Det er slettes ikke nødvendig å legge på seg to ekstra "kosekilo" i julen selv om du nyter julematen.

Moderate mengder

Det handler bare om å være litt mer bevisst på hva du putter i munnen og hvilke mengder du spiser.
  • Bruk en mindre tallerken - hjernen din tror hva den ser og har du en liten tallerken får du plass til mindre mat, men du blir likevel mett.
  • Har du mye godt å velge i mellom kan du ta litt av hvert i stedet for mye av en type mat. Slik får du i deg et balansert måltid og unngår for mye fett og sukker.
  • For hvert glass alkohol kan du drikke et glass vann i tillegg. Vann metter og har ingen bivirkninger eller kalorier. Dessuten har kroppen godt å få skylt ut litt.
  • Hjelp foreldrene dine å dekke av bordet istedet for å sitte å plukke og småspise på rester.
  • Lag dine egne drinker med naturlig frukt i stedet for fruktekstrakter med mye sukker.
  • Ikke vær redd for å sette maten i kjøleskapet, mye av julematen holder seg lenge.
  • Dekk på bordet med det mest nødvendige og unngå at det blir overflod med mat - da er det lettere å forspise seg.
  • Litt sunnere
  • Få med deg familien din og lag flere gode salater til maten - salater med nøtter og rosiner passer godt, waldorfsalat med yogurt er godt, fruktsalat er et glimrende alternativ til dessert.
  • La grønnsakene være en stor del av alle julemåltider, ikke overkok dem - da holder de seg sunne og sprø. Du kan gjerne dampe dem fremfor å koke.
  • Bruk gode krydder og urter for å lage smak, styr unna ribbefett, melange og annen fyldig sky eller saus.
  • En krydret potetsalat setter en spiss på julemåltidet.
  • Sørg for å skjære bort fett fra pålegg og julemat - da får du et mye sunnere måltid.
  • Dere kan gjerne bake poteter til pinnekjøttet, torsken, lutefiske, kalkunen eller svineribben - bruk lettrømme og lettost fremfor sæterrømme og smør.
  • På salatene kan du skvise over sitronsaft, eddik, balsamico, ferske urter eller litt olivenolje fremfor fete dressinger.
  • Dessert
  • Sats på fruktsalater så ofte som mulig.
  • La være å spise skorpen i desserter som ostekaker.
  • En søt fonduesaus og yogurtdip passer bra sammen med tørket frukt og mandler.
  • Du kan lage din egen sunne dessertmiks ved å blande frukt og nøtter i en vaniljeyogurt som du fryser ned - vips så har du en sunnere is! Topp gjerne med revet, mørk sjokolade
  • Sorbèt er sunnere enn vanlig is, velg en god oppskrift fra nettet og kos deg.


  • Kilder: Fitnessandfreebies.com, Ivillage.com, eatingwell.com
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!