Kalde føtter?

- Vent til forelskelsen er over før dere gifter dere, sier Frode Thuen. Slik takler du bryllupsnerver!

Sist oppdatert
Hva gjør man egentlig dersom den ene parten opplever kalde føtter før bryllupet?

Vanlig problem

Svaret er i følge psykolog og samlivsekspert, Frode Thuen, at kalde føtter før bryllupet som regel ikke trenger spesiell oppmerksomhet.

- Men hvis det er mye av det, kan det tvinge seg frem et behov for å utsette bryllupet. Jeg tror for øvrig at problemet med kalde føtter er et mindre problem i dag sammenlignet med hvordan det var tidligere. Nå bor de aller fleste sammen før de gifter seg og bryllupet blir derfor ikke den store omveltningen som det vanligvis var før i tiden, forsikrer Thuen.

De fleste som kommer til samlivseksperten har vært gift eller samboere i lang tid, ofte i mange år, og sliter med ulike problemer.

Dersom man etter mange år fortsatt er usikre på om man vil dele livet sammen mener psykologen at det som regel alltid er fordi paret generelt har problemer i forholdet, og at det ikke er selve ekteskapstanken som er problemet.

Forelskelsen lurer

Forelskelse gjøre ofte blind og mange par tar drastiske avgjørelser når de er stormforelsket. Psykologen advarer om å gifte seg mens man fremdeles opplever denne rusen.

- Det er lurere å vente til de aller mest intense følelsene har lagt seg. Først da ser man hva det egentlig drier seg om, og hva ens egne følelser handler om. Det kan være lurt å kjenne hverandre godt først, og bo sammen en tid. Men for øvrig kan man vel gifte seg når som helst i livet, forklarer han.

Ekteskapsrådgiver Olea Smith Kaland tror noe av det viktigste er å spørre seg selv hvor lenge denne usikkerheten har vart, det er nemlig forskjell på seks måneder og kvelden før.

- Man må prate sammen og ta dette på alvor, kanskje trenger man å prate med en profesjonell person, sier Kaland.

Hun er enig med Thuen og sier at kalde føtter er helt normalt, men hun mener at følelsene avhenger av livserfaring.

- Det handler også om erfaring generelt, dersom man har ett eller flere forhold eller ekteskap bak seg har man et bedre grunnlag. Sånn kan man finne ut om man er klar for å binde seg på nytt, sier Kaland.

Akseptere usikkerheten

Det er en stor sjanse å ta når man gifter seg, hvorfor gjøre det når man aldri kan være hundre prosent sikker på hva fremtiden vil bringe?

- Det er ingenting som er sikkert her i livet, så om man bare skal foreta seg noe som man kan vite med sikkerhet hvordan vil gå, får man ikke gjort mye i livet sitt. Nei, man må akseptere usikkerheten og for øvrig dyrke forholdet og kjærligheten og på den måte redusere sjansen for at ekteskapet havarerer, mener Thuen.

Kaland mener at det å føle seg sikker på ekteskapet ofte handler om bakgrunn, livskvalitet og kultur.

- Noen mennesker er veldig sikre og kan ikke tenke seg noe annet enn å gifte seg, mens andre er veldig usikre, sier Kaland.

Det kan være vanskelig å vite nøyaktig når man er klar for å gifte seg, og de fleste som gifter seg tenker nok at dette forholdet kommer til å vare i lang, lang tid fremover.

- Om det ikke varer livet ut, er i allefall ønsket om å dele livet med hverandre det viktigste, mener Thuen.



Denne saken ble første gang publisert 01/04 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også