Boligkjøp for begynnere

Vi har endelig kjøpt leilighet, etter noen måneders leting. Det er slett ikke enkelt å være førstegangskjøper, men vi har da lært litt underveis.

Sist oppdatert
Jeg har vært klar for å kjøpe lenge, samboeren min har vært mer motvillig. Hvis vi kjøpte kunne han ikke dra på backpackertur på sparket (noe han forøvrig aldri har gjort før heller), det var for dyrt (men vi betalte 9000 i leie..), og ikke minst, det var mye jobb. Da han endelig skjønte at argumentene hans var for dårlige gikk det slag i slag. Vi visste INGENTING før vi begynte prosessen, vi var som mange førstegangskjøpere totalt grønne. Nå vet vi hvordan vi kjøper leilighet, men siden vi skal pusse opp (og vi vet ikke noe om det heller), så tar det ikke så lang tid før vi er på "opplæring" igjen. Enn så lenge tenkte jeg å dele litt erfaringer med andre potensielle kjøpere.

Første kontakt med banken

Be om et møte med banken. Er dere to, møt opp begge to. Ha med dere lønnslipper for de tre siste månedene, siste skatteoppgjør, og gjerne et budsjett dere har laget. Budsjettet bør inneholde realistiske utgifter, bruker dere Sifos standardbudsjett som utgangspunkt bør dere legge på minst 15%. Har dere blitt lovet lønnsforhøyelse, be om å få det skriftlig, og ta med på møtet med banken. I budsjettet bør det komme tydelig frem hvor mye penger dere har til rådighet etter at alle andre utgifter er betalt.

Sett krav til långiveren

Får dere flere tilbud om lån, sammenlikn. Skal dere låne 100%, forsikre dere om at dere får beste lånerente, flere banker tilbyr dette. Er det viktig for dere med perioder med avdragsfrihet, lengre nedbetalingstid og så videre, undersøk mulighetene. Har dere tilknytning til lokalbank hender det ofte at de kommer med det beste tilbudet. Når dere har bestemt dere for hvilken bank dere vil gå for, be om et finansieringsbevis. I tillegg bør dere sørge for at kontaktpersonen deres i banken er lett tilgjengelig, sånt er viktig i budrunder.

Lær dere faguttrykkene

Man kan lett se seg blind på oppfinnsomme ord og uttrykk, samtidig som det slettes ikke er så lett å vite hva en gjenboer er. Dinsides bolig-ABC er et veldig greit verktøy.

Se på totalkostnaden

Når dere begynner å se på bolig, se på totalkostnaden. En selveierleilighet med høy husleie/felleskostnader blir mye dyrere enn man skulle tro ved første øyekast. Dokumentavgiften på 2,5% gjelder ikke for borettslagsleiligheter, kun selveier. Husk at en husleie på 2000 kroner faktisk dreier seg om 24000 kroner i året, og at denne utgiften kommer på toppen av låneutgiftene. Undersøk hva husleien/felleskostnadene inkluderer. Inkluderer den fyring og varmtvann kan du "trekke fra" en god del strømutgifter, siden dere vil få langt lavere strømregninger. Sjekk også om boligen har fellesgjeld. Boliger med lavt innskudd og høy fellesgjeld bygges i stor skala for tiden, ofte med avdragsfrihet i flere tiår. Disse boligene virker kanskje attraktive ved første øyekast, men husk at dere sikkert skal selge boligen etterhvert også.. Spør også megler om det er planer om forbedringer som vil påvirke husleien.

Gå på visninger

Gå på massevis av visninger. Da vi var helt ferske ante vi ikke hva vi skulle se etter. Etter noen måneders leting kunne vi se om boligen kunne være aktuell nesten ved å bare stikke nesetippen innenfor døra. Det ble mer og mer tydelig for oss hva vi likte og ikke likte etterhvert som vi så flere boliger.

Budrunden

Funnet drømmeboligen? Skriv dere på listen til megleren, og bestem dere for hvor høyt dere skal gå i budrunden FØR dere står midt oppi den. Vi "mistet" to leiligheter som gikk skarve 10 000 kroner over grensen vi hadde satt oss, men valgte å være 100% konsekvente. Innimellom angret vi, men til syvende og sist endte vi med den fineste leiligheten til en pris langt under grensen vi hadde satt oss. Og for all del, ikke by på flere leiligheter på en gang!

Nå venter vi bare på å ta over, slik at vi får begynt å pusse opp kjøkken og bad. Hvor vi skal begynne, hvem vi skal kontakte og hvor lang tid det tar, aner vi ikke. Når vi vet skal jeg si i fra!

Denne saken ble første gang publisert 14/03 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også