Kontroll under huden

Ved hjelp av en mikrochip som er operert inn i armen hans, åpner Sean Darks i CityWatcher døren til safen. Debatt om overvåkning av ansatte blusser opp.

Sist oppdatert
- For den oppvoksende generasjon vil ikke det å få en mikrochip skutt inn i armen være merkeligere enn å få en plombe i en tann, sier Alex Soojung-Kim Pang fra Institute for the Future i California til New York Times.

Systemet, som er utviklet av VeriChip, ble demonstrert i Cincinatti, Ohio, tidligere denne måneden. Videoovervåkningsfirmaet CityWatchers er blant de første selskapene som tar i bruk teknologien. To ansatte, hvorav den ene er direktør Sean Darks, har fått fått en mikrochip skutt inn i armen. Dette som en del av sikkerhetsopplegget, som garanterer at uvedkommende ikke får tilgang til safen hvor overvåkningsmateriale oppbevares.

CityWatchers jobber primært for myndighetene i USA, blant annet politiet.

Som et riskorn

En såkalt radiokommuniserende identifikasjonschip (RFDI) brukes normalt til å identifisere dyr og til å følge varetransporter. En variant er i ferd med å bli standard i amerikanske pass. Spørsmålet stadig flere stiller seg er om mikrochipene nå er på vei inn under huden også på deg og meg.

Under opprydningen etter orkanen Katrina brukte rettsmedisinere mikrochiper fra VeriChip i arbeidet med å registrere de mange døde. Chipene ble enten plassert i likposene eller i skulderen til de omkomne.

VeriChip fikk i 2004 godkjent en chip til implantering i mennesker. Chipen er på størrelse med et riskorn, og inneholder et unikt nummer. Det er dette nummeret som kan avleses via et radiosignal, og deretter sammenholdes med informasjon i en database. Chipen er tenkt brukt i blant annet helsevesenet.

For VIP-kunder

Direktør Sean Darks i CityWatchers beskriver overfor avisen The Wall Street Journal microchipen han har i armen som et sofistikert adgangskort. Når den lille ampullen først er på plass, merker en ikke noe mer til den.

- Det er ingenting som vibrerer eller pulserer eller noe, forsikrer Darks.

Ifølge VeriChip er det kun 70 amerikanere som i dag går rundt med en microchip i armen. Men på verdensbasis skal det være snakk om 2000, skriver avisen New York Times. Bruken av den er allerede høyst variert. I Mexico tester man systemet på en gruppe ansatte i justisdepartementet. En nattklubb i Barcelona har på sin side valgt å registrere sine beste kunder med en microchip, slik at de bokstavelig talt kan åpne dører og betale drinker ved å vifte med armen.

Naturlig

Teknologien er likevel fortsatt et stykke unna et kommersielt gjennombrudd. Årsaken kan være at dagens voksne har problemer med å akseptere en hverdag hvor menneske og maskin blir integrert på denne måten. Men dette kan være i endring. Dagens unge føler seg nakne uten mobiltelefonen, og bærer sitt digitale liv med seg på iPoden.

- De lever et liv hvor de har et symbiotisk forhold til kommunikasjonsteknologier. Teknologi blir en like naturlig del av kroppen som tannregulering eller briller, sier Alex Soojung-Kim Pang fra Institute for the Future i California til New York Times.

Skepsis

Men ikke alle applauderer utviklingen. Både sikkerheten og de mulighetene elektronisk merking av mennesker gir, skaper bekymring hos enkelte. Den demokratiske senatoren Patrick Leahy har kritisert tillatelsen VeriChip fikk. Og rettssikkerhetsorganisasjoner liker ikke tanken på at en videreutvikling av systemet, kanskje koblet opp mot en GPS-sender, kan gi uante muligheter for å overvåke enkeltmennesker.

Noen kristne grupper har sågar sett mikrochipen som realiseringen av det bibelske profeti om at satan en dag vil tvinge mennesker til å motta et merke for å kunne kjøpe og selge varer.

Andre ser for seg mer positive konsekvenser av den teknologiske utviklingen. For hvem kunne ikke ønske seg datamaskiner som kun kan brukes av eieren, eller pistoler som bare kan avfyres av personer som er klarert for det?

- Legger press

En tekniker påstår at han har klart å hacke systemet til VeriChip i samarbeid med en journalist fra magasinet Wired. Hvis dette er sant, avslører det sikkerhetsproblemer som bekymrer Katherine Albrecht, medforfatter av boken "Spychips: How Major Corporations and Government Plan to Track Your Every Move with RFDI".

Hun mener CityWatchers er ute på en farlig vei når de merker ansatte.

- Når folk først begynner å få operert inn mikrochips frivillig for å utføre en jobb, varer det ikke lenge før det legges press på dem som nekter, sier Albrecht.

Denne saken ble første gang publisert 24/02 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også