Unngå kultursjokk!

Glemmer du å sette deg inn i reisemålets kultur, kan du fort få ubehagelige overraskelser.

Sist oppdatert
- Hvorfor er du i India? Er det første taxisjåføren spør om idet han svinger ut på veien.

- Er du gift? Hvorfor ikke? Har du kjæreste? Hvorfor er han ikke her? Hvor mye tjener du?

Spørsmålene får det til å rykke i en beskjeden nordmanns ryggmargsrefleks over hva det er tillatt å spørre fremmede om.

- Veldig varmt i dag, sier jeg, og prøver å få samtalen over på tryggere temaer.

Å møte en ny kultur og væremåte kan by på vel så store utfordringer som uvant mat, klima og hygieniske forhold. Rekk fram venstrehånda til en inder, og han kan fort skvette skremt tilbake.

Kulturelt lavmål

- Den største synden jeg har gjort er vel å klappe en liten mann i Thailand på hodet, sier redaktør i Vagabond, Helge Baardseth.

- I tillegg til å vise fram fotsålene, er det å klappe en person på hodet den enkleste måten å fornærme noen på der nede, fortsetter han.

Han mener nordmenn er altfor lite flinke til å sette seg inn i andre folks kulturer.

- Vår kunnskap om folk i andre land er på et lavmål. Når nordmenn reiser til et annet land, er de stort sett opptatt av den kulturen som er konservert - museer og folk kledd opp i folkedrakt. Vi ønsker å bli kjent med et land, men opprettholder en avstand til dem som faktisk lever der, mener han.

For å få innsikt i en annen kultur, anbefaler Baardseth å lese skjønnlitteratur fra stedet, eller bokserier som for eksempel "Culture Shock!", som gir de uskrevne reglene for hvordan man oppfører seg.

- Nå som vi lever i internettets tidsalder, vil jeg dessuten anbefale å knytte kontakter på forhånd. I stedet for å bruke nettet til å finne de beste restaurantene, de beste strendene og så videre, bør man bruke tiden til å lære om folk, og aller helst bli kjent med noen som bor på destinasjonen. Får du kontakter i lokalbefolkningen, vil de sannsynligvis lære deg mer enn noen guidebok kan.

Åpenhet og respekt

- Mye av turismen er organisert slik at man holder seg til "trygge" områder. Det hindrer en i å komme innpå det virkelige livet, sier førsteamanuensis i reiseliv ved Universitetet i Stavanger, Øystein Jensen.

- Det kan være lurt å lese og forberede seg på forhånd for å få en større kulturell forståelse. Å kjenne de største tabuene kan være greit for å slippe å tråkke rett i salaten. Men jeg er mest opptatt av hvilken innstilling man har når man reiser. Man bør være nysgjerrig og åpen for læring og kommunikasjon, og ha en sensitivitet som gjør at man kan tilpasse seg underveis.

Jensen har blant annet forsket på turismen på Madagaskar.

- Nordmenn har et frihetsideal som fort kan komme i konflikt med kulturer som har strengere regler for atferd. Et eksempel fra Madagaskar er en svenske som badet naken under et besøk i en liten landsby, en oppførsel mange lokale reagerte på. En slik oppførsel kunne vært unngått om man var mer lydhør for de signalene man får, mener han.

Og har du ikke tid til å lese side opp og side ned før avreise, kan du likevel få mange fine møter.

- Leser man for mye, kan man bli bundet og sette på seg skylappene. Man kommer langt med åpenhet og alminnelig folkeskikk, tror Jensen.

Slik unngår du kultursjokk

  • Les deg opp på historien til det landet og den kulturen du skal besøke. Der vil du sannsynligvis finne forklaring på hvorfor vaner, skikker og holdninger er som de er. Denne kunnskapen vil øke forståelsen og dempe kultursjokket. Historiekunnskap kan også forhindre at du tar opp tabubelagte samtaleemner.
  • Finn ut hva som har vært skrevet om ditt land i landet du skal reise til. Å vite hvordan folk oppfatter din kultur, kan gi deg en anelse om hvordan du vil bli møtt.
  • Ikke adopter lokalbefolkningens skikker og vaner uten videre. Det kan tas ille opp.
  • Et lands språk kan si mye om folks kultur. Kineserne uttrykker for eksempel ofte takknemlighet ved utrykket "jeg har vært til bryderi for deg", mens siouxenes språk ikke har noe ord for "forsinket" eller "vente".
  • Enda viktigere enn å vite noe om skikker og vaner, er å kjenne en kulturs kjerneverdier. Ærbødighet er et eksempel på en verdi som står sterkt i mange kulturer.
  • Lær alltid ordene for "vær så snill", "takk", "hei" og "ha det". Med disse fire ordene vil du både kunne møte mennesker på en høflig måte, og vise takknemlighet og respekt.

  • Sjekkliste

    Før du reiser, bør du finne ut litt om følgende:

  • Kroppsspråk
  • Religiøse merkedager
  • Bordmanerer
  • Påkledning
  • Tipsing
  • Fargenes betydning


  • Kilde: Wikipedia, www.voyage.gc.ca, www.writing-world.com/international/clueless.shtml
in-320 in2-320

Denne saken ble første gang publisert 16/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også