Julegaver uten jag

Hvorfor svette på kjøpesenteret, når gjennomtenkte gaver allerede finnes hjemme hos deg?

Sist oppdatert
- Jeg synes det kan være fryktelig masete å jazze rundt i butikker etter julegaver, innrømmer Tone Johnsen (38), som i år har byttet ut kjøpesenter med hjemmekos. Målet er en gaveopplevelse som er bedre både for giveren, mottakeren og miljøet.

Unngå stresset

- Nå slipper jeg å fyke rundt som en hodeløs høne i desember. Hjemme kan jeg i stedet bruke god tid, og tenke nøye over hva som vil passe for hvilken person, sier Tone. Hun har allerede begynt å plukke fram godbiter fra hyller og skap: Den italienske filmen "Il Postino" på dvd. "Øst for Eden" i bokform. Øredobber, armbånd og en fin boks med te.

- Filmen er til naboene mine, fordi de er så glade i Italia. Hvis jeg vil se den engang til selv, kan jeg jo bare stikke over og låne den, ler Tone.

Teboksen og armbåndet skal søsteren få, for mens Tone selv har en tendens til å kjøpe mer te enn hun rekker å trakte, trenger søsteren til Tone te. Og sikkert armbånd også, i hvert fall er det både dekorativt og altfor lite brukt.

Ifølge forsker Anita Borch ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) innebærer Tone Johnsens strategi en klart brudd med det tradisjonelle gavemønsteret.

- Tradisjonene knyttet til julegavekjøp står veldig sterkt, derfor bruker de fleste mennesker omtrent like mye penger på gaver hvert år. Det er nok som regel bare internt i husholdningen man gjør avtaler av typen "i år gir vi hverandre rimeligere gaver enn i fjor".

Borch mener at vi ofte bruker kjøpesummen som mål på relasjonens verdi, og at bruktgaver derfor kan bli problematiske.

- Men kanskje miljø- og gjenbrukstankegang er i ferd med å legitimere brukte gaver, spekulerer forskeren.

Byttekort

- Det viktigste argumentet for denne typen gaver, er miljøet, mener Tone Johnsen. Hun vil gjerne være med å snu holdningen til brukte gjenstander, og håper flere følger hennes eksempel.

- Vi forbruker altfor mye. Samtidig som de fleste har mye fint hjemme som de tåler å skille seg av med. Hvorfor skal "Øst for Eden" stå og støve ned i bokhylla hos meg, når jeg allerede har lest den tre ganger? Det er en fantastisk bok, og jeg vil gjerne gi den til noen som kommer til å sette pris på den. Så den går til niesen min på femten.

- Tror du mottakerne blir glade i år?

- Hvis de ikke er helt fornøyd, kan de komme hit og bytte. Jeg tror jommen jeg skal lage byttekort og putte i pakkene, smiler Tone.

Felles premisser

Borte ved kjøleskapet står venninnen Henriette, som er innom på besøk, og kikker begjærlig på Tones kjøleskapsmagneter.

- Disse har jeg sansen for, antyder hun, og det ser dermed ut som enda et punkt på Tones gaveliste kan krysses av.

Ifølge Tone er det viktig at gavepremissene mellom giver og mottaker er klarlagt.

- Man må avtale. Det blir ikke riktig at venninnene mine kjaser rundt i butikker for å kjøpe noe til meg, mens jeg finner noe til dem hjemme.

Derfor har hun snakket med venner og familie, og alle - bortsett fra én - syntes ideen var strålende. Den ene, som heller ville kjøpe, hevdet at juleshopping var for koselig til å gi slipp på.

SIFO-forsker Anita Broch forteller at "gjenytelsesnormen" er viktig.

- Folk føler ubehag dersom de gir hverandre gaver som innebærer ulik innsats og pris. Det er bare i "asymmetriske relasjoner" det ikke er slik, for eksempel mellom foreldre og barn.

Regifting

Begrepet "regifting" ble populært, i Norge så vel som i USA, etter en Seinfeld-episode om fenomenet. Regifting innebærer at man gir bort noe som man selv tidligere har fått i gave.

- Man skal trå forsiktig her, for å unngå ubehagelige situasjoner. Hvis jeg for eksempel får en vase, gir den videre til en venninne, og den første giveren ser vasen hjemme hos den siste mottakeren, kan det bli pinlig, sier Tone Johnsen.

Er man blant dem som vil "regifte", finnes det noen gylne regler: Fjerne den originale til/fra-lappen, pakke inn på nytt og vaske/rense gjenstanden. Helst skal gaven gis til en person som aldri kommer til å treffe første giver. I Seinfeld-episoden om regifting gikk det riktig ille, fordi ikke alle forholdsregler var tatt.

Tone Johnsen foretrekker å gi bort brukte ting hun ikke har fått i gave:

- Da slipper jeg å forholde meg til det litt kyniske elementet. Jeg finner heller noe jeg i sin tid har kjøpt selv. Siden jeg har gjort mange impulskjøp, er det mer enn nok å ta av. 2-320 3-320

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også