Rene bobler

Et avslappende boblebad skal gjøre deg ren. Da må du rense badekaret nøye før og etter bruk. Folk flest ikke er flinke til å rense karene sine.

Sist oppdatert
- Jeg har reparert mange boblebad som ikke ser ut, forteller Tom Omre som er daglig leder i Grimstad Boblebad Produksjon (GBP).

Han sier rett ut at folk flest ikke er flinke til å rense karene sine. Skrekkhistorien er om paret som leide leilighet med lekkert boblebad og skulle rense det med klorin før bruk, for sikkerhets skyld. Ut veltet en tykk, illeluktende væske som tettet alle rør.

Drømmen for mange med stive skuldre og stressnakke, er et deilig, varmt massasjebad. Det er delikat og innbydende så lenge eierne er flinke til å holde rørsystemet rent. Men det kan bli litt pesete når man helst skal dusje og rense karet med en tablett før man kan senke seg ned i boblemassasjen.

Årsaken til at man maner til renslighet, er den såkalte "drivhuseffekten" i massasjebad. Rester fra hud og skitt tilfører vannet store mengder mikroorganismer som føres rundt i systemet. Kombinasjonen varme og vann er gunstig for bakterievekst. Den typiske boblebadsbakterien er "Pseudomonas Aeruginosa", som kan forårsake eksem, småbyller, sår og øreverk.

To typer

Det finnes grovt sett to forskjellige systemer på boblebad:

1. Det vanligste er boblebadene som har rør på baksiden som drar inn luft og vann. Enten luft fra bunnen eller vann fra sidedyser, eller en kombinasjon.

2. Et nytt system som er "rørfritt". Det komprimerer luft under to uttagbare bunnplater ved hjelp av kraftige luftturbiner.

De to systemene krever helt forskjellig stell.

- Vi anbefaler folk å ta en dusj før de tar boblebad. Så fyller de karet med vanlig mengde vann, setter pumpene igang og tilsetter en hurtigoppløselig klortablett for hver person som skal bade. Den skal virke i rundt et minutt før du tapper ut vannet. Så fyller du i på nytt, og da er det bare å nyte badet. Og når boblene har lagt seg, har du i klortabletter da også, informerer Tom Omre i GBP, som er den tradisjonelle boblebadsprodusenten.

I tillegg bør eierne av boblebad tilsette en rensevæske som tar vekk kalk og slam fra rørene minst fire ganger årlig.

Norsk patent

- Vi så problemet med rensing av rørsystemene i de tradisjonelle karene, og har utviklet vår egen patent, forteller markedssjef Rolf Christensen i Fjordbad.

I massasjebadene Hurricane flyttes vannet ved hjelp av en luftturbin som sitter i bunnen av karet. Når karet skal gjøres rent, løfter man opp to bunnplater og vasker med såpe og svamp.

- I dag er det populært å bruke SPA-produkter i massasjebadet, som eteriske oljer, alger og salter. Det skaper problemer for de tradisjonelle karene. Hos oss er det bare å bruke det vaskemiddelet du har og vaske selv, forteller Christensen i Fjordbad.

Han er med i en referansegruppe i Sosial- og Helsedirektoratet som skal vurdere tilsynsordninger for bransjen med tanke på legionella. Det har forekommet legionellabakterier i offentlige boblebad i et par tilfeller.

Hestekur

Det er sterk og dyr lut som skal til for å rengjøre de vanlige boblebadene. Klortablettene som anbefales før og etter et bad, koster rundt hundrelappen for 50 stykker. En liter rensevæske og en liter desinfiseringsvæske koster hver 200 kroner for literen.

- Jeg vil anbefale å rense og å desinfisere karet minst fire ganger i året. Bruker du det mye, og det er flere som bader om gangen, er det tilrådelig å gjøre det oftere. Men ta ikke rensemiddel og desinfiseringsmiddel i samtidig, det går ikke bra, advarer Tom Omre i Grimstad Boblebad Produksjon.

Han legger til at kvaliteten på rør og slanger har mye å si for renhold.

- Desinfiseringsvæsken gir en skikkelig kur. Jeg er ikke sikker på om du bør la kona se på når du renser. Er det lenge siden siste rens, bør du nok gjøre det et par ganger etter hverandre.

- Er alt klart for et rent boblebad da?

- Hvis du har sørget for at dreneringen ligger med fall mot sluket så det møkkete vannet renner ut, avslutter Sylvia Skar i Norsk VVS.

Foto: Paal Audestad

I samarbeid med Min Bolig

Denne saken ble første gang publisert 29/12 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også