Bestikkelser over bordet

Etter en korrupt høst kommer en glitrende jul, der verdiene får skinne på riktig side av bordplaten. Vi snakker om sølvtøy, borgerskapets pryd.

Sist oppdatert
Sølvtøy som nå står høyere i kurs enn på lenge. Ikke bare har vi en nylig avslørt hang til kostbare bestikkelser her i landet, vi har også en helt uforlignelig sans for kostbart bestikk.

Ingen andre folkeslag deler den norske manien for sølvtøy. Selv om nordmenn allerede har mest sølvbestikk per innbygger i verden, fortsetter vi å kjøpe edle spiseredskaper i massevis.

- Det ligger trolig sølvbestikk for rundt 50 milliarder kroner i norske skuffer og skap. Hvert år kjøper vi dessuten nytt for rundt 350 millioner kroner, forteller Ingebjørg Alfsen, administrerende direktør i Norges Gullsmedforbund.

Stort bruktmarked

I tillegg til alt sølvtøyet som kjøpes nytt, foregår det ivrig omsetning på bruktmarkedet av skjeer, kniver og gafler i "opphøyd rose", "telesølv" og andre evig populære mønstre. Både gjennom rubrikkannonser og hos brukt- og antikvitetshandlere kan drømmen om å dekke opp edelt for 12 eller 24, realiseres.

- Brukt sølvbestikk, solgt over disk, koster jevnt over halvparten av nytt. Det vil si rundt 250-300 kroner for én brukt del i vanlig spisestørrelse, mens nye deler koster 5-600 kroner, sier Kjell W. Riibe, mynthandler som også selger mye sølvbestikk og smykker.

Håndlagde skatter

Er man ikke opptatt av at alt sølvet skal ha samme mønster, kan man kjøpe unikt, håndlaget sølvbestikk fra perioden 1850 til 1910 til en pris fra 200 til 400 kroner.

- Utrolig at ikke flere er opptatt av dette fantastiske, håndlagde bestikket. Spesielle mønstre, siseleringer i alle tenkelige former, og så koster det mindre enn det moderne, maskinlagde! Merkelig. Men det er jo så vakkert at vi bare må kjøpe det inn, selv om vi ikke får solgt det igjen, sier Riibe.

Han hevder at brukt sølvtøy sjelden har skjemmende riper, og at en vanlig puss gjør det helt som "nytt" igjen. Dersom det skulle ha fått noen dype riper, kan det pusses i spesialverksted for rundt 50 kroner per del.

Tusenvis i prisforskjell

Er man av dem som trives best med å kjøpe nytt, men likevel er økonomisk anlagt, bør man undersøke prisen flere steder før man handler.

- Prisene på sølvbestikk varierer fra forretning til forretning, bekrefter Alfsen i Norges Gullsmedforbund.

For noen år siden viste en undersøkelse utført av Konkurransetilsynet at variasjonene kunne være store, for eksempel kostet en kaffeskje 88 prosent mer i den dyreste butikken enn i den rimeligste. For et komplett bestikk kan forskjellen utgjøre flere tusen kroner.

Høyt i kurs

Uansett prisforskjeller - på sikt kan sølvtøy vise seg å være en brukbar pengeplassering. Ikke minst mer brukbar å legge på bordet enn for eksempel en aksje.

- Jeg tror fortsatt sølv er veldig billig. Historisk sett, det vil her si de siste 2000 årene, har gull vært 16 ganger dyrere enn sølv. I dag er gull 62 ganger dyrere. Sølvprisene vil nok gå opp, mener mynthandler Riibe, som daglig oppdaterer seg på gull- og sølvpriser på nettet.

Det er 20 ganger mer sølv enn gull i jordskorpen, ifølge Store Norske Leksikon. Også dette kan borge for at sølvprisen skal opp - eller eventuelt gullprisen ned.

- Nå har sølvprisene steget jevnt og trutt de siste par årene. For to år siden var prisen nede i 4 dollar per unse (= 31,1 gram), nå står den i cirka 8 dollar per unse, forklarer Riibe.

Kjøper man sølvbestikk, er selve sølvet riktignok bare en liten del av det man betaler for. "Arbeidspengene", det vil si verdien av selve utformingen, er den største kostnaden.

Tid for sølv

Ikke bare de borgerlige norske tradisjonene, men også trendene er på sølvets side.

Mens enkelt, rustfritt stålbestikk stod i stil med 1990-tallets minimalisme, har mer barokke former og variert materialbruk nå fått innpass igjen. Interiørtrender som den hvit-rustikke shabby chic-stilen, og deretter den frodige maksimalismen, harmonerer godt med sølvtøy.

- Vi ser at stylistene bruker mer sølv nå. Dessuten er det et sikkert tegn at interiørblader som Elle og Bonytt har skrevet mye om sølvtøy, sier Ingebjørg Alfsen.

- Opphøyet rose, Telesølv og Drage er tre mønstre vi kan selge ubegrenset av. Hvis jeg skal påpeke noen spesiell trend innenfor mønstre, må det være at jugendstilen har tatt seg opp, derav populariteten til dragemønsteret, sier Kjell Riibe, som selv ikke har fått tak i "sitt" mønster ennå.

- Jeg ønsker meg et sølvbestikk med Nidaros domkirke som mønster, med hode-utspring slik som domen selv har. Jeg så det på auksjon i Oslo for 10 år siden, men hang ikke med opp til de 70.000 som det gikk for. Jeg leter fortsatt etter et lignende, sier brukthandleren som har alt i sølv, bare ikke det ene bestikket han drømmer om.

Fakta om sølvbestikk

* Består av en legering med 83 prosent rent sølv og 17 prosent kobber, derav stempelet 830S. Sølvvarer kan også bestå av 92,5 prosent sølv og 7,5 prosent kobber (kalles Sterling), med stempelet 925S.

* Når sølvbestikket er ferdig utformet, påføres et lag 100 prosent sølv som gir bestikket høyglans som skal vare en god stund.

* En vanlig spiseskje i sølv veier rundt 30 gram.

* Sølvbestikket som selges i Norge, er nesten alltid lagd her i landet, og mønstrene er også norske. Men råvaren sølv er importert. I Norge utvant mant sølv fra Kongsberg gruve i perioden 1624-1957.

* De norske sølvvareleverandørene fører i dag 45 ulike mønstre - mange av dem nedarvet gjennom mer enn 100 år. Nye mønstre er sjelden, i stedet relanserer man gamle mønstre.

Beskikk ditt bestikk

* Sølv holder seg blankere når det brukes og vaskes ofte.

* Skyll med vann før og etter oppvasken/oppvaskmaskinen. Ikke la sølvtøyet stå inntil stål i maskinen. Tørk det umiddelbart etter skylling.

* Puss sølvet når det er blitt anløpent. Anløpingen - som sees som et brunskjær - skyldes svovel og klor i luften. Til pussingen brukes spesialklut med antianløpingsstoffer, eller en pussekrem. Sterkt anløpent sølv kan dyppes i en spesiell rensevæske.

* Oppbevaring i syrefrie plastposer (fås hos gullsmed) eller stoffposer forebygger anløpingsprosessen.

* Unngå gummistrikker rett på sølvet eller rundt oppbevaringsposene. Strikkene etterlater seg merker som er vanskelige å fjerne.

Alltid mer å ønske seg¿

Har man begynt å samle på sølvbestikk, finnes det alltid mer å ønske seg. Populære mønstre kan komme i opptil 80 ulike deler. Dette er delene:

* Tre størrelser (spise-, mellom- og dessertstørrelse) av kniver, gafler og skjeer, pluss egen kniv med sag

* Barnebestikk, fruktkniv, kakegafler, teskje, kaffeskje, mokkaskje

* Skalldyrgaffel, fiskegaffel og-kniv, biffkniv, isskje

* Diverse anretningsbestikk, som tomatspade, sitrongaffel, kompottskje, forskjærskniv

* Ulike serviettringer, papirkniv, flaskeåpner

* Mange suppe- og sausøser, fiskespade

* Ulike kake-, is- og paispader, mange syltetøyskjeer, sukkerskje og - klype, gløggskje, kremskje

Foto: Silje Eide

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også