Blikkfang

Se deg selv i riktig perspektiv. Bildespesial!

Sist oppdatert
- Speil kan ikke bli for store! utbryter interiørdesigner Halvor Bakke, kjent fra TV-programmer som "Dekor" og "Homsepatruljen".

- Men det må være ramme rundt, tilføyer han. - Og karmen kan gjerne være bred og godt synlig.

Hjemme har designeren satt seg selv i mørk slangeskinn-innfatning; her har et digert entréspeil skiftet ham.

- Jeg måtte snekre det selv for å få det høyt nok, sier han muntert og mønstrer seg selv fra topp til tå i den høsttrendy kreasjonen.

Tilbakeblikk

Ordet speil kommer av det latinske "speculum" og betegner en flate som er slett og reflekterende nok til å avgi et speilbilde.

Tilvirkede speilflater har eksistert helt siden 6000 år f. Kr., mens speilglasset slik vi kjenner det i dag ble oppfunnet i Venezia på 1500-tallet. Da kom speilet som plant glass, foliert med kvikksølv og tinn, og gjerne med ornamenterte og forgylte rammer.

- På denne tida var speilet en luksusvare bare kongelige kretser unte seg, forteller kulturminnevern-konsulent og forfatter av boka "Speil", Anne Merete Knudsen.

- Speil i private hjem ble ikke vanlig før langt ut på 1800-tallet, utdyper hun.

Malerisk refleks

Dagens speil består som regel av et tynt aluminiumsark bak en glassplate - og brukes ikke lenger bare til å beglo seg selv.

- Innrammede speil er flotte å bruke som rene dekorelementer, mener Halvor Bakke. - Og de kan gjerne dekke en hel vegg.

Stylist og interiørdesigner Anemone Wille Våge istemmer:

- Speil gjør mye med et rom; værelset åpnes opp og virker større og luftigere, forklarer hun.

Tilsynelatende veksler speilet om på høyre og venstre, men i virkeligheten er det bare lysstrålene som kastes tilbake i motsatt retning som de treffer den blanke flaten.

- Tenk etter hvordan du plasserer lyskilder i forhold til speil, tipser Wille Våge. - Så unngår du sjenerende reflekser.

Ser du din egen refleksjon i et flatt speil vises du i nøyaktig samme størrelse som originalen. Leonardo da Vinci kalte sågar speilet "malernes mester", og Filippo Brunelleschi skal ha oppdaget lineært perspektiv ved hjelp av den gjenskinnelige flaten. Speilet pynter med andre ord ikke mye på virkeligheten - selv om det pynter opp i stua.

Lekre speil på veggen her!





Denne saken ble første gang publisert 19/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også