Alltid på nett

Kablenes tid nærmer seg slutten. Men bør du velge trådløst nettverk eller mobilnettet når du skal surfe overalt hvor du går?

Sist oppdatert
Trådløse nettverk (Wi-Fi) er blitt populære den siste tiden, både hjemme og på arbeidsplassen. En slik kabelfri løsning gir deg stor bevegelsesfrihet, siden du ikke lenger trenger å være plugget i et telefonuttak for å komme deg på Internett. Men hva om du kunne hatt den samme friheten når du går ut døra? Dét kommer mange kommuner til å tilrettelegge for de kommende årene.

Først ut er Trondheim. Der har kommunen i samarbeid med NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) som mål å bygge ut et trådløst nettverk som skal dekke hele Trondheim sentrum. Om alt går etter planen, vil nettet åpnes i 2006. Det vil gi byens innbyggere fast tilgang til Internett hvor enn de befinner seg - hjemme, på kontoret og i friluft. Trådløs Trondheim er navnet på det visjonære prosjektet.

- Dette vil gi en helt annen forutsigbarhet og enkelhet med å komme på nett. Man skal ikke lenger dumpe borti Wi-Fi-soner, men vite at tjenesten alltid er der, forklarer Olav Kvittem, gruppeleder ved Uninett.

Kvittem tror at Trondheim kan fungere som et prøvemarked, der man kan teste ut forretningsmodeller og utvikle nye tjenester. Andre kommuner/lokalmyndigheter i inn- og utland ønsker å ta fatt på lignende prosjekter, ofte i samarbeid med kommersielle teleoperatører. Det mest ambisiøse prosjektet til nå pågår i Makedonia. Der har regjeringen bestemt seg for å dekke hele landet med Wi-Fi.

Kan bruke mobilen

Det er ikke bare styresmaktene som vil fri oss fra telefonuttaket. Mobiloperatørene satser også stort på mobilt bredbånd, med NetCom og Telenor i spissen. Men de vil at vi skal bruke mobilnettet når vi skal koble oss på Internett: NetCom Connect lar deg surfe så mye du vil for 499 kroner per måned, mens Telenor tar 549 kroner for sin Fri Internett-tjeneste.

Den største fordelen med å bruke mobilnettet til å surfe, er den gode dekningen. Så lenge du har dekning på mobiltelefonen, har du også tilgang til Internett. Men mobilsurfing sliter fortsatt med visse barnesykdommer. Du kan ikke regne med hastigheter over 300 Kbps (dette tilsvarer de billigste bredbåndslinjene på markedet). Reaksjonstiden er også mye høyere enn for vanlig bredbånd. Først i løpet av 2006 vil det komme teknologi som virkelig tar mobilt bredbånd ut av startgropen.

- Vi vil begynne å oppgradere mobilnettene i verden med ny programvare i første halvdel av 2006, forteller Martin Blade, markedsdirektør for Nokia Networks.

- Fra da av vil du kunne nå hastigheter på tre-sju ganger det du får i dagens mobilnett (1-2 Mbps), og nettet vil også reagere mye raskere.

Her til lands henger vi litt etter i forhold til denne utviklingen. Derfor vil det, mest sannsynlig, drøye til 2007 før de norske mobilnettene er oppgradert til høyere hastigheter.

- Vi regner med å begynne oppgraderingen om ett års tid. Men det avhenger av hva som skjer i markedet, forteller Kjetil Jardan, gruppeleder for mobil data, NetCom.

- Også vi i Telenor tror de nye hastighetene kan være aktuelle om ett års tid, forteller informasjonssjef Arild Johannessen.

Priskrig i vente

Problemet for mobiloperatørene er at folk flest vil ha mye å tjene på å unngå mobilnettet og heller bruke en trådløs sone. Det er billigere å surfe, og du får høyere hastigheter.

- Wi-Fi er mer spennende enn mobilnettet, fordi det er mye enklere å utvikle tjenester. Trådløs IP-telefoni er for eksempel en ny tjeneste vi har stor tro på, mener Kvittem ved Uninett.

Om du bruker en IP-telefon i en trådløs sone, sendes samtalen din direkte over Internett. Da betaler du kun en brøkdel av det du betaler for en vanlig mobilsamtale. Analytikerne mener den nye teknologien vil presse ned prisen på mobilsamtaler etter hvert som Wi-Fi blir mer utbredt. Det samme skjer allerede innen fasttelefoni, der tilbydere av IP-telefoni har gått til krig mot dagens prisvelde.

Men selv om de trådløse sonene har mange fordeler, er det lite som tyder på at de vil utkonkurrere mobilnettet. Begge løsninger har sine styrker og svakheter, derfor tror ekspertene at de to teknologiene vil utfylle hverandre.

Nokia og Sony Ericsson har allerede vist fram mobiltelefoner som både kan bruke mobilnettet og trådløse soner. Når brukeren ikke er dekket av en trådløs sone, skifter telefonen automatisk over til å bruke mobilnettet i stedet.

- Brukeren skal ikke måtte forholde seg til hvilken teknologi han bruker. Telefonen bør automatisk finne det beste nettet å bruke, poengterer Blade i Nokia Networks.

Telenor er blant dem som har tro på en sameksistens, og operatøren har derfor valgt å satse på flere hester.

- Vi er totalleverandør og tilbyr både fastnett, mobil og Wi-Fi. Vi vil også ta i bruk Wimax når denne standarden har fått etablert seg, forteller infosjef Johannessen.

- Slik trenger kunden kun å forholde seg til én leverandør, én kundeservice og én faktura.

Wi-Fi vs mobilnett

Mobilnettet:

* Dyrt i bruk

* Lave hastigheter

* Full dekning over hele landet

* Alt går via samme operatør

Wi-Fi:

* Billig å bruke

* Ubegrenset hastighet

* Dekker kun 100 meter radius per sender

* Mange operatører å forholde seg til

Foto: Paal Audestad

Denne saken ble første gang publisert 30/12 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også