- Tenk at dinosaurer kan ha sett den blomstre! Er det ikke pirrende? spør Kristina Bjureke, botaniker ved Naturhistorisk Museum i Oslo.

- Magnoliaen er en av de første blomsterplantene vi kjenner til. Den kan faktisk spores tilbake nærmere 80 millioner år, utdyper hun.

Det finnes omkring 80 magnolia-arter i verden, flest i Øst-Asia. De vokser både som store trær og som mindre busker. Noen arter tåler mer enn andre.

Norgesvenner

- Mest vinterherdig er det japanske treet snømagnolia (Magnolia kobus var. 'borealis'). Denne er derfor vanligst i kaldere strøk, som i Norge, sier Ole Billing Hansen, professor II ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.

- Snømagnoliaen blomstrer tidlig om våren, på bar kvist, med store hvite blomster som kan minne om vannliljer. Siden kommer friske grønne blader, forteller han.

Et annet tre som er vokser i Norge er 'Soulangeana' (Magnolia x 'soulangeana'), eller praktmagnolia.

- 'Soulangeana' er den vakreste, utbryter Kristina Bjureke.

- Den har nydelige rosa blomster, som springer ut i mai. Men den er ikke så hardfør, greinene kan fryse om vinteren, og da må de beskjæres, tilføyer botanikeren.

- Generelt er magnoliablomstene følsomme for temperaturforandringer. En enkelt frostnatt kan skade dem, og i kalde perioder lukker blomstene seg.

Salgsvennlige krysninger

Magnolia trives best på solrike lune steder, i løs moldrik jord, med god drenering. Planten er ganske lettstelt, hvis den får stå på rett plass. Ifølge Ole Billing Hansen er mai den beste tiden å plante på. Da får den tid til å etablere seg før neste vinter, påpeker professoren.

- Magnolia har egentlig lang "ungdomstid", det kan gå mange år før den blomstrer, tilføyer han.

- Hybridene derimot, gir blomster samme året du setter busken i jorda. Derfor er de også lettere å selge.

Sorter som 'Merill' og 'Susan' er eksempler på krysninger som er drevet fram for å gi blomster tidligere enn egne arter. Og de selger bra hos hagesentrene.

- Magnolia er blitt enormt populært de siste årene, forteller daglig leder i BoGrønt-kjeden, Lars Gulbransen.

- Folk reiser mer enn før, og ferieminner om blomstrende magnolia har kanskje fått flere og flere til å ville prøve seg hjemme i hagen, foreslår han.

Tidløs kjærlighet

Den langsveisfarende planten anvendes til mer enn pryd og fryd for øyet. Blomsten brukes i både parfyme og te. J.J. Cale synger om den, og Billie Holiday pleide å ha en i håret. I Kina brukes den i tradisjonell medisin, og symboliserer blant annet kvinnelig skjønnhet. Magnoliablomsten skal også ha muligheten for sende og motta feminin kjærlighet, tror mange i Østen.

Ikke rart den har overlevd dinosaurene.

Foto: Carl Martin Nordby

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!