Backpacking på stort budsjett

Dagens backpackere krever både komfort og unike opplevelser.

Sist oppdatert
- Flashpackere er et økende segment. Flashpackerne ønsker seg mange destinasjoner og opplevelser på liten tid, og vil bo og reise med bedre standard enn det backpackere tradisjonelt har gjort, sier daglig leder i Kilroy, Flavia Forster.

Skal du reise med ryggsekken i 2010, bør du altså gjøre det med «flash» og stil, og gjerne betale mye for å få de unike opplevelsene. Opplevelser du senere kan blogge hjem om fra din nye laptop, som selvfølgelig også har fått plass i sekken.

- Før var backpackeren mellom 18 og 26 år. Nå er han mellom 18 og 76. Jeg kaller dagens reisende for multireisende. Det er ikke lenger de samme skarpe skillene mellom for eksempel charterturisten og backpackeren, sier redaktør i Vagabond, Helge Baardseth.

- Unge backpackere har generelt fått bedre råd, og vi ser behovet for å ta med hoteller av en viss standard i artiklene vår. Samtidig reiser det som tradisjonelt har vært charterturister, på pakketurer til både Egypt, Tyrkia og Thailand, og søker gjerne andre opplevelser enn sol og bading.

Melkeruta til Asia

Backpacking ble et begrep på 1990-tallet, da flyprisene ble så lave at man kunne komme seg jorda rundt for drøye 10.000 kroner. Fremdeles går Kilroys mest solgte rute jorda rundt mot øst eller vest, med Bangkok, Bali, Sydney, Los Angeles og New York som typiske stopp på veien.

Men også andre reisemål er i ferd med å bli populære. Som en journalist skriver i Dagbladet: «Backpacking i Asia er bare sååå 00-tallet». Journalisten foreslår en stopp i Afrika i stedet.

- Interessen for Afrika har helt klart økt. De fleste ønsker å kombinere safari med strendene på Zanzibar. Vår mestselgende rute går fra Cape Town til Namibia, gjennom Botswana og om Victoria-fallene tilbake til Johannesburg, opplyser Forster i Kilroy.

- Folk har også fått øynene opp for at USA er mer enn storby, og ønsker for eksempel en road trip på 101. Filippinene er et annet land vi ser økende interesse for, fortsetter hun.

- Sør-Afrika er blitt populært, selv om VM ikke har hatt den enorme effekten de håpet. Reiser du sørover, slipper du til og med jetlaget, reklamerer redaktør Baardseth.

- Ellers sier jeg hvert år at Sør-Amerika kommer til å komme for fullt, men det har fremdeles ikke skjedd. Selv om Argentina har seilt opp som en av favorittene for dem som vil ha et langreisemål, er Sørøst-Asia fremdeles det store målet for backpackerne.

Unik masseturisme

Både for backpackere og charterturister er ønsket om opplevelser og aktiviteter stort.

- Opplevelse og kultur er de to reisenisjene som øker mest, opplyser Baardseth. Selv de backpackerne som helst vil bo billig på sovesal, legger gladelig igjen noen tusenlapper på fallskjermhopp eller guide til toppen av Kilimanjaro.

- Dykking er et produkt som øker i etterspørsel. Dykkerkurs med norsk instruktør på Filippinene, Bali, Egypt eller Thailand er et av våre nye tilbud som mange er interessert i, sier Forster.

Som alltid er det et paradoks ved de reisendes ønske om unike opplevelser.

- Alle ønsker noe unikt, men ender fort opp på de samme stedene. Før var Kilimanjaro eksklusivt, nå er det allemannseie, forteller hun.

Topp 10 for backpackere



Dette er de ti landene reisenettstedet Open Travel mener er de beste backpackerdestinasjonene i år:

1. Bolivia: Et fattig land med rik kultur og lave priser. Gamle byer som Sucre eller La Paz, Inca-stier og verdens største saltørken er høydepunkter som trekker mange backpackere.

2. Tyrkia: Kan by på en eksotisk miks av Europa og Asia, og lavere priser enn andre middelhavsdestinasjoner som Hellas og Italia. Besøk storbyen Istanbul, historiske byer som Ani eller Ephesus, eller naturområder som fjellet Nemrut Dagi.

3. Irland: Vennlige folk, livlige barer, vakker kyst, vill natur og godt utbygget infrastruktur er alle elementer som er med på å gjøre Irland til et bra reisemål for backpackere.

4. Marokko: Et land fylt av farger og lukter, ørken og hav, god mat og frisk myntete. Her får du både litt av både Afrika, Europa og Midtøsten på ett og samme sted.

5. Australia: På tross av at prisene ikke er de laveste, vil du garantert møte mange andre backpackere her. Trekkplastrene er blant annet uteliv og kulturopplevelser i Sydney eller Melbourne, fine strender, Great Ocean Road og Great Barrier Reef.

6. Argentina: Med sine fjell, breer, stepper, elver, kosmopolitiske byer og levelige priser er Argentina et drømmemål for backpackere.

7. Polen: Øst-Europa er kanskje ikke like eksotisk for nordmenn, men Polen kan by på både middelalderbyer, hundrevis av slott, spektakulære fjellområder og fine sandstrender.

8. Uganda: Å være backpacker i Uganda er ikke like billig som i Asia eller Sør-Amerika, men landet tilbyr noen av de flotteste naturopplevelsene i Afrika med blant annet Murchison-fallene og Rwenzori-fjellene, som er kåret til verdens vakreste turområde av Lonely Planet.

9. Georgia: Et land som lett blir glemt når ferieruten skal legges, og ifølge Open Travel nettopp derfor et ypperlig sted for backpackere som vil gå sine egne veier. Enten i vakker natur, eller gatelangs i det som er en av Europas eldste hovedsteder.

10. India: India er et land med mange kontraster, og kan by på alt fra eksotiske strender og imponerende fjellmassiver, til masete og overbefolkede byer. Lave priser på mat, overnatting og transport trekker mange backpackere hit.

Flashpacking



En flashpacker ligner på mange måter på en backpacker: Han reiser over lengre perioder, til fjerne destinasjoner, uten en nøyaktig planlagt rute. Forskjellen er pengebruken, og ønsket om en høyere standard på transport, mat og overnatting.

Flashpacking kan referere til litt ulike tendenser. Noen mener det handler om at dagens reisende er villig til å betale dyrt for aktiviteter og opplevelser, selv om de kanskje bor og spiser rimelig.

Andre henviser rett og slett til innholdet i sekken: I stedet for bare svett sommertøy fylles den med dyre laptoper, digitale kameraer og iPoder. bp2-220 bp3-220

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også