Åpne kraner

I Tsjekkias beste badeby får du velvære i strie strømmer. Slottsbadet i Karlovy Vary kan få ethvert norsk spahotell til å virke puslete og tørrlagt.

Sist oppdatert
Her er det ikke spart på noe. Det spektakulære palasset minner om et romersk tempel, med sine hvite søyler, marmorgulv og gedigne saler. I svømmehallen kjøres det lasershow, med blinkende stjerner i taket. Det er som om du svømmer i himmelen.

- Litt av et trøkk! jubler Nina og Jelena, som står midt i nedslagsfeltet til de forvokste "vannkranene" som spruter vann i svømmebassenget.

Det finnes ingen grenser for hva man kan bli utsatt for i Slottsbadet. Allerede ved inngangsdøren får vi servert en smørbrødliste med 25 tilbud og behandlingsformer. Et oksygenbad med urter? Det koster vel en hundrings, i likhet med hydroterapi, mens full massasje lopper deg for det dobbelte. Og ønsker du fysioterapi og legesjekk, blir det fort 400-500 kroner. Alt sammen ganske rimelig om man sammenlikner med spaopphold i Norge eller Sverige.

- Her bruker vi bare mineralholdig vann fra de originale kildene, opplyser Nina og Jelena, som altså står på Slottsbadets lønningsliste.

- Forresten er det like mange menn som kvinner som kommer hit. Du ville kanskje tro det mest var kvinner?

Karlsbad

Karlovy Vary ligger like ved grensen til Tyskland. Mange kjenner nok byen bedre under navnet Karlsbad. Den har vært kjent for sin skjønnhet gjennom århundrer, likevel er det først og fremst velværeturismen som har gjort byen til Tsjekkias mest besøkte, nest etter Praha.

Allerede i middelalderen fikk Karlovy Vary rykte som mirakuløst kurerende. Byen hadde et hundretalls helsebringende kilder å friste med, så både sosieteten og kultureliten ankom i samlet flokk. Goethe, Schiller, Beethoven, Chopin, Paganini, Gogol, Lizst, Freud, Dvorak, Brahms, Wagner, Marx... de var i Karlovy Vary, alle sammen. Også vår "egen" Edvard Grieg - han kom for å reparere nyrer og få kreativ inspirasjon.

Russere

Men etterkrigstidens 40 år med kommunistisk styre satte sine spor. Mange av de pittoreske bygningene forfalt, og nå er det særlig nyrike russere som kommer for å la seg spyle og massere etter alle kunstens regler. Russerne er også ivrige investorer i flere av hotellene og spa-anleggene som nå restaureres i et imponerende tempo. Resultatet lar ikke vente på seg: De største spa-anleggene skryter av doblet besøk det siste tiåret.

- Alle lurer på hvorfor det er så mange russere her, smiler Elena, turistguide i Karlsbad.

Så finner hun fram fjorårets turiststatistikk. På kurbadene var det 22.500 russere, 20.400 tyskere, 11.000 tsjekkere. Og 14 nordmenn.

- Over 80 prosent av kurbad-turistene kommer fra land utenfor Tsjekkia, opplyser Elena.

De kommer for å bli lymfedrenert, motta elektroterapi eller få et boblende overskudd som følge av en karbondioksid-kur. De kommer for å slappe av i gytjebad, få laser- og magnetterapi, bli massert under vann - eller rett og slett bli foreskrevet en drikkekur med lunkent, svovelholdig kildevann, servert i snodige, små kanner.

Disse kannene er nemlig et varemerke i Karlsbad. Folk går rundt i gatene og nipper ustanselig til dem, og kannene kan fylles i små fontener som står med få meters mellomrom. Overalt hvor du går er det åpne kraner. Det er bare å la seg overstrømme.

Karlovy Vary

Karlovy Vary - eller Karlsbad, på tysk - har rundt 55.000 innbyggere. Langt flere mennesker enn dette ankommer hvert år byens mange kurbad. En del av dem søker bare lindring og ro, men mange er også syke og behandlingstrengende.

Flere av spa-anleggene har både allmennleger, indremedisinere, hjertespesialister og fysioterapeuter. Et opphold ved en av spa-klinikkene varer i gjennomsnitt to uker, med to behandlinger hver dag.

Det finnes et tjuetalls svært gode hoteller i Karlovy Vary. Det dyreste har det karakteristiske navnet Grandhotell Pupp.

For mer informasjon: Karlovy Vary

Veien til Det Gode Liv

Du kommer til Karlovy Vary ved å fly til Praha, og deretter dra 13 mil vestover med tog, buss eller leiebil.

Bussreisen tar bare to timer, fra terminalen Florenc i Praha sentrum. Turen koster ikke mer enn en hundrelapp.

Tog er enda rimeligere, men det tar om lag fire timer. Selve reisen går gjennom et ganske kjedelig landskap, også om du tar bilveien. Leiebil er rimelig i Tsjekkia: En mellomklassebil koster fra tusen kroner for en uke. Men merk at parkeringsplass kan være vanskelig å oppdrive i Karlovy Vary, med mindre hotellet ditt har en.

Fly Oslo-Praha kan fås ned mot 300 kroner én vei (Norwegian).

Foto: Henrik Björnsson

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også