King Kong

Den gamle, men dog særdeles holdbare originalfilmen er i bunn og grunn historien om skjønnheten og udyret. Forskjellen er bare at udyret er på steroider.

Sist oppdatert
( Kulturo.no ) Peter Jacksons store drøm har alltid vært å lage en nyinnspilling om den store apen Kong. Spørsmålet alle stilte seg, var om han ville klare å levere drivet filmen så inderlig fortjener. Ikke minst etter Ringenes Herre-trilogien. Flere tiår har gått siden origalfilmen så sitt første lys, og vår teknologiske (eller skal man være konsekvent og si farmasøytiske?) utvikling har satt betydningsfulle spor. Steroidene har nemlig blitt enda mer effektive, men historien forblir den samme.

Mer sentimentalt

Under depresjonstiden tar vi del i den svært så ambisiøse filmprodusenten Carl Denhams (Jack Black) søken etter ei skuespillerinne. Han ser potensiale i den arbeidsløse Ann Darrow (Naomi Watts). Sammen ferdes de og resten av mannskapet av sted til Skalleøya. Øya viser seg i midlertidig å være like skremmende som navnet tilsier, og filminnspillingen blir raskt avlyst. Denhams nye mål blir nå å fange beistet, og frakte ham tilbake til New York som en museumsattraksjon.

Nyinnspillingen er forholdsvis tro i sin adapsjon av 30-tallsklassikeren, men enkelte forandringer har riktignok blitt gjort: Forholdet mellom Ann Darrow og kongen selv er nemlig mer menneskeliggjort. Apen er ikke det monsteret originalen portretterer ham som, heller et dyr som er misforstått. Darrow ser igjennom hans harde ytre, og føler relasjon og trygghet.

Det kan kanskje fremstå heller påfallende å føle med denne drapsmaskinen, og til tider virker det som en ganske frempresset sympati. En annen mangel filmen innehar, er de heller svake karakteroppbyggingene vi blir presentert for. Men heldigvis har "King Kong" et såpass godt driv gjennom store deler av filmens forløp, at det blir av mindre betydelighet.

Blendende vakkert

Før selve ekspedisjonen til Skalleøya blir New Yorks depresjonstid relativt rettmessig fremstilt som heller dystert. Da vi derimot returnerer til byen, virker det mer som en fantasiverden. Dette er antageligvis gjort med hensikt, for i større grad å få fremmet det heller uvanlige forholdet mellom Darrow og Kong, så vel som møtet med mellom by og natur. Det fremstår dog som noe svulstig, og gir dermed ikke den virkningen som gjerne var ønsket.

Med det lagt til siden så både ser og føles de øvrige omgivelsene fantastiske ut. Intensiteten mannskapet føler på øya, blir drastisk overført til seeren - enten det måtte være frivillig eller ufrivillig. Andy Serkis gjør også en formidabel jobb med å fange Kongs kroppsspråk på en svært så tilfredsstillende og troverdig måte. Det blir også pøst på med diverse forhistoriske dyr (nydelig konstruerte sådanne), men de kommer i slike mengder i så lange perioder at det blir relativt trøttende etter hvert. Vi blendes.

Bilde

Bildekvaliteten på denne utgivelsen er av god standard. Fargegjengivelsen er simpelthen av ypperlig kvalitet. Dog er skarpheten noe varierende. I de fleste omgivelser fungerer den på en meget tilfredsstillende måte, men dessverre er det til gjengjeld noe bildestøy enkelte plasser. Det er riktignok ikke pregende under visning, men uansett litt synd. DVD-en presenterer filmen i widescreen 16:9 Anamorphic og widescreen 2.35:1 Anamorphic.

Lyd

DVD-ens gode bildekvalitet har beklageligvis forårsaket at lydsporet har måtte inngå et lite kompromiss. Det mangler nemlig et DTS-spor. Det er kanskje ikke en drastisk mangel, spesielt da medfølgende spor er godt gjengitt, men det hadde vært hyggelig å ha valgmuligheten til stede. Lydsporet er i Dolby Digital 5.1 på sitt originalspor, engelsk.

Ekstramateriale

Det er med blandete følelser man mottar dette aspektet ved utgivelsen. Man skulle gjerne likt å hatt et kommentatorspor til filmen, men dette har falt bort. Vi blir derimot servert noen andre godbiter. Det første er en introduksjon av regissør Peter Jackson selv. Dette er forholdsvis et irrelevant bidrag som ekstramaterial, da han i bunn og grunn kun tar for seg hva disken inneholder.

"Post-Production Diaries" er et omfattende segment, hvor man får et interessant og dypt innblikk i hvordan filmen ble til etter selve innspillingen. Om du har skaffet deg DVD-utgivelsen av "Production Diaries som kom tidligere i år, og er interessert i hvordan den videre produksjonen av filmen foregikk, er dette absolutt noe å hugge tennene i. Den klarer seg også fint på egne ben. Dette er dog ikke noe nytt for svorne King Kong-fans, da alt dette har blitt lagt ut på King Kongs offisielle hjemmeside for gratis nedlastning.

"Kong's New York 1933" gir et relativt interessant innblikk i hvordan New York var under depresjonstiden, og hvordan filmskaperne ville gjenskape denne virkeligheten.

"The Natural History of Skull Island" er et forholdsvis tankeløst bidrag til ekstramaterialet, da det ikke gir en spesielt informasjonsnyttig bit av denne øya. Det hele er lagt opp for å være noe morsomt, men den feiler også på dette punktet.

Konklusjon

"King Kong" makter ikke å fange sjarmen originalen så fantastisk leverte, men har et sterkere driv enn sin forgjenger. Dette er også hva som redder filmens helhetsinntrykk så drastisk, da de svært så flotte spesialeffektene etter hvert virker noe blendende. Derimot er selve DVD-utgivelsen solid i hva lyd- og bildekvalitet angår, og har et greit ekstramateriale å by på. Til forandring har også sistnevnte del av utgivelsen blitt prioritert på lyd- og bildefronten. Det er svært så hyggelig og vil bli satt pris på av enhver tilhenger av filmen.

__________________________________________________________________________

Les mer om kultur hos Kulturo.no

Denne saken ble første gang publisert 05/04 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også