Du er kanskje klar for fest, men er garderoben din det?

Ikke fortvil dersom klesskapet ditt ikke bugner av nye festkjoler.

Et par nye sko kan gjøre mye for et enkelt antrekk, særlig hvis de glitrer.

Årets festtrend

- Denne sesongen er det glitter som gjelder på festskoene, både i farger og i sølv og gull. Platå er fortsatt riktig, og hælene er fortsatt høye og kraftige. Det er også mye spisse lester denne sesongen. Ellers er det også mye ankelkorte boots i morsomme materialer som brukes til fest, forteller Hilde Tucker, innkjøpsansvarlig hos Eurosko, til Kvinneguiden.

Helene Christophersen, innkjøper ved DNA, er enig:

- Glamfaktoren er høy og likeså er hælene. I år skal skoene glitre. Det er elegante pumps og skoletter i nydelige fløyelsmaterialer og glitterfarger, forteller Christophersen til Kvinneguiden.

Silje Brøter Olsen, Brand Manager for Aldo i Norge og Sverige, mener at utvalget av partysko denne sesongen er svært variert.

- Vi har selvfølgelig mange variasjoner av den svarte pumpsen, både med høy og lav hæl og i skinn og semsket skinn. I tillegg så er sko med bling-detaljer, metalisk hæl og litt mer ekstravagante looks, for eksempel brokademønster, populære, sier Brøter Olsen til Kvinneguiden.

- Og vi ser også at til partysesongen for julebord og nyttårsfester tør norske damer å gutse litt mer, for eksempel med rødt, blått, lilla og burgunderrødt. Hæler som i tillegg gir damene 8-10 centimeter ekstra på høyden er populære til fest og moro, sier hun videre.

Partysko

GLITTER: Fra venstre: DNA, 599 kr, Eurosko, 399 kr, DNA, 699 kr. © FOTO: Produsentene

Passer alle antrekk

Men du trenger slett ikke å ha skapet fullt av ulike skopar for å variere festantrekket.

Det finnes noen enkle sko som virkelig går sammen med alle antrekk, mener ekspertene.

- Et par spisse, enkle, sorte pumps fungerer til alle anledninger. De kan enten dresse opp et avslappet antrekk som jeans og en topp, eller sette spissen på en mer pyntet stil med en figurnær kjole, mener Tucker og får støtte fra Christophersen:

- Et par svarte, spisse pumps passer til absolutt alt. Dette bør en hver kvinne ha i skapet, sier hun.

Brøter Olsen mener at sko i svart semsket skinn med høy, tykk hæl, passer fint til alle antrekk.

- Men det må bli sagt at når det først er partysesong i Norge, så burde flere bli mer vågale og skjønne at skoen kan være den viktigste delen av antrekket, mener hun.

Sorte pumps

TIDLØST SORT: Fra venstre: DNA, 399 kr, over: Eurosko, 699 kr, Eurosko, 599 kr, over: Eurosko, 799 kr. © FOTO: Produsentene.

Unngå vonde føtter

Når man er på fest skal man selvsagt kunne danse ut i de sene nattetimene uten å kjenne smerter i tåball og hæl.

Men det er nok ikke så lett å unngå om sålen er hard, hælene skyhøye, skoene klemmer og føttene hovner opp.

Likevel finnes det tiltak som gjør at du kan få en behagelig festaften uten gnagsår og vannblemmer.

- Først og fremst bør du alltid prøve sko før du kjøper dem! Det som gjør litt vondt første gang du prøver skoene gjør garantert veldig vondt på slutten av kvelden, advarer Tucker.

Skinnsko kan eventuelt blokkes ut av en skomaker hvis de er hakket for små.

- Uansett kan det være slitsomt å gå i høye hæler en hel kveld hvis man bruker mye flate sko ellers. Jeg anbefaler å bruke "Bama Ball of Foot Cushion", som er et gel-produkt som avlaster trykket på forfoten, sier Tucker.

Christophersen mener at det kan lønne seg å kjøpe pumps med platåsåle foran.

- Dette øker komforten betraktelig. I tillegg bør du i alle pumps legge en myk gelepute under fotsålen, noe som demper støtet og gir god komfort, sier hun.

Brøter Olsen forteller at tykk hæl gjør at skoen er stødigere og passer for de som også ikke går så mye på høye hæler ellers i året.

- Sko med litt platå gjør også at vinkelen på foten blir mindre og at du likevel kan få de ekstra centimeterne, uten at foten blir satt i en bratt, uvant vinkel. Men det viktigste er å kjøpe riktig størrelse. Bruk også gjerne innleggssåler, dette tar bort litt av trykket foran på foten. sier hun.

Partysko

STATEMENT: Knæsje farger og fiffig vri er også noe å satse på. Rødt par, 1299 kr, blått par, 1199 kr, gule med blonder, 999 kr, rosa par, 999 kr. © FOTO: Aldo

Platåpumps

MED PLATÅ: Fra venstre: Eurosko, 699 kr, Eurosko 599 kr, Gina Tricot, 399 kr. © FOTO: Produsentene.

Festsko

VARIASJON: Rosa og blå pumps fra Eurosko, 799 kr, glitterboots fra Eurosko, 599 kr, nudefargede pumps fra Gina Tricot, 499 kr. © FOTO: Produsentene

Ankelboots

NETTE ANKELBOOTS: Grønne, 1299 kr, røde, 1399 kr, sorte, 1499 kr. © FOTO: Aldo

=

ANKELBOOTS: Kan også brukes på fest. Fra venstre: DNA, 799 kr, Eurosko, 499 kr, DNA, 799 kr. © FOTO: Produsentene.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!