Slik sparer du penger på bryllupet

Bryllup på budsjett

Du trenger ikke å blakke deg på bryllupet. Her får du tipsene som hjelper deg å kutte ned på utgiftene til den store dagen.

BRYLLUP PÅ BUDSJETT: Du trenger ikke å blakke deg på bryllupet. Her får du tipsene du trenger.

BRYLLUP PÅ BUDSJETT: Du trenger ikke å blakke deg på bryllupet. Her får du tipsene du trenger. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Publisert Oppdatert

Du som ønsker kontroll med utgiftene til bryllupet bør ifølge forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea glemme ting som å leie inn en bryllupsplanlegger, fri bar, eget design, logo på invitasjoner, og skreddersydd bryllupkjole.

- Dette er elementer som gjør at prislappen på bryllupet fort kommer opp i en brukbar årslønn. Du skal ha virkelig god råd for at det skal være verdt å legge så mye penger ned i én dag. Mange er i etableringsfasen når de gifter seg og har mer enn nok å bruke penger på.

- Jeg har selv vært i bryllup hvor regningen totalt sett ikke kom på mer enn 35.000 kroner. Det slo meg aldri at dette var et "sparebryllup".

Velg riktig tid på året

Roger Løvendahl i Bryllupsvenner.no forteller til Kvinneguiden at det kan være lurt å gifte seg på de dagene på året hvor det er færrest bryllup.

- Da er konkurransen om blant annet lokaler / catering / fotografer minst, og prisen er lavere. Det er helt lov å gifte seg på en tirsdag eller torsdag, selv om det vanligste er en lørdag.

Samtidig påpeker Løvendahl at du kan forvente høyere priser om du ønsker å gifte deg på årets "beste dato".

- For eksempel var 12.12.12 fullbooket hos de fleste, og ønsket noen det beste lokalet eller den flinkeste fotografen på den datoen, måtte de nok betale for det også.

Benytt deg av kvoten

Bryllupsfakta

23.000 ekteskap inngås hvert år

11.000 par skiller seg hvert år.

Gjennomsnittlig bruker hvert norske brudepar 100.000 kroner i forbindelse med bryllupet.

(Kilde: Statistisk Sentralbyrå / SSB)

En stor utgiftspost i de fleste bryllup er alkohol. Alkohol går ikke fort ut på dato, og kan fint kjøpes lenge før.

- Brudeparet kan derfor spørre venner og bekjente som de vet skal ut å reise, om de har mulighet til å fylle opp kvoten for og til dem, råder Løvendahl.

- Bor de selv nærme svenskegrensen, kan de selvfølgelig kjøre til Sverige og handle alkohol derfra - ikke så billig som på taxfree på flyplasser, men fremdeles rimeligere enn å handle i Norge.

Handle på tilbud

Det er stadig tilbud i butikker som har det du trenger til bryllupet. Følg med på facebooksider til butikker som for eksempel "Til Bryllupet", og handle når det er salg, gratis frakt, eller andre gode tilbud.

Forlovelsesringer også som vielsesringer

Forlovelsesringene kan ifølge Løvendahl helt fint også brukes som vielsesringer.

- Gå til gullsmeden og få forlovelsesringene gravert, så har dere verdens fineste gifteringer. Det koster mye penger å kjøpe nye ringer, dersom forlovelsesringene likevel bare skal ligge i smykkeskrinet, så her kan du spare mange penger.

Gjør det selv

- DIY er i skuddet som aldri før, forteller Løvendahl fra Bryllupsvenner.no.

- Mye kan lages med te-lys, syltetøyglass og note-papir for å si ting veldig enkelt. Nettsteder som for eksempel Pinterest har mangfoldige inspirasjonsbilder, og mange av disse bildene er rene tips som viser hvordan andre har laget diverse ting til eget bryllup.

Tips for å kutte ned på utgiftene til bryllupet

Forbrukerøkonomen har også følgende råd til deg som ønsker å kutte ned på utgiftene til den store dagen:

Vær tidlig ute. - Rimelige og attraktive lokaler blir fort booket. Planlegger du bryllup til neste år, så bestill allerede nå.

Lei kjolen. - En bryllupskjole brukes bare en gang. Det er både rimeligere og mer praktisk å leie kjole.

Koldtbord. - En annen ting som kan holde kostnadene nede, uten at kvaliteten på maten reduseres, er koldtbordvarianten. Det reduserer behov for bemanning. Men legg litt penger i maten, det blir satt pris på.

Dropp bandet. - Det viktigste er at du finner musikk som folk elsker å danse til. Et liveband er ingen garanti for gøy musikk. Et godt lydanlegg og riktig låtvalg kan virkelig gjøre susen. Og vil du likevel ha inn musikkhjelp, så gå for DJ-varianten.

Gjør ting selv. - Bryllupsplanlegger er et skikkelig fordyrende element. Det er også kjipt å måtte si nei til flere forslag fra en slik rådgiver fordi du ser at kostnadene drar av gårde.

Én kake er trendy. Det tradisjonelle kakebordet har sin sjarm, men flere går for én flott bryllupskake. Sett gjerne ut litt konfekt i tillegg.

Gaver. - Tenk nytteverdi. Mange som gifter seg har skapene fulle av vinglass og kaffekopper. Hva med å ønske seg tilskudd til bryllupsreisen. I takkekortet kan dere vise bilder fra turen og takke for bidraget.

Les også:

Så mye får du i pensjon

Derfor klarer du ikke å spare

Slik handler du mer effektivt

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning