Julens bakteriebomber!

Når måltidene blir lange, setter bakterieveksten inn. Slik unngår du toalettet i julen!

Sist oppdatert
Julen er mat, mat, gaver, mat, familiesamvær, mat. Og litt mer mat.

- Dessverre øker risikoen for matforgiftning i julehelgen. Bakteriene får ofte gode kår når mye mat blir stående lenge i romtemperatur og når mat og matrester bæres ut og inn av kjøleskapet flere ganger, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup i selskapet Anticimex.

Mange fingrer

Han minner om det gamle prinsipp som sier at varm mat skal være varm, og at kald mat skal være kald.

- Temperatur som kan oppfattes som lunken, er årsak til rask bakterievekst. Ved svært gode forhold kan antall bakterier fordobles hvert femtende minutt, sier Kjelstrup i en pressemelding.

Utfordringen med julen er mengdene, og ikke bare når det gjelder måltider og matretter. Mange gjester og familiemedlemmer betyr ofte at flere hender håndterer maten.

- En annen grunn til å høyne beredskapen på kjøkkenet er at vi lager julemat bare én gang i året, i hvert fall sjeldent nok til å ikke flyte på rutine, sier Anticimex' ekspert på mathygiene.

For de av oss med fisk på julemenyen, er det ekstra viktig å ha et bevisst forhold til rakfisken.

- Rakfisk har allerede vært gjennom en naturlig forråtnelsesprosess. Det gir den en annen bakterieflora enn annen mat. Du skal være nøye med å vaske både hender og redskap når du håndterer ulik mat, men her blir rådet ekstra viktig, sier Kjelstrup.

Varme rester

Og restene blir mange når romjula setter inn. Du skal følge med på hvor mange ganger ribbebitene fra julekvelden blir resirkulert.

- Én og to ganger går som regel greit, men fordi matbakteriene trives i lunken mat bør du unngå å varme opp maten mange ganger. Dette er særlig viktig å huske på når du varmer opp mat i mikrobølgeovn. Hele porsjonen må bli tilstrekkelig varm, sier Kjelstrup.

Varmmat skal først varmes opp til 75 grader og så holdes varm på minst 60 grader.

TI JULEMAT-BUD



1. Vask hender og redskaper. Vask hendene også når du veksler mellom å håndtere ulike næringsmidler.

2. Hold orden. Ikke la rå kjøttsaft dryppe på annen mat i kjøleskapet. Ikke bruk samme fjøl og redskap til rått kjøtt og salat (eller annen ferdig tilberedt mat).

3.Gjennomstek. Rå kylling, kjøttdeig og svinekjøtt er mest utsatt for sykdomsfremkallende bakterier. 75 grader.

4. Oppvarming. Oppvarmet mat skal først varmebehandles til 75 grader og så holdes varm ved minst 60 grader.

5. Forsiktig med medisterkakene. Ved tilbereding skal du være forsiktig med å smake på den rå deigen.

6.Innlegging av sild. Ikke bytt ut sukkeret med en light-variant, den tradisjonelle mengden med sukker, salt og eddik er sikker.

7. Vask fruktdekorasjonen. Unngå å dekorere julematen med frukt og grønnsaker som ikke er vasket godt.

8. Skift oppvaskklut ofte. Gjerne ny klut hver dag, og vask den gamle i minst 60 grader.

9.Ikke lag mat hvis du er syk. At en syk tilbereder eller tar i mat som andre skal spise, er kanskje den enkleste måten å spre mage- og oppkastsyke på.

10. Hold varm mat varm, kald mat kald. Mat som ikke skal spises umiddelbart skal kjøles raskt ned, sett gjerne kasserollen i kaldt vann. Varm mat rett i kjøleskapet øker temperaturen i kjøleskapet.

Kilde: Anticimex syk2-320

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også