I ruinene av en bomring

Vi startet reisen i ruinene fra en borgerkrig, krysset Ondskapens akse og endte til slutt i restene av en bomring med bading i tre hav som bonus.

STEMNINGSFULLT: Utsikt over Rødehavet.
STEMNINGSFULLT: Utsikt over Rødehavet. Foto: Foto: Inspiratour
Sist oppdatert
- Nei, dere betaler når dere er tilbake. Et ord er et ord og et håndtrykk et håndtrykk, sa araberen idet han forsvant ut døra for å hente voucheren til hotellet i Aqaba, innerst i Rødehavet.

Vi befant oss i Amman, Jordans hovedstad bygd på noen hauger med sand, og hadde akkurat forhandlet oss fram til et par hotellnetter til under halvparten av prisen som sto oppslått i resepsjonen.

Heksegryten Beirut

Opprinnelig startet ferden i heksegryten Beirut, Libanons hovedstad med fasade mot Vesten fra det innerste av Middelhavet. I et forsøk på å orientere oss mellom byggekraner og lekre forretningsbygg på den ene siden av gaten, og spøkelsene fra borgerkrig og israelske angrep i form av 20 etasjers istykkerskutte hotellskjelletter på den andre, endte vi på Starbucks kafé.

Beirut er på vei tilbake til fordums storhet: Midtøstens Paris, med flere kilometer lang strandpromenade, et yrende kaféliv, de lekreste butikker - og et prisnivå som er i ferd med å ta pusten fra libaneserne.

Målet var Petra, og siden det er komplett umulig å ta seg fra Libanon og til Jordan via Israel, befant vi oss en grytidlig morgen på et utslitt bussete, humpende mot Damaskus i Syria. Buss koster nesten ingen ting, men det kan hende du bør velge drosje som tar ned mot halve tiden og koster bare litt mer enn nesten ingen ting.

Historietime i Damaskus

Damaskus med historie tilbake til cirka 3000 år før Kristus er en egen reise verd. Få med deg Souk al-Hamidiye, Saladin-museet, den praktfulle Omaijad-moskeen med sarkofagen til døperen Johannes og et av de mange arabiske (tyrkiske) badene. Slapp av med vannpipe om kvelden. Kjøp gjerne damaskduker, tepper og andre tekstiler, smykkegjenstander i gull eller sølv, mosaikkprodukter, lærvarer, olivensåpe eller krydder. Alt er billig og det er lov å prute.

Men hvor var ondskapen som president Bush snakker så høyt om? På vår ferd møtte vi ikke annet enn hyggelige arabere som bare ville oss vel.

Siden vi fortsatt var underveis og hadde trosset alle advarsler hjemmefra i klar forvissning om at livet bare kan leves en gang, og at det å bli skutt på som turist i Midtøsten forekommer sjeldnere enn toppgevinster i Lotto, sa vi ja til Ziad som mer enn gjerne ville skysse oss den tre og en halv time lange veien videre til Amman - for 40 dollar (250 kroner).

Det skulle vise seg å bli en reise hvor vi tidvis vekslet mellom å sende edle tanker til høyere makter for i neste omgang å fundere på hvordan norsk trafikk kunne artet seg uten UP og Trygg Trafikk. (Så lovet vi å snakke lavt om at han finansierte deler av reisen med vår taxfree-kvote).

Attraksjonen Petra

Mange betrakter Petra som en attraksjon på linje med pyramidene i Egypt der byen ligger hugget ut i det røde fjellet snaut fire timers reise fra Amman og omtrent det halve fra badebyen Aqaba. Det var her nomadefolket nabateanerne skaffet seg store rikdommer i hundreårene før og rett etter Kristus ved først å plyndre handelskaravanene for deretter gi dem beskyttelse mot avgift. De første bomringene var altså på plass før Kristi fødsel.

Du kommer til Petra gjennom en snaut halvannen kilometer lang siq fra Wadi Musa hvor det også er godt med hotellkapasitet om oppholdet frister til nærmere studier.

En morgendukkert i Rødehavet fra Aqaba er jo heller ikke å forakte, etterfulgt av å flyte som en kork i det 30 prosent saltholdige Dødehavet 400 meter under havflaten.

Stikk så innom stedet hvor Jesus ble døpt og bestig fjellet Nebo hvor Moses første gang så ut over det landet som var blitt lovet jødene. Herfra ser du i godt vær moskekuplene i Jerusalem.

Veien tilbake via Amman og Damaskus er teppelagt med historie, men det er like fullt mulig å nå et bad i det tredje havet - Middelhavet - innen tre dager. Og da er man tilbake hvor det hele startet: I Beirut.

Reisefakta

* Ingen reiseselskap arrangerer charterturer til Libanon, Syria eller Jordan, så vidt vi kjenner til. Star Tour arrangerer tematurer til Jordan.

* Det går ingen rutefly fra Norge til noen av landene, men alle de store flyselskapene i Europa har daglige anløp. Regn med rundt 4000 kroner tur/retur for rimeligste mulighet. Det er også mulig å reise via Tyrkia, som har forholdsvis lang grense mot Syria.

* Velger du å reise på egen hånd med bil, så vær oppmerksom på at du ikke uten videre kan krysse grensene med leiebil. Bensin koster fra 3 til 5 kroner per liter.

* Det er fullt mulig å reise til Israel fra Jordan og tilbake via Vestbredden. Visum må ordnes på forhånd.

* Hva som ligger i ordet taxfritt, vet du ikke før du har handlet i Midt-Østen.

Nyttige adresser:

Jordan Tourism Board

Hafe Moon

Utenriksdepartementet

Fakta:

Libanon

* Republikk, 3,7 mill innbyggere. Hovedstad: Beirut

* Språk: Arabisk. Mange snakker engelsk og fransk.

* Valuta: 1000 libanesiske pund = ca 4,50 kroner. Kredittkort aksepteres de fleste steder og minibanker er lett tilgjengelig. Mange vekslingskontorer. Dollar og euro ok.

* Strøm/telefon: 220 volt. God GSM-dekning i det meste av landet.

* Trafikk: Kaotisk bytrafikk, liten respekt for regler, høy fart, skrøpelige biler og mange ulykker.

* Prisnivå: Langt billigere enn i Norge, men vestlige hoteller og restauranter har vestlige priser.

* Visum: Fåes på grensen.

Syria

* Republikk, 18,8 mill innbyggere. Hovedstad: Damaskus

* Språk: Arabisk. Få snakker vestlige språk.

* Valuta: 100 syriske pund = ca 12,70 kroner. Kredittkort aksepteres mange steder, men ytterst sparsomt med minibanker. Mange vekslingskontorer. Dollar ok.

* Strøm/telefon: 220 volt. God GSM-dekning de fleste steder.

* Kriminalitet: Til tross for politiske uroligheter regnes Syria som et svært trygt land å ferdes i.

* Trafikk: Kaotisk bytrafikk, liten respekt for regler og mange ulykker.

* Prisnivå: Veldig billig. Du spiser svært godt for hundrelappen, og bor bra for rundt 300 kroner i dobbeltrom. Skygg unna vestlige hotellkjeder med vestlige priser.

* Visum kjøpes på grensen (30 dollar - 200 kroner).

Jordan

* Kongedømme, 5,6 mill innbyggere. Hovedstad: Amman (1,8 mill)

* Språk: Arabisk. Mange snakker engelsk.

* Valuta: 1 jordansk dinar = ca 9,40 kroner. Kredittkort aksepteres mange steder. Greit med minibanker i de største byene. Mange vekslingskontorer. Dollar ok.

* Strøm/telefon: 220 volt. God GSM-dekning i så godt som hele landet.

* Kriminalitet: Lite.

* Trafikk: Beskjeden trafikk utenfor de store byene. Liten respekt for trafikkregler. Å kjøre mot kjøreretningen er ikke uvanlig.

* Prisnivå: Nesten like billig som Syria, men prisnivået preges av mer turisme. Billig å spise.

* Visum på grensen. Koster 20 dinarer (200 kroner) å komme inn og 5 dinarer (50 kroner) å komme ut.

Foto: Øivind Skar

Denne saken ble første gang publisert 27/12 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også