The Constant Gardener

I et kronologisk virvar av fremtid og fortid avsløres en nydelig, men skremmende historie om kapitalismens grep om de fattige og aidsrammede i Afrika.

Sist oppdatert
( Kulturo.no ) Justin (Ralph Fiennes) er diplomat ved den britiske ambassaden i Nairobi. En dag leder han en konferanse i hjemlandet og her møter han den idealistiske Tessa (Rachel Weisz). Justin faller hodestups for denne nydelige og målrettede kvinnen som ber på sine knær om å få bli med ham tilbake til Afrika. "Tess" blir med til Nairobi og deltar her i hjelpearbeid for de fattige i landet. Hun blir engasjert i kampen for bedre helsetilbud og mer medisiner til de fattige. Hennes kamp for bedre medisinsk opplysning og hennes inderlige ønske om å redde dette folket blir etter hvert en større kamp en hun kan håndtere. Hun slåss ikke bare for dette fortapte folket, hun kjemper også en kamp mot det engelske aristokratiet og den europeiske kapitalismen.

Drept av legemiddelindustrien

Tess blir drept som en konsekvens av at hun prøver å avsløre legemiddelindustriens grusomme utprøving av medisiner på syke og fattige afrikanere. Uten tillatelse og som en del av et Aids program tester de utsendte fra legemiddelindustrien syke, ikke bare for aids - men også for tuberkulose. De som har sykdommen blir tilbudt gratis medisiner, medisiner som ofte gir dem en raskere død en selve sykdommen.

Da Justin får vite at hans kone er drept ønsker han å gå saken etter sømmene. Han kan ikke slå seg til ro med at drapet er en tilfeldighet. Det blir etter hvert klart for ham at den kampen hans elskede kjempet, var en kamp mot hans nærmeste venner. Mot hans egne menn.

Annerledes fra Afrika

"The Constant Gardener" er en flott film. Historien blir presentert på et spennende og utradisjonelt vis. På en ikke-lineær måte begynner man her nærmere slutten, og slutter et sted i litt ut i begynnelsen. Gjennom ulike flashback får en presentert et ukronologisk puslespill hvor det blir opp til en selv å sette brikkene sammen. Artig, men det blir litt vanskelig å bli revet med her.

Basert på John Le Carrés 18. roman "Den evige gartner" viser denne filmen et nyansert bilde av et fattig og aidsrammet Afrika. Den politiske konflikten som blir tatt opp i forhold til legemiddelindustrien er interessant og skaper en spennende ramme for denne nydelige filmen.

Bilde

Dette er en dynamisk og pulserende film. Det er brukt mye håndholdt kamera og de fantastiske landskapsbildene er så mektige at man nesten mister pusten. Det fotografiske ved denne filmen er helt nydelig. Her får en presentert alt fra mørke dystre scener, gjennom røde, grønne og oransje nyanser til bilder som er hvite, lyse og drømmelignende. Derimot er ikke arbeidet med DVD`en langt fra like godt gjennomført som det fotografiske materialet. Bildet hakker flere steder gjennom avspillingen. Bildet går også i oppløsning flere ganger. Bildet blir vist i 16: 9 Widescreen.

Lyd

Generelt er det lite å utsette på det lydtekniske, bortsett fra at nivået på lyden noen ganger strekker seg fra veldig lavt til veldig høyt i korte perioder. Noe som kan virke litt forstyrrende. Lyden presenteres i Dolby Digital 5.1, Dolby Surround.

Ekstramateriale

Dette materialet er veldig bra. Her finner man alt fra en godt gjennomført bakomfilm, til forfatteren John Le Carrés kommentar til historien. Slettede scener er også tatt med, samtidig som man får en kort interessant film om hvordan skuespillerne og teamet opplevde å være på opptak i Kenya.

Konklusjon

Det er noe som mangler ved "The Constant Gardener." Filmen klarer ikke helt å bevege seeren med de følelser som blir vist på skjermen. Grunnen til dette kan være den alternative ikke-lineære fremstillingen som ikke er godt nok gjennomført og får filmen til å virke rotete. "The Constant Gardener" har likevel en god historie en bra filmatisk teknikk og gode skuespillerprestasjoner.

__________________________________________________________________________

Foto: Sandrew Metronome Norge

Les mer om kultur hos Kulturo.no

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også