Dra på sjokoladeferie!

Få guiden til gullet som smelter på tungen!

Sist oppdatert
Hete spanjoler med temperament og passion, var de første til å starte produksjon av "afrodisiaken", da sjokoladen inntok Europa for alvor på 1600- tallet.

Her får du en liten guide for en real sjokoladeferie!

Sjokkis i Norge

Vi er ikke ukjent med sjokolade her i Norge. I Vestfoldbyen Sandefjord produseres små søte hvaler på Hval sjokoladefabrikk. Og i Finnmark kan de skilte med verdens nordligste sjokoladefabrikk, Northern Delights. Her får du sjokoladen med norsk schwung, skal det være en blåbærkonfekt? Eller hva med en bit havsaltsjokolade? I Norge konsumerer vi i gjennomsnitt 8,3 kilo sjokolade per innbygger per år, noe som kvalifiserer til en hederlig femteplass på verdensbasis.

  • Overraske venninnen din
  • Singel og reiselysten?
  • I Oslo kan man få sjokolade fra alle verdenshjørner om man vil. For dem som bor her, er det slett ikke merkelig å svinge innom Pascals butikker i Vika, på Aker Brygge, i sentrum eller på St.Hanshaugen på hverdager så vel som helger. Stikkordet er kaker og sjokolade på fransk.

    Bo i nærheten av Pascals sjokoladebutikk i Vika. 1800-talls bygninger og lite biltrafikk, med en av Oslos aller vakreste gater, Oscars gate, i nærheten. Hva med å leie en leilighet for helgen og bestemme alt selv? Book deg inn på Villa Park, og nyt livet i nyoppussede omgivelser!

    Tobleronens hjemland

    Våre sporty sveitsere er heller ikke en ukjent aktør i Willy Wonka- bransjen, både som produsenter og konsumenter. Visste du at sveitserne er det folkeslaget i verden som spiser mest sjokolade? Hele 10,3 kilo sklir ned per innbygger per år, i gjennomsnitt. Men så har jo sveitserne Tobleronen, og den kan jo være vanskelig å motstå. Sjokoladen representerer Matterhorn i de sveitsiske alpene.

    Sveits kan også skryte av å være hjemlandet til sjokoladepioneeren, François-Louis Cailler. Han oppfant sjokoladeplaten. De kan også skilte med tysk-sveitsiske Henri Nestlé, som gjorde en oppfinnelse menn og kvinner verden over kan takke ham for; nemlig oppfinnelsen av melkesjokoladen. Hva skulle vi gjort uten?

    Francois- Louis Cailler åpnet sin første sjokoladefabrikk i 1819, i Vevey. Vil du besøke byen som ligger rett i nærheten av Lausanne, book deg inn på La Mirador Kempinski og spa deg frisk og uthvilt.

    Franske fristelser

    I Frankrike tar de sjokoladen seriøst. I Paris finner du søte butikker med alskens fristelser på hvert gatehjørne. Kjent er også Valrhona i Taim L¿Hermitage. Dette er en sjokoladefabrikk, grunnlagt i 1922, rett i nærheten av vindistriktet Lyon. Her lages sjokolade i alle størrelser og fasonger, konfekt, plater, med og uten smak, samt vintage sjokolade. Her finnes også Ecole de Grand Chocolate. Skolen har retter med og av sjokolade som sin spesialitet, og her læres fremtidens "sjokoladekokker" kunsten.

    Er du i nærheten av fristelsene, for eksempel i Lyon, er Hotel des Artists helt herlig!

    Der "sjokoladetettheten" er størst

    Konfekten ble oppfunnet i Belgia på 1800-tallet, og de har vært eksperter på dette området siden. Du skal lete lenge for å finne et sted hvor sjokoladebutikkene ligger tettere enn i Belgia. Men til tross for tettheten, spiser våre belgiske venner "bare" 6,8 kilo sjokolade per innbygger per år. Det er mange fantastiske butikker i nærheten av Grand Place i Brussel, sjekk ut den berømte fylte konfekten, og den er ganske tilgjengelig for å si det sånn.
  • Hit vil vi reise
  • Rundbrennere på tur
  • Kjenn ditt land
  • Hvis du skal til Brussel, med sjokolade for øyet, hvorfor ikke bo rett ved paradiset? Koselig rom i gammel bygding på Aris Grand Place Hotel Brussels

    Kilde: Wikipedia
sjokkis2-220

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også