Skuffende kjøkkentrend

Man skal ikke lenger skape seg på kjøkkenet. Moderne kjøkkeninnredning handler i stedet om skuffer – til alt fra hermetikken til tallerknene.

Sist oppdatert
- Vi anbefaler skuffer, helt klart. Vel og merke hvis pengene er der, sier Alexander Wulff, butikksjef hos Sigdal, som er en av Norges tre største kjøkkenleverandører.

En forespørsel til ulike leverandører viser at prisen på en skuffeseksjon er minst det dobbelte av prisen på en skapseksjon. Eksempelvis koster en 60 centimeter bred benkeskapseksjon fra Sigdal fra kr 1300 og oppover. En tilsvarende bred seksjon med skuffer koster fra kr 2800 og oppover.

Norema, en annen av de store kjøkkenleverandørene, mener at en skuffeseksjon i praksis ofte vil koste 2-3000 kroner mer enn en enkel skapseksjon.

Ekstra brede skuffer - eksempelvis en 120 cm bred skuffeseksjon fra den eksklusive kjøkkenprodusenten Kvänum - viser seg å være enda mye mer kostbart enn størrelsen skulle tilsi.

- Skinnesystemet som brukes til de bredeste skuffene, er veldig dyrt. For en slik skuffeseksjon må man betale fra fjorten og oppover hos oss, forteller daglig leder og eier av en av Kvänum-forretningene, Inger Marie Nordrum.

- Fjorten hundre er da ikke så ille?

- Nei, ha ha. Men vi snakker om fjorten tusen, oppklarer Nordrum.

Skuffer til alt

Dermed har vi tilbakelagt de økonomiske realitetene mange stanger mot når nytt kjøkken skal planlegges. Og kan i stedet late som vi er kjøkkenselgerens drømmekunde, kunden som ikke nøler med å betale det som kreves, for å få det nyeste og beste.

- Store, brede skuffer er jo det første kunden tenker på når han eller hun kommer inn i kjøkkenbutikken. Vi som selger kjøkken, må imidlertid hjelpe folk med å se hva som passer i forhold til rommålene. Det er ikke alltid lurt å presse inn brede skuffeseksjoner for enhver pris. Men selvsagt, vi prøver å få til de bredeste skuffene når vi planlegger en innredning, sier Alexander Wulff hos Sigdal.

- Hva synes du personlig er mest funksjonelt på kjøkkenet?

- Det er skuffer, hundre prosent sikkert! Man får en helt annen oversikt over både servise, gryter, mat og annet. Det er slutt på å flytte på ting for å finne det som står bakerst, sier Wulff.

- Salget av skuffer går rett til værs, supplerer produktsjef i Norema, Nils Arne Honningsvåg. - Det er fordi skuffer definitivt er mest praktisk, selv til tallerkner, og fordi mange anser at de har råd til det.

Skuffetilbehør

Litt ekstrautstyr må skuffen ha, dersom man skal oppbevare tallerkner i den.

- I tallerkenskuffen kan man ha en løs bunn som det står trepinner opp fra. Mellom disse pinnene plasseres tallerknene. Pinnene kan flyttes ved at man tar opp den løse bunnen og skrur ut skruen som holder pinnen. Det er den dyreste løsningen. Alternativt kan man bruke regulerbare, løse holdere rundt tallerknene, forklarer Honningsvåg.

Til store matskuffer kan det være smart med en "inndeler", et slags grovt, regulerbart rutenett i lettmetall, som sørger for matvarene ikke slenger fritt rundt i skuffen.

En lav spesialskuff for liggende krydderglass sørger for perfekt oversikt også her, samtidig som krydderet oppbevares mørkt.

Et alternativ til synlige skuffefronter er uttrekkbare trådhyller, hylleplater eller skuffer, gjemt bak skapdører. Slik beholder man skuffenes viktigste funksjon - oversikten - men får et annet estetisk uttrykk.

Et stilspørsmål

Hva med glass, små kaffekopper, vaser? Vi sliter litt med å få kjøkkenekspertene med på at ikke alt passer i en skuff.

Kjøkkenforhandlere så vel som folk flest nemlig blitt stadig mindre glad i overskap.

- Skal det i det hele tatt henge noe oppe på veggen, er det gjerne små "displayskap" med glassdører til de fineste krystallglassene. Men de som har plass, velger hovedsakelig benkeskap. Slik får man et rom som er mest mulig lett og luftig, sier Honningsvåg.

- Har man kun skuffer i benkeskapene, får man pene linjer. Flatene blir brutt opp på en fin måte, mener Wulff, som forteller at mange også gjemmer oppvaskmaskinen og kildesorteringen bak flater som ser ut som skuffer - men som i virkeligheten er skap med falske "skuffelinjer".

Flere skuffer underveis

De enkle, horisontale skuffelinjene som breier seg under benkeplaten, risikerer å gå samme skjebne i møte som trender flest. Hvem vet om ikke fremtiden vil dømme dem som "veldig 2005"? Men innen vi kommer så langt, skal flere skuffeprodukter ut til forbrukerne.

Både hos eksklusive Kvänum og litt mer folkelige Norema tror man kalde skuffer vil bli det nye hotte. Som Honnigsvåg hos Norema sier:

- Kjøleskap i form av to brede skuffer er det aller siste, og forteller hvilket gjennomslag skuffetrenden har fått. Vi så skuffekjøleskapet på en messe nylig, og har det i butikk om få måneder.

Skuffetips

* De beste skuffene har fulltrekk og demping/innsug. Rimeligere skuffer kan ikke trekkes helt ut, og uten demping/innsug får man et lite smell når skuffen lukkes.

* Vil du bare ha skuffer på kjøkkenet? Vurder i så fall hvor du skal gjøre av saker som trives best i skap, som fine glass og kaffeservise. Kanskje det skal oppbevares i et egnet skap i stua? En åpen hylle kan også være et luftig alternativ til overskap.

* Sjekk prisforskjellen på et kjøkken med masse skuffeseksjoner, og et kjøkken basert på skapseksjoner. Med samme antall seksjoner, blir skuffekjøkkenet minst dobbelt så dyrt som skapkjøkkenet.

* Noen skuffer er enda smartere enn andre. Sokkelskuffer gir god utnyttelse av plassen. Strykebrett i skuff kan være gunstig dersom man stryker ofte.

* Høyskap der hele innholdet trekkes ut på likt, kan være mindre håndterlig enn trådskuffer som trekkes ut én og én. Velg gjerne skuffer i nedre del av høyskapet, og vanlige hyller i øvre del. Eller ha brede matskuffer under benken i stedet.

* Riktig innmat til skuffene gjør dem mest mulig funksjonelle. Innmaten kan være tilpasset for eksempel tallerkner, matvarer, krydder, bestikk. De fleste kjøkkenprodusentene kjøper innmaten fra de samme store, europeiske leverandørene, så her er det ikke avgjørende forskjeller mellom kjøkkenmerkene.

__________________________________________________________________________

Foto: Silje Eide

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også