Slik behandler du orkidéene dine

Phalaenopsis er en attraktiv orkidéslekt med 46 eviggrønne, epifyttiske eller litofyttiske arter fra Filippinene, Sørøst-asia og andre steder i regionen.

Sist oppdatert
Artene er ikke så vanlige i samlinger, men tusenvis av vakre hybrider, frø- eller meristem-formerte, er lette å få tak i. Det er disse du finner i butikkene.

Blomstringstiden varierer, og det er ikke uvanlig at en hybrid blomstrer tre ganger i året. Ved å kutte vekk den øverste delen av stengelen etter blomstring, kan en få fram nye blomster fra anlegg ved det neste stengelleddet og dermed forlenge blomstringen. Planten vil selv vise deg hvor du skal kutte: Den visner ned til et ledd. Du skal klippe av den visne delen. Visner den helt ned, så klipper du den helt ned. Da kommer det ny stengel helt nedenfra bladfestet, men det kan ta litt tid.

Phalaenopsis vil stå lyst og varmt, gjerne i vinduet, men ikke over varmekilder. Der blir det for varmt og tørt, og ofte vil planten felle knopper, og/eller få inntørkede og skrukkete blader og luftrøtter. Når planten ikke blomstrer, kan den godt stå litt kjøligere, f.eks i soveromsvinduet, og "samle krefter". MEN - den tåler ikke temperaturer under 15 grader. Trekk er også en "orkidé-killer", så hvis du skal lufte, så må du flytte orkidéen din, helst til et annet rom. Pass på om sommeren! Da kan sola bli for sterk, og orkidéen din kan få solskader. Svarte flekker med hvitt inni midt på bladene er typiske solskader. Flytt orkideen umiddelbart! Bladet kan dessverre ikke fikse seg selv, men du kan unngå at planten får større skader.

Når det gjelder vanning, verserer det mange "historier" rundt om. Teskje, eggeglass, isbit, osv. Den beste måten å vanne orkidéen din på, er å holde potta under springen (lunkent vann!) i noen sekunder, så den blir gjennomvannet uten å bli druknet. Pass på at den får renne godt av seg før du setter den tilbake i pyntepotta og vinduskarmen, den må IKKE stå med røttene i vann! Dette kan du gjøre ca 1 gang i uka, oftere når det er varmt i været, og litt sjeldnere når det er kjølig.

Gjødsel er greit en gang i måneden, da bruker du enten orkidégjødning og følger bruksanvisningen, eller vanlig potteplantegjødning, i halv styrke i forhold til det som står på flasken. (Står det 1 kork til 1 liter vann, bruker du 1/2 kork i 1 liter vann) Bland i en vanlig vannkanne, og hell oppi potta på samme måte som når du vanner under springen. La potta renne godt av seg etterpå.

Ompotting trengs ca annethvert år. Planter spiser ikke jord, men de bruker opp den naturlige næringen i komposten, og vil vokse ut av potten. Den beste tiden for omplanting er våren. Planter som blomstrer nettopp da, kan ompottes etter avblomstring. Det ideelle tidspunktet er når de nye skuddene viser seg, men før røttene har begynt å skyte. Da vil røttene, når de kommer fram, ha fordelen av å vokse inn i frisk kompost uten å bli forstyrret. NB: Etter omplantning kan enkelte planter komme til å felle noen blader.

Du får kjøpt spesiell orkidéjord i butikken, eller du kan komponere din egen hvis du er veldig avansert. Orkidéer trenger en åpen og godt drenert kompost, og det er mange meninger om hva den bør bestå av. Det greieste vekstmediet er basert på opphakket furubark, som kan kjøpes som jordforbedringsmiddel ved en del hagesentre. Tilleggsmateriale kan være trekull (grillkull som ikke er tilsatt tennvæske!) for å redusere surheten i komposten, lecakuler eller styropor for å hindre at komposten klistrer seg sammen og torvmose for å holde på fuktigheten. Denne (stort sett) organiske komposten vil forsyne planten med det meste av de næringsstoffer den trenger for sunn vekst, og bare litt ekstra tilførsel av gjødning er nødvendig.

Orkidéer kan også dyrkes i kunstfiber, som steinull. Da er de helt avhengig av regelmessig tilførsel av næringsstoffer, og er ikke å anbefale for deg som bare har en orkidé eller to i vindusposten, og ikke er så interessert i dyrking. Misforstå meg rett, de kan bli veldig store og flotte i et slikt vekstmedium, men det er mer for hobbygartnere som har mye tid og peiling

* Epifyttiske = vokser i trær

* Litofyttiske = vokser på stein

Foto: Dreamstime.com

Denne saken ble første gang publisert 09/01 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også