Latmannshagen

Det er ikke alle som har grønne fingre eller all verdens tid til å tusle rundt i hagen. Men det er likevel ikke umulig å få en frodig og grønn hageflekk som ikke krever all din tid. Her får du noen tips.

Sist oppdatert
Planlegging

Det første man bør gjøre er å planlegge. Uansett om hagen din er på 4 mål eller består av en liten hageflekk, så er det lurt å tegne opp en liten skisse. Tegn opp hagen din og se etter hvor det er mest sol oh hvor du oppholder deg mest. På disse stedene bør du kanskje prioritere sitte-/grillplass. Områder der du oppholder deg lite og som ligger utenfor synsvidde kan kanskje nedprioriteres litt.

Fjell og store steiner er vedlikeholdsfrie. Det er kanskje ingen vits i å dekke dem med jord for å plante. La dem heller stå som litt naturlig variasjon til gressplen og terrasser. Om det er sprekker i steinen/fjellet, så kan du heller stikke ned noen stauder som trives på fjell og stein sammen med litt jord.

Sitteplassen

Når du først har fri og solen skinner, så vil vel de fleste kunne sette seg ned og slappe av eller grille. Pass på at du får nok plass til disse tingene. Om du legger en treplatting eller støpte heller så holder du stort sett ugress unna. Under kan du legge en fiberduk, slik at du hindrer uønsket ugress i å titte frem. En skikkelig fiberduk koster en del penger, men den er sterk og effektiv. En god investering.

Kjøp vedlikeholdsfrie møbler om du ikke er glad i vedlikehold. Plastmøbler tåler all slags vær og kan ofte klappes sammen eller stables når de ikke er i bruk. Det kan lønne seg å kjøpe "lenestoler" i god kvalitet. Kjøp nok til hele familien og kjøp heller noen rimelige "stablestoler" som kan brukes når dere har gjester. Ofte er det gode tilbud på møbler mot slutten av sommeren. Det er kanskje en idè å utsette de store innkjøpene til august?

Gressplenen

En gressplen trenger ikke å være så stor. Men det er ingen tvil om at en grønn flekk ser bra ut og skaper trivsel. Den er også fin å ha til barnas plaskebasseng eller lek og spill.

Også her anbefales en fiberduk før du legger på jord. Selv om det også her vil dukke opp ugress etter kort tid, så blir røttene ofte liggende på overflaten, slik at det går raskt å dra dem opp. Bruk også tid på å planere grunnen, slik at plenen blir lett å klippe. Om du ikke har tålmodighet til å plante gresset selv, så bør du kanskje vurdere ferdig gress på rull.

Kjøp en gressklipper som passer til størrelsen på hagen din. Til den minste gressplenen holder det kanskje med en manuell gressklipper, så får du noen minutter med mosjon samtidig. Prioriter å finne en klipper som tar liten plass og som evt. kan henges på ytterveggen. En kantklipper kan også være god å ha.

Blomsterbed

Noen steder er det naturlig å ha et blomsterbed. Men for den late er det kanskje ingen idè å lage det for stort. Lag bedene på begrensede områder, slik at du får oversikt. Også her kan det være lurt å ha duk i bunnen. Det finnes planter som sprer seg raskt og som krever lite stell. Spør i et gartneri om du er usikker på hva som passer i din hage. Stauder kommer igjen år etter år og du slipper å plante hvert eneste år. De koster mer enn ett-årige planter, men ser kanskje litt kjedeligere ut.

Krukker

For å få det frodigere på terrassen kan du bruke frostsikre krukker med ettårige planter/blomster eller små trær. Krukkene får du ofte i sett med 3 stk og de koster gjerne rundt 100-200 kroner pr sett (sjekk f.eks Ikea, Europris og møbelkjedene). Legg litt stein i bunnen og pass på at det er hull under pottene, slik at overflødig vann renner ut. Fyll opp med jord og plant i vei. Det går med mer jord enn du tror, så kjøp gjerne noen sekker ekstra.

Små tujatrær eller andre prydbusker i minityrformat klarer seg fint i de største krukkene og kan senere plantes ut i hagen om de blir for store for krukkene. Sommerblomster som Margeritter og Stemorsblomst før du ofte tak i for en billig penge. Disse passer fint i krukker.

Når sommeren er over, så tømmer du bare ut jorden i krukkene med sommerblomster. Da er de klare til neste sommer og nye planter. Tuja og andre busker holder seg fint gjennom vinteren, men pass på at krukkene er frostsikre og sett dem gjerne under tak om du kan.

Stein

Som alternativ til blomsterbed kan du bruke runde steiner som legges tett i tett. Med en fiberduk under er deu nesten garantert å slippe unna uønsket ugress. Du kan pynte opp med noen krukker med planter her og der, men stein er pent i seg selv også.

Lys

Det ser pent ut med lys i hagen. Det finnes et stort utvalg av små lamper som stikkes ned i grunnen med et spyd f.eks. Bruk gjerne en sensor som oppfatter at det er mørkt og som tenner lysene av seg selv. Da slipper du at de enten står på hele døgnet eller at du glemmer å slå dem på.

Grillen

Mange av oss synes at det er enkelt og trivelig å grille når det først er sommer. Tenk over hvilken grill du ønker deg. Noen liker best kull-griller, mens andre trives best med en gass-grill. Kjøp en grill som er stor nok og som har avlastningsplass på sidene. For at den skal vare lenge krever den litt vedlikehold, men et beskyttelsestrekk begrenser rust og slitasje.
Det er også en fordel med hjul på grillen, slik at den enkelt kan settes under tak eller flyttes når den ikke er i bruk.

Husk at sommeren ikke er lang. Bruk tiden til å kose deg i stedet for å stresse med å holde hagen i orden.

Denne saken ble første gang publisert 02/07 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også