Tenk deg en ferie der du står opp klokka seks for å trene halvannen time før frokost. En ferie der du ikke smaker på verken de lokale pølsene, fiskerettene eller drinkene. En ferie der du er så støl at du er usikker på om du i det hele tatt orker å gå de hundre meterne ned til stranda.

Tanken er kanskje ikke så fristende.

Men se for deg en ferie der du kommer hjem to bekymringsrynker fattigere, tre kilo slankere og er tjue centimeter nærmere å nå bakken med fingertuppene, og ideen høres plutselig langt mer forlokkende ut.

Helseferie

- Jeg nyter å ha en regelmessig livsstil med trening hver morgen, nok søvn og sunn mat. Det er vanskelig å få til i min hverdag som flyvertinne, sier Claudia Iron fra Tyskland, som har lagt ferien til Purple Valley Yoga Retreat i India.

- Tidligere har jeg vært på yogaferie på både Kreta og Ibiza, det er en fin måte å kombinere ferie og trening. I tillegg møter man masse hyggelige folk med felles interesser, fortsetter hun, mens hun gafler i seg den sedvanlige frokosten på stedet: En tallerken frukt og en skål grøt.

- Det eneste negative er at et opphold som dette føles langt fra det ekte India. Både lærerne, deltakerne og de fleste ansatte er vestlige, og stedet holder vestlig standard. Dette må nok definitivt kalles India light, påpeker Claudia.

Norske Nina Guldsten og Kristin Strøm har også tatt turen til Purple Valley.

- Vi fikk anbefalt stedet av yogalæreren vår, og det hørtes veldig fristende ut. Det er jo perfekt å reise på denne tiden av året, når det er kaldt hjemme i Norge, sier Nina.

Pakketurer

Yoga kommer opprinnelig fra India, og i dag tilbyr landet mange muligheter for yogaferier eller andre former for helsereiser. Flest yogasentre finner du i Goa og Kerala. Men etter hvert som yogaen har slått an som treningsform i vesten, har det dukket opp yogasentre omtrent i alle land vestlige turister reiser, særlig i populære stranddestinasjoner som for eksempel Thailand og Hellas.

Også norske reisebyråer satser på de som ønsker å kombinere en feriereise med utforskning av kroppens stivheter.

- Jeg tror folk søker ferier som gir varig verdi, sier Lisbeth Pettersen, som var med å starte Life Travel for fem år siden. Reisebyrået tilbyr yogaferier både på Rømskog og i Italia.

- Interessen har vært stor, og jeg tror populariteten bare vil øke. Blant annet har vi begynt med firmaturer der de ansatte kan lære å puste og slappe av, som et ledd i å forebygge sykdom, sier Pettersen.

Både nybegynnere og viderekommende kan være med på turene. Mange reiser alene.

- Vi har en overvekt av kvinner i alderen 25-55. Men dukker også opp menn, og en del deltar som par.

Hun tror det er lurt å reise bort for å lære yoga.

- De fleste trenger å komme litt bort for å ha tid til å fordype seg. Når man kan fokusere på én ting får man også raskt resultater. På en uke vil de fleste merke at de har blitt mykere. Og kanskje til og med høyere - yogaen bidrar til at kroppen retter seg opp, sier Pettersen.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!