Full kontroll med hytta

Hyttestyring trenger ikke være dyrt og komplisert. Bare enkelt, smart og veldig praktisk. Snart er peisen det eneste du ikke kan tenne før du kommer.

Sist oppdatert
Moderne hyttestyring gjør det meste: Lunker hytta før du ankommer, overvåker tyver og varsler om frost, brann eller vannlekkasje. Hyttestyring er både blitt billig og enkelt.

De fleste hytteeiere ønsker å kunne slå på varmen med telefonen, slik at hytta er god og varm når de kommer fram.

- De fleste nøyer seg med å slå på en enkelt ovn, forteller Thomas Krogedal i spesialforretningen Hyttetorget. Andre velger avanserte systemer som styrer varmen i flere rom, varsler om frost, brann, innbrudd, gass- og vannlekkasjer, og alarmerer hytteeier, vaktmester eller alarmsentral.

I Norge har Levanger-bedriften SiKom AS det største utvalget av hyttestyringssystemer.

Slå på èn ovn

En av de enkleste hyttevarme-løsningene heter "SiKom GSM Micro" (ca 2500 kr). Det er en fjernstyrt strømbryter som plugges mellom ovnen og stikkontakten. Bryteren inneholder en GSM-modul som slår på ovnen når du ringer til den med mobiltelefon eller vanlig fasttelefon, og kvitterer med en SMS-melding til mobilen.

Nye "HyttaMi Comfort" (2600 kr) er en tilsvarende bryter som kan utvides med flere kontakter for innbrudd- og brannsensorer.

For å bruke en slik strømbryter trenger du et eget mobil-abonnement med SIM-kort som settes inn i bryteren. Pass på at mobiloperatøren har dekning på hytta.

Slå på alle ovnene

Hvis hytta har fastkoblede ovner eller varmekabler, må du heller velge en fjernstyrt strømbryter som monteres i sikringsskapet og styrer hele kursen som ovnen(e) er koblet til. Slikt utstyr må installeres av elektriker, og blir derfor forholdsvis kostbart. "SiKom GSM Fixi" (4500 kr + installasjon ca 2500 kr) er en slik strømbryter som kan fjernstyre to 16A kurser med for eksempel ovner og varmtvannsbereder, eller badstu og badestamp.

Tenn oljekaminen

Hvis hytta får strøm fra solcellepanel og oppvarmingen besørges av en parafin- eller oljekamin fra Cami, Wallas eller King, kan den utstyres med strømbryteren "SiKom GSM 12 volt" (3700 kr) eller styringssentralen "HytteVokteren" (se nedenfor) som kan fjerntenne ovnen. Foreløpig kan ingen tilby et system som tenner peisen med mobilen!

Automatisk frostsikring

- Hytteeiere vil gjerne holde øye med temperaturen og forsikre seg mot at vannrør fryser og sprenges. Lav innetemperatur kan også indikere knust vindusrute, sier Thomas Krogedal.

"SiKom GSM Maxi" (3200 kr) er en fjernstyrt bryter som plugges mellom ovn og stikkontakt. Den slår selv på strømmen når temperaturen synker under minus 4 grader, og sender en GSM-melding. I tillegg kan den slås av/på med mobilen.

Nødstrøm mot vannskader

Ved strømbrudd blir de enkle strømbryterne slått ut. Avanserte styringssentraler har derimot batteri med nødstrøm som varsler hvis strømmen går.

- Det tryggeste er en løsning som sender nytt varsel dersom strømmen ikke har kommet tilbake etter en time. Det kan være ditt vern mot omfattende vannskader, sier Krogedal.

"Safetel Power Control" (2000 kr) er en populær strømbryter som har både innebygd batteri og automatisk frostsikring.

Styringssentral gir full kontroll

Styringssentralene "HytteVokteren, Sunmatic iCare CTC Power" og "SiKom A-Comfort Control" (alle koster ca 4000 kr) har både nødstrøm og kan gjøre "alt". De kan sørge for at ovner i stue og soverom holder ulik temperatur, mens sensorer oppdager innbrudd, brann og frost, eller vann- og gasslekkasjer, og varsler hytteeier, vaktmester eller alarmsentral.

Trådløs installasjon

- Du kan lett installere dete utstyret uten hjelp, sier Ole Løvik i spesialforretningen Hytte&Fritid.

Ovnene kan styres med en trådløs stikkontakt (ca 300 kr per stk) mellom veggkontakt og ovn.

Trådløse er også brann, temperatur- og innbruddssensorene (250-1500 kr per stk) som drives av batterier eller solceller. Det samme gjelder HytteVokterens komplette værstasjon (8500 kr) og Nokias overvåkningskamera (4000 kr). Men enkelte sensorer trenger en tynn ledning til styringssentralen.

Enklere med PC

Styringssentralene fjernstyres med GSM-meldinger, men det er ikke alltid lett med kryptiske koder på et lite mobildisplay.

Da er det mye enklere å styre sentralen fra en hjemme-PC med Internett. PC-skjermen gir oversikt over alle enheter og innstillinger, og gjør det enkelt å innstille maks- og minimumstemperatur og spare strøm. Når du klikker på OK-knappen, sendes en melding via Internett og GSM til styringssentralen. Du trenger ikke PC på hytta for å ta dette i bruk.

Sty ring fra PC-skjermen

HytteVokterens styringssentral inkluderer Internett-styring. Det er ingen abonnementsavgift, men hver SMS-melding som sendes fra Internett til styringssentralen koster 2 kroner.

De andre styringssentralene kan bruke tjenesten "HyttaMi" fra Plasus Technologies i Trondheim. HyttaMi med GSM-abonnement koster ca 300 kr i etablering, 50 kr per måned og 2-5 kr per SMS-melding.

Den elegante løsningen

- HyttaMi er en svært brukervennlig løsning, sier Ole Løvik hos Hytte&Fritid. - Den kan styre alt fra PC-skjermen. Den har dessuten forenklede GSM-koder som gjør det enklere å bruke mobilen.

Løvik anbefaler HyttaMi-abonnement fremfor kontantkort og andre billige mobilabonnementer.

- Billigabonnement kan plutselig bli avstengt eller lett få styringssentralen til å låse seg, sier han.

Glem ikke naboen!

- Husk at innbruddsalarm og overvåkningskamera kan varsle, men ikke fakke hyttetyven, sier Thomas Krogedal hos Hyttetorget.

- Intet alarmsystem kan erstatte årvåkne hyttenaboer, sier han og oppfordrer hytteierne til ikke å kjøpe mer avanserte systemer enn de trenger.

I samarbeid med Min Bolig

Denne saken ble første gang publisert 10/05 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også