Lag din egen urtehage

Krydderurtene har funnet sin plass på kjøkkenet, men har du også begynt å plante dem i hagen? Anemette Olesen har skrevet bok om å dyrke krydderurter i hagen, og er hekta.

Sist oppdatert
- For meg er urtehagen blitt en livsstil, forteller Anemette Olesen, forfatter av den aktuelle boken "Krydderurter i hagen".

- Og ikke minst er det blitt en livsstil å prøve ut nye urteslag, tilføyer hun.

- Det hele startet med gressløk, persille, timian og mynte, men etterhvert fant jeg ut hvor spennende det kan være å utvide sortimentet. Til slutt gikk det sport i det, og variasjonsmulighetene er enorme: Nå finnes det 40 forskjellige slags timian og mynte, samt gressløk i mange forskjellige farger, forteller Olesen, som i sitt hjemland Danmark er litt av en hageguru - med over 30 utgitte bøker om kjøkkenhager og bruken av grønnsaker og krydderurter.

- Hvordan startet din egen hageinteresse?

- Jeg var kjøkkensjef på flere danske høyskoler som hadde store grønnsakshager, og krydderurter henger nøye sammen med grønn mat. Så man kan si at jeg gikk kjøkkenveien ut i hagen, smiler Olesen.

80 slag

På en gård i Andebu i Vestfold dyrkes det hele 80 forskjellige krydderurter. Her finnes både gamle urteslag som kvann, bjørnerot og løpstikke som store flotte busker, og mer spesielle planter som broket oregano, ananassalvie og sitronverbena. Det store mangfoldet skyldes at fylkeslandbrukskontorene i Vestfold og Telemark satte i gang et urteprosjekt for syv år siden. Der møttes Kjersti H. Kjærås, Marianne K. Skjellend og Hanne V. Brynjulfsen.

Trioen understreker at det ikke er noen heksekunst å få flerårige krydderurter til å spire år etter år - eller de ettårige til å vare hele sommeren og vel så det.

- Selv starter vi hvert år med frø og jord i januar. I februar møtes vi en gang i uken og sår og planlegger. I mars begynner vi å potte stiklingene, og så går det slag i slag, forteller jentene, som fra sitt firma Hotvedt Urtegartneri leverer planter til hagesentere, reiser rundt på messer og festivaler og dessuten selger en del fra sitt gårdsutsalg og på torget i Tønsberg.

Økologisk

- Vi dyrker økologisk og bruker bare langtidsvirkende lupingjødsel. Smaken og duften blir mye kraftigere på egne sakte fremdrevne urter. Dessuten får plantene som er beregnet på utplantning vokse i ordentlig jord, og det gjør dem ekstra hardføre, understreker Kjersti H. Kjærås.

- Du kan plante krydderurter nesten hvor som helst - i hagebed, krukker, bakker og alt mulig annet, bare du husker å vanne jevnlig og gi sparsomt med gjødsel. Flerårige sorter som persille, gressløk og basilikum kan fint overvintre ute. Oregano og timian blir fine i et steinbed. Og skal du på ferie, kan du bruke selvvanningspotter. Basilikum trives aller best med dette, tipser urteentusiasten.

Foto: Dag G. Nordsveen

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også