Slottsbryllup i Irland

Advarsel: Det er ingen vei tilbake når du først har falt pladask

Du trenger ikke hete Kate Middelton for å kunne gifte deg som en prinsesse.

ASHFORD CASTLE: Om du har drømt om et bryllup verdig en prinsesse, ja da bør du sjekke ut slottsbryllup i Irland.

ASHFORD CASTLE: Om du har drømt om et bryllup verdig en prinsesse, ja da bør du sjekke ut slottsbryllup i Irland. Foto: FOTO: Ashford Castle

Publisert Oppdatert

For mang en vordende brud - og 5-åring som ser for seg bryllupsdagen en gang i fremtiden - er det drømmen om å kunne være prinsesse for en dag som er det største av alt. Ja, sånn på toppen av å skulle si "ja" til drømmemannen, da.

Vil du virkelig finne din indre Grace Kelly eller Kate Middelton, ja da nytter det ikke med verken kjedehotellet i hjembyen eller festlokalet nede i veien. Her må det mer storslagne omgivelser til.

Å gifte seg på et ekte slott er å virkeliggjøre ideen om prinsesse-for-en-dag til realitet, og selv om vi kanskje ikke har så mange vassekte middelalderslott å skryte av her hjemme i Norge, så trenger du ikke reise så veldig langt for å finne dem.

Slottsbryllup i Irland

David og Victoria Beckham gjorde det. Det samme gjorde Sir Paul McCartney og Heather Mills. Og jammen gjorde ikke selveste James Bond - eller Pierce Brosnan om du vil - det også. Å finne et slott å holde bryllupsfesten på i Irland er ikke vanskelig - ikke trenger det å knuse budsjettet heller.

På den Grønne Øya kryr det av vakre gamle slott, som tatt ut av et Disney-eventyr. Her er det bare snakk om å velge.

1. Ashford Castle

Majestetiske og eldgamle Ashford Castle, som er datert helt tilbake til 1228, ligger vakkert til ved innsjøen Lough Corrib helt vest i Irland. Slottet, som i dag er kjent som et av Irlands mest luksuriøse 5-stjernes hoteller, er omgitt av et enormt parkanlegg med flotte hager, og gjester som overnatter her kan prøve seg på alt fra ridning, fiske, golf og båtturer på innsjøen.

Det er ikke uten grunn at nettopp dette 700 år gamle slottet regnes som et av de vakreste blant alle Irlands slott, og om du velger å holde bryllupet ditt her, kan du være helt sikker på at både du og gjestene kommer til å føle dere som kongelige for en dag.

ASHFORD CASTLE: Du vil gi både deg selv om gjestene dine en opplevelse for livet om du booker bryllupet på et ekte slott.

ASHFORD CASTLE: Du vil gi både deg selv om gjestene dine en opplevelse for livet om du booker bryllupet på et ekte slott. Foto: FOTO: Gotireland.com

SOM EN DRØM: Hvilken brud har vel ikke drømt om å være prinsesse for en dag?

SOM EN DRØM: Hvilken brud har vel ikke drømt om å være prinsesse for en dag? Foto: FOTO: Visitireland.ie

Du har valget mellom et lite bryllup (med maks 40 gjester) eller en stor fest (med maks 160 gjester). Antall gjester vil avgjøre hvilket rom du vil kunne ha selve middagen og festen i, det litt mindre "Connaught Room" eller enorme "George 'V Dining Room".

Book en "wedding-planner"

Å skulle organisere noe så stort som et bryllup i et annet land - selv om man er utstyrt med både Skype og Google Translate - kan være overveldende. Da kan det være både praktisk og nødvendig å ha en kontaktperson på stedet som kan hjelpe deg med alt du skulle trenge av gode råd, avgjørelser og praktiske ting som må gjøres i forkant av den store dagen.

Mange hoteller og også private lokaler har egne bryllupsplanleggere som kan hjelpe deg med hele prosessen det er å planlegge et bryllup, men du kan også leie noen privat som vil kunne være din støtte på stedet fra du booker bryllupet til du går nedover midtgangen på selveste bryllupsdagen.

Her er et utvalg bryllups- og eventplanleggere som kan hjelpe deg med å planlegge drømmedagen:

1. Frog Prince Weddings & Events

2. Gotcha Covered

3. Ciara Power Wedding Co-ordinator

4. Franc - Wedding Planner and Co-ordinator

Om sommeren har du også muligheten til å ha bryllupsmiddagen i telt ute i hagen.

Inne på slottsområdet finnes også ikke bare én, men to kirker, slik at du ikke trenger å bevege deg langt fra midtgang til middag. Om ingen av disse kirkene svarer til forventningene kan du ta den korte kjøreturen til den fantastiske og nærliggende Ballintubber Abbey - den eneste kirken i Irland som har vært i bruk hver eneste søndag siden den ble grunnlagt på 1200-tallet.

Hotellet har et team av egne bryllupsplanleggere som du kan kontakte via nettsiden, og som kan assistere deg med å planlegge drømmebryllupet ditt.

For gjester som kommer i bryllupet kan også nærområdet rundt slottet friste med mange opplevelser, flott natur, sjarmerende landsbyer og en rik historie.

2. Dromoland Castle

5-stjernes luksus finner du også på vakre Dromoland Castle, som ligger litt lengre sør i landet, i landsbyen Newmarket-on-Fergus i fylket Clare.

Irland er et geografisk lite land, så her befinner du deg faktisk i nærheten av hele fire av landets største byer. Limerick, Cork, Galway og Killarney er alle innenfor en 10 mils radius.

Slottet, som ble grunnlagt i 1543, har mulighet til å vie brudepar borgelig inne i slottet, men om du skulle foretrekke en kirkelig seremoni, finnes det også mange vakre kirker like i nærheten.

Også dette slottet er et populært sted å holde bryllupsfest på, både for irer selv, men også for de svært mange amerikanske parene som hevder å ha irske røtter - og som hvert år velger å gifte seg på den Grønne Øy.

Hotellet har mange aktiviteter å tilby gjester, og det mange mål store hotellområdet vil kunne bli en vakker bakgrunn for bryllupsbildene.

Vinkjelleren på Dromoland Castle er berømt for sitt store utvalg i årgangsviner fra hele verden, og hotellet har en egen sommelier som vil kunne bistå deg med å finne den perfekte drikken til bryllupsmiddagen.

Også dette slottet har et eget team med planleggere som kan hjelpe deg med å organisere drømmebryllupet ditt.

3. Lough Cutra Castle

DROMOLAND CASTLE: Reiser du til Irland for å feire bryllup kan du gifte deg på et ekte slott.

DROMOLAND CASTLE: Reiser du til Irland for å feire bryllup kan du gifte deg på et ekte slott. Foto: FOTO: Dromolamd Castle

DROMOLAND CASTLE: Irland har hundrevis av vakre gamle slott. Mange av disse kan bli ditt for en bryllupsdag verken du eller gjestene dine kommer til å glemme.

DROMOLAND CASTLE: Irland har hundrevis av vakre gamle slott. Mange av disse kan bli ditt for en bryllupsdag verken du eller gjestene dine kommer til å glemme. Foto: FOTO: Dromoland Cast

I County Galway på den ville vakre vestkysten av Irland finner du Lough Cutra Castle - som kan bli ditt eget palass for en dag eller helg om du skulle ønske det. Slottet, som er datert helt tilbake til midten av 1600-tallet, har en rik og spennende historie, og ligger ved kanten av sin egen private innsjø, Lough Cutra.

Dette slottet kan du leie i sin helhet til bryllupet ditt, og stå svært fritt i forhold til hvordan du vil legge opp både dagen og menyen.

Opp til 100 gjester kan få plass til middag inne i "Saloon" rommet, men om du skulle kreve mer plass enn dette, kan du få satt opp store telt i slottshagen hvor middagen kan serveres.

I tillegg til brudesuiten, som tilbys brudeparet som en del av "bryllupspakken" man betaler for, finnes det også 9 store soverom inne på slottet, samt flere hytter på slottsområdet som også kan leies om man skulle ha behov for flere overnattingsplasser.

4. Lismore Castle

Nær Waterford på østkysten av Irland ligger vakre Lismore Castle. Her får du plass til en bryllupsfest med hele 75 til middag - hvorav 23 av disse kan overnatte inne på selve slottet.

Lismore Castle ble opprinnelig bygget i 1185 av King John, og har siden vært bosted for mange konger, jarler og hertuger. Parkanlegget rundt slottet regnes som et av de eldste av sitt slag i Irland.

Slottet er i dag i privat eie og kan leies til mange ulike private arrangementer, blant annet brylluper.

De siste årene har eieren oppgradert mange deler av det gamle bygget, blant annet ved å åpne et moderne kunstgalleri i slottets West Wing.

Om du planlegger et mindre eller intimt bryllup er Lismore Castle et perfekt valg, og vil gi deg alt du drømmer om når det gjelder både romantikk og eleganse. Slottet har et eget team av kokker og bakermestere som vil kunne hjelpe deg med å planlegge en meny verdig enhver prinsesse.

5. Slane Castle

Midt i hjertet av Irland, i historiske County Meath, ligger majestetiske Slane Castle, som ikke bare kan leies til arrangementer som fest og bryllup, men som også er det private hjemmet til en helt ekte Lord.

LOUGH CUTRA: Du vil garantert bli en snakkis i vennegjengen om du inviterer til bryllupsfest på et ekte Middelalderslott.

LOUGH CUTRA: Du vil garantert bli en snakkis i vennegjengen om du inviterer til bryllupsfest på et ekte Middelalderslott. Foto: FOTO: Lough Cutra Castle

DRØMMEDAG: Hest, kjerre og et flere hundre år gammelt slott trenger ikke skje bare i eventyrene.

DRØMMEDAG: Hest, kjerre og et flere hundre år gammelt slott trenger ikke skje bare i eventyrene. Foto: FOTO: Lough Cutra Castle

1100-TALLET: Lismore Castle kan leies til private arrangementer som bryllup.

1100-TALLET: Lismore Castle kan leies til private arrangementer som bryllup. Foto: FOTO: Lismore Castle

Lord Henry Mountcharles' vakre hjem ligger ved bredden av elven Boyne, og kan leies til bryllupsfester med så mange som inntil 240 gjester om du benytter ballsalen Burton Hall. Om bryllupet ditt ikke skal være fullt like stort, kan du få plass til 110 gjester i King George IV's Ballroom.

24 gjester kan overnatte på soverom inne på slottet - deriblant det historiske King's Room, hvor selveste George IV overnattet i 1821 når han besøkte sin elskerinne som bodde på slottet.

Brudeparet får automatisk overnatting på bryllupsnatten i slottets brudesuite.

Slane Castle er i Irland svært kjent som stedet hvor store konserter arrangeres årlig, og hvor så mange som 80 000 musikkfans de siste årene har fått med seg konserter med blant annet U2, Bon Jovi og Eminem.

Om du booker bryllupet ditt her får du din egen bryllupskoordinator som er tilgjengelig nær sagt døgnet rundt for å hjelpe deg med alt du skulle trenge å få i orden før bryllupet skal stå.

6. Cabra Castle

Cabra Castle ble bygget sent på 1700-tallet og ligger i historiske County Cavan nord-øst i Irland. Her kan du og så mange som 100 av dine gjester både overnatte og spise bryllupsmiddag, og hotellet frister til og med med rød løper og sekkepipespillere som tar i mot deg på bryllupsdagen.

Du kan gifte deg borgerlig inne på hotellet, noe som gjør at du slipper å bekymre deg for transport for gjestene.

Hotellområdet er hjemmet til en av Irlands fineste golfbaner, noe som helt sikkert faller i smak hos bryllupsgjester på jakt etter aktiviteter.

7. Castle Leslie

Selv om de ikke levde lykkelig til sine dagers ende, så var det her på Castle Leslie at selveste Paul McCartney giftet seg med Heather Mills i 2002.

Slottet er berømt både i Irland og også utenfor landets grenser på grunn av både det vakre eksteriøret, men også den fantastiske innrendingen med antikke og originale møbler.

SLANE CASTLE: Du kommer ikke til å nøye deg med et kjedelig hotellbryllup etter å ha sett disse vakre slottene.

SLANE CASTLE: Du kommer ikke til å nøye deg med et kjedelig hotellbryllup etter å ha sett disse vakre slottene. Foto: FOTO: Celticcastles.com

Hotellet har som mål at gjestene skal føle seg avslappet, og dermed finnes verken TV, radio eller minibar inne på hotellrommmene. Gratis wi-fi er derimot på plass, så slapp av, du skal nok få Instagrammet den store dagen.

CLOGHAN CASTLE: Vil du være prinsesse for en dag, kan det kanskje være fristene å holde bryllupsfest på et av disse fantastiske slottene?

CLOGHAN CASTLE: Vil du være prinsesse for en dag, kan det kanskje være fristene å holde bryllupsfest på et av disse fantastiske slottene? Foto: FOTO: Celticcastles.com

Hele 5 bryllupsplanleggere er ansatt på slottet, og booker du bryllupet ditt her, får du tildelt din egen planlegger som kan hjelpe deg med alt du skulle behøve hjelp til i forkant av bryllupet.

8. Cloghan Castle

Eldgamle Cloghan Castle stammer fra så langt tilbake som 1300-tallet, og vil kunne bli den perfekte bakgrunnen for et ekte slottsbryllup. På dette slottet oppleves det nesten som å reise bakover i tid, og du vil finne både fangehull, grotter og og utkikkstårn inne på slottsområdet.

Skal du gifte deg her må du i praksis leie slottet for en dag eller helg, og da betaler du rett og slett for lokalet. Mat og drikke kommer i tillegg, og vil måtte organiseres i form av et cateringsselskap eller lignende. Slottets ansatte vil kunne hjelpe deg med dette og peke deg i riktig retning.

Både borgelige ekteskap og velsignelsessermonier kan utføres inne på slottet eller ute i hagen.

9. Luttrellstown Castle

Luttrellstown Castle hadde verdens' øyne på seg i juni 1999, da selveste David og Victoria Beckham giftet seg her.

Slottet er ikke et hotell, men brukes kun til utleie til private arrangementer, deriblant brylluper.

Du kan invitere inntil 150 gjester om du skulle velge å gifte deg her, og inne på selve slottet finnes det 12 soverom som du og de nærmeste bryllupsgjestene kan overnatte i.

HISTORISK: Cloghan Castle kan bli ditt for en dag - uten at det trenger å koste skjorta.

HISTORISK: Cloghan Castle kan bli ditt for en dag - uten at det trenger å koste skjorta. Foto: FOTO: Cloughan Castle

CASTLE LESLIE: Selveste Paul McCartney giftet seg med Heather Mills her for noen år siden.

CASTLE LESLIE: Selveste Paul McCartney giftet seg med Heather Mills her for noen år siden. Foto: FOTO: Castle Leslie

VERDENS VIKTIGSTE DAG: På Castle Leslie kan alle prinsesse-drømmene du har om bryllupsfesten bli til virkelighet.

VERDENS VIKTIGSTE DAG: På Castle Leslie kan alle prinsesse-drømmene du har om bryllupsfesten bli til virkelighet. Foto: FOTO: Castle Leslie

DITT EGET SLOTT: Det er ikke mange som er klar over at man faktisk kan leie et helt slott å gifte seg på - uten at det trenger å fullstendig ødelegge bryllupsbudsjettet.

DITT EGET SLOTT: Det er ikke mange som er klar over at man faktisk kan leie et helt slott å gifte seg på - uten at det trenger å fullstendig ødelegge bryllupsbudsjettet. Foto: FOTO: Castle Leslie

Slottet ligger i vakre Liffey Valley, bare en 20 minutters kjøretur unna Dublin sentrum.

Man er faktisk usikker på nøyaktig hvor gammelt Luttrellstown Castle er, da det er vanskelig å skille mellom hva som var del av det originale slottet og hva som har blitt bygget på opp gjennom årenes løp, men det antas å stamme fra tidlig på 1400-tallet, da Sir Henry Luttrell kapret slottet fra King John.

10. Lough Eske Castle

Helt nord i Irland, nær de sagnomsuste Blue Stack Mountains, finner du vakre Lough Eske Castle, som sies å ha røtter helt tilbake til siste delen av 1400-tallet.

Slottet har vært utsatt for brann flere ganger, og ble sist totalrenovert i 2007, noe som gjør at her - i motsetning til ved mange andre middelalderslott - finner du en blanding av historisk bygg og moderne interiør.

Slottet er i dag et lekkert designhotell med både sportsklubb og spa, og er et populært valg for brudepar som ønsker seg et bryllup med wow-faktor.

Her kan du ha hele 280 gjester til middag om du skulle ønske det, og vil du gifte deg borgerlig, kan du gjøre dette inne på slottet før festen finner sted.

Les også:

Single blakkes av bryllup: Så mye koster det

Slik blir bryllupsbildene best

Her er de verste motetabbene du gjør som bryllupsgjest

LOUGH ESKE: Vakre Lough Eske Castle stammer fra 1400-tallet og kan bli ditt for en bryllupsdag uten sidestykke.

LOUGH ESKE: Vakre Lough Eske Castle stammer fra 1400-tallet og kan bli ditt for en bryllupsdag uten sidestykke. Foto: FOTO: Lough Eske Hotel and Spa

STILFULLT: Soverommene inne på Lough Eske Castle er det ikke noe å utsette på.

STILFULLT: Soverommene inne på Lough Eske Castle er det ikke noe å utsette på. Foto: FOTO: Lough Eske Hotel and Spa

LUTTRELLSTOWN CASTLE: Om du vil ha et bryllup med litt kjendisfaktor, så var det nettopp på dette slottet at Posh Spice fikk sin Becks i 1999.

LUTTRELLSTOWN CASTLE: Om du vil ha et bryllup med litt kjendisfaktor, så var det nettopp på dette slottet at Posh Spice fikk sin Becks i 1999. Foto: FOTO: Luttrellstown Castle

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning