetfor å være direkte. Husk på at bruden er sårbar og usikker i denne perioden, sier Brudevold og fortsetter;

- Det er helt naturlig at man blir selvsentrert og stresset i en sånn periode, men bruden bør være oppmerksom på at hun også har en mann å ta vare på, råder hun.

Brudevold tror at mange unge bruder er altfor opptatt av å være idealistiske og få det perfekte bryllup. Hun har derimot flere råd til hvordan man skal stresse ned.

- Dersom bruden selv ser at hun har mistet seg selv i planleggingen, må hun ta et skritt tilbake eller til siden, se seg selv i fugleperspektiv og tenke over hva hun holder på med. Har hun noen å snakke med?, råder Rønning.

Brudevold mener at du må spørre deg selv hva som er viktig;

- Hvis du som brud selv oppdager at du er stressa er det lettere å gjøre noe med problemet. Ta deg pauser og sjekk om du er anspent i magemuskler, bruk pusten din og stress ned. Vær oppmerksom på din egen oppførsel, er du så opptatt av at alt skal bli fantastisk at du glemmer de rundt deg?, sier hun.


crazy2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning