De dyreste champagnene får nok i større grad enn tidligere stå i fred i Vinmonopolets hyller denne julen. Det betyr ikke at vi ikke kan drikke godt! Vi har testet noen av de beste billigvinene mellom 80 og 160 kroner slik at nyttåraften ikke behøver å koste deg skjorta når det gjelder drikkevarer.

I testen hadde vi i tillegg til panelet på fem med oss en vinekspert som ledet oss gjennom smakingen. Vinkelner Svein Lindin driver nettstedet In Vino Veritas og betrakter seg selv som "vinofil" da han har elsket vin i over 20 år.

Vineksperten lot oss teste vin i høye, slanke tulipanformede Riedel-vinglass og understreker viktigheten av riktige glass;

- Det er veldig viktig med riktige vinglass. Det handler om hvordan vinen treffer smakspunktene på tungen, når vi drikker musserende vin smaker vi sødmen på tungetuppen og syrligheten på sidene av tungen, forteller Lindin.

Grunnen til at rødvinsglass er større enn hvitvinsglass og champagneglass er fordi aromaene frigjøres mer og treffpunktet på tungen for syre, tanniner og endres slik at vinen smakes bedre.

Smakskriterier

Lindin har gitt oss en pekepinn på hva som gjør at vinen er god og hvilke kriterier som gjør at man får mye vin for pengene.

Vintesten består av ni forskjellige musserende typer, men vi har valgt å presentere de tre beste valgene samt en av Lindins personlige favoritter.

Kriteriene som vineksperten har lagt vekt på i testen vår er mousse-følelsen(kullsyre), syrligheten og ettersmaken på vinen.

Sjekk den beste vinen under!

Test av musserende vin her!

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!