Slik sparer du strøm

Strømprisene er rekordhøye. Vi er nødt til å senke energiforbruket. Med enkle tiltak kan du kutte utgiftene til strøm. Her finner du noen tips.

Sist oppdatert
- Vi er nødt til å senke energibruken. Dette vil spare miljøet for unødvendige belastninger, og gjøre Norge mest mulig selvforsynt med elektrisitet, fastslår Tor Kristensen, sivilingeniør ved Sintef Byggforsk.

Vi må tilbake til sjokkvinteren 2002/2003 for å finne strømpriser som er like høye som nå. Hos de 15 landsdekkende strømleverandørene ligger prisen på mellom 40 og 49 øre per kWh. Det er den høyeste registrerte strømprisen på tre år.

Kristensen har følgende tips for å redusere strømforbruket:

* Sjekk tilstand: Undersøk om det er tydelige luftlekkasjer i huset. En slik kontroll kan du gjøre relativt enkelt ved å bruke myggspiral eller røyk, rett og slett ved å føre en myggspiral langs overganger og kanter og se hvor mye røyken beveger seg.

* Etterisolering: Hus bygd før 50-tallet er ikke isolert og tettet med moderne materialer. Her kan du spare mye energi ved å etterisolere. Isolasjon blåst inn i bjelkelaget er et effektivt og rimelig tiltak. For boliger som er eldre enn 1980-tallet kan det være lønnsomt å rulle ut isolasjonsmatter, enten mellom bjelkene eller direkte på loftsgolvet. Dersom man har enkle vinduer, bør man enten sette inn varevinduer eller skifte til vinduer med to- eller trelags glass.

* Tetting: Monter tettelister rundt vinduer og dører og andre steder med tydelige luftlekkasjer. Men vær klar over at ventilasjonen kan synke drastisk. I mange tilfeller bør det monteres ekstra veggventiler, eller ventilasjonen bør oppgraderes.

* Gode vaner: Kortvarige dusjer framfor lange sparer strøm. Dropp å skylle oppvask under rennende, varmt vann. Slå av utstyr som ikke er i

bruk. Unngå å la utstyret stå på "stand-by", og sett på oppvask- og vaskemaskiner først når de er fulle. Lukk dørene mellom rom med ulik temperatur.

* Temperaturstyring: Innetemperaturen bør ikke være over 22 til 23 grader i oppholdsrom, primært på grunn av inneklimaet. Alle rom bør ha individuell temperaturregulering, fortrinnsvis basert på romtermostater. I tillegg bør det være nattsenking, gjerne også dagsenking, slik at du kan redusere innetemperaturen i de periodene det ikke er behov for oppholdstemperatur i rommene.

Foto: Henrik Björnsson

I samarbeid med Min Bolig

Denne saken ble første gang publisert 06/02 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også