Billig feriebolig i øst.

Vil du ha rimelig feriebolig, kan du prøve nye ferieland som Bulgaria, Romania, Kroatia og Tyrkia. Men å kjøpe er ikke uten risiko.

Sist oppdatert
Temperaturen stiger i eiendomsmarkedet på den bulgarske Svartehavskysten. Langs veien forteller store plakater om ferieboliger som er til salgs. I landsbyen Ravda, litt sør for feriemaskinen Sunny Beach, har det norske selskapet Svartehavet Sun Sea solgt femten leiligheter. Åtte av disse er allerede ferdige og tatt i bruk. Leilighetene er på henholdsvis 80 og 120 kvadratmeter, og ble solgt for mellom 490.000 og 530.000 kroner.

- Utleiemulighetene vil være gode midt på sommeren når mesteparten av hotellene er fulle, mener Åge Bøe, medeier i Svartehavet Sun Sea.

Opprinnelig var planen å investere i feriehus i Sør-Europa. Det Stryn-baserte selskapet undersøkte både Spania og Frankrike. Men gjennom en kontakt i Bulgaria falt valget i stedet på en tomt på 5,4 mål ved Svartehavet.

Christo Karakolev, selskapets bulgarske representant, mener Bulgaria er et flott alternativ til Middelhavslandene. Det tar rundt tre timer å fly til flyplassene Burgas og Varna ved Svartehavskysten. Alle de fire store norske charterselskapene, Apollo, Ving, Saga og Star Tour har Bulgaria i sine kataloger. Det er mulig å få kjøpt kun flybilletter av disse, per i dag går det ikke rutefly direkte fra Norge.

- Svartehavskysten er barnevennlig, med lyse, langgrunne strender. I tillegg er det rimelig å leve her, framholder Karakolev.

Bør være tidlig ute

Per i dag foreligger ingen eksakte tall på hvor mange nordmenn som eier bolig i utlandet. Det anslås imidlertid at i overkant av 50.000 eiendommer i utlandet er på norske hender. En del av disse eies av innbyggere med utenlandsk tilknytning.

Bjørn-Erik Øye, administrerende direktør i Prognosesenteret, mener ferielandene i den østlige delen av Europa og Tyrkia er i startfasen som investeringssted.

- De fleste handler fortsatt feireboliger i Spania, Frankrike og Sverige, sier Øye.

- Tyrkia er der hvor Spania var for ti år siden, opplyser Alf Grønneflåta, formann i utenlandsforumet i Norges Eiendomsmeglerforbund. Han solgte den første leiligheten i nettopp Tyrkia for fem år siden, men mener det først er det siste året at interessen har tatt av.

- Tyrkia har blitt mer kjent gjennom samtaler med EU. Du kan få et fint feriested fra 500.000 kroner og oppover, sier Grønneflåta.

Det finnes ingen statistikk over gjennomsnittlig kvadratmeterpris for fritidsboliger i utlandet.

- Mesteparten av omsetningen foregår via agenter, og ikke via etablerte meglerfirmaer, påpeker Grønneflåta. Han anslår at prisnivået på fritidsboliger i Tyrkia er under halvparten av prisene i Spania.

- Bulgaria ligger nok enda lavere, antar Grønneflåta.

Prisene stiger

Kjøperne av boliger i utlandet deles i hovedsak i to grupper: De som vil ha en feriebolig og de som betrakter boligen som en investering.

- De som kommer inn tidlig gjør som regel et godt kjøp, mens de som kommer inn senere blir med på vanlig prisstigning, mener Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Bjørn-Erik Øye viser til at det er en høyere risiko ved å gå inn et umodent marked

- Billig behøver ikke nødvendigvis være ensbetydende med godt kjøp. Verdien oppdager du først når du skal selge, sier han.

I Bulgaria er prisene på vei oppover.

- Det merkes at Bulgaria blir medlem av EU 1. januar 2007. Prisene har fordoblet seg de siste månedene, opplyser svenske Gertrud Paskaleva, som har bodd i Bulgaria siden 1976 og jobber for Star Tour.

Andre lover

Å kjøpe feriebolig i utlandet byr på andre utfordringer enn å kjøpe bolig her til lands. I utlandet er regler og lover annerledes enn i Norge, så den røde lovsamlingen med Norges Lover kan man glemme.

- Tinglysningsregler fungerer ulikt i forskjellige land, understreker Finn Tveter.

Lederen i Norges Eiendomsmeglerforbund er - ikke overraskende - opptatt av at selgere av boliger i utlandet har eiendomsmeglerfaglig bakgrunn. Ifølge Kredittilsynet opererer forholdsvis mange selgere med agenter i Norge. En agent er selgerens mann, som kun representerer oppdragsgiver og utelukkende ivaretar hans interesser. En eiendomsmegler skal være en upartisk mellommann. I Norge har ikke agenter lov til å bistå med kontrakter eller formidling av betaling. Dersom du handler feriebolig gjennom en agent, er du ikke beskyttet av garantier som kreves for å få eiendomsmeglerbevilling.

- Eiendomsmeglere har kunnskap om hele gangen i en eiendomshandel og hvordan du sikrer deg i forhold til det økonomiske oppgjøret, påpeker Tveter.

Av mer generelle råd er Tveter opptatt av at kjøperne får oversatt alt materiale, slik at kunden forstår hva han skriver under på.

- Mitt råd er at kunden må gjøre skikkelige undersøkelser på at handelen er trygg. Ikke sats på enkeltpersoner og utbyggere som ikke har en historie å vise til. Det beste er å ikke betale før du får skjøte på eiendommen. Er det snakk om garantier som blir gitt av banker eller lokale advokater, må du vurdere om garantiene er reelle, råder Grønneflåta.

_____________________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også