Dype følelser

Frosk med Nemo. Dans med delfiner. Følg strømmen av tropiske turister ned i havdypet. Det er bare en ting eller to du må lære først.

Sist oppdatert
- Før trodde mange at dykking var noe vanskelig og farlig. Men i løpet av de 15 årene jeg har jobbet her nede, har interessen eksplodert, forteller Stein Inge Zahl (37).

Knapt noen nordmann har lenger erfaring enn ham som kursholder i eksotiske farvann. Zahl har slått seg ned på Bali, der han har innviet over 2000 førstegangsdykkere i korallrevenes mystikk og poesi. Det finnes vel verre arbeidsplasser: Her holder vannet 28-30 grader året rundt, man har det lyst og fargefint rundt seg, og følelsen av å flyte vektløs blant korallene slutter aldri å fascinere.

I tillegg har jo Bali visse fortrinn også på land.

- Det finnes mange grunner til at interessen for dykking har økt så enormt. Folk har fått bedre råd, samtidig som det er blitt mye billigere å reise til eksotiske strøk. Dessuten er kursene lagt stadig bedre til rette for alle slags folk. Her på Bali har vi alt fra barn i åtteårsalderen til bestemødre på godt over sytti. Og faktisk er det flere kvinner enn menn som melder seg på kursene: 52 prosent kvinner og 48 prosent menn, forteller Zahl.

18 meter

Et internasjonalt nybegynnerkurs - PADI OWD (Open Water Diver) - koster gjerne fra 2000 til 3000 kroner, inkluderer leie av alt nødvendig utstyr, og varer i fire hektiske dager. Kurset gjør deg sertifisert til å dykke ned mot 18 meters dyp, over hele verden. Men som med all annen utdanning, må du gjennom "tørr" teori i klasserommet før moroa starter på ordentlig. Det er først når du har lært teknikken og forholdsreglene at dykking er helt ufarlig.

Progresjonen er som følger: 1) Teori-undervisning på land 2) Øvelser i et grunt basseng 3) Ut og ned til korallrevet - sammen med instruktøren.

Vi spør Zahl om det virkelig er sant at dykking passer for alle. Hva med angst? Klaustrofobi? Problemer med å utligne trykket?

- Alt som trengs er helt normal helse og at man er sterk nok til å bære utstyret sitt. Selvfølgelig kan folk som lider av klaustrofobi oppleve sin første dykkeopplevelse som vanskelig, men det finnes også folk som lært seg å dykke for å overvinne klaustrofobi. Den lyse havbunnen i tropiske strøk, med vakre koraller og fisker å se på, kan gjøre det lettere å overvinne angst enn i norske farvann. Og angående trykkforskjellene, er dette først og fremst et problem om du har en forkjølelse, da må du sjekke dette på land før dykket begynner.

Dykk i tide

For noen er dykking en "once in a lifetime-opplevelse". For andre blir grunnkurset begynnelsen til en lidenskap. Stein Inge Zahl forteller at mange av de som har dykket på Bali, kommer igjen år etter år - selv om det finnes eventyrlige landskap for "scuba diving" utallige steder på kloden, som Karibia, Thailand, Australia... og ikke minst Rødehavet, der egyptiske Sharm El Sheikh er en favoritt.

- Et av de fineste stedene å ta dykkerkurs, mener Jon Christopher Lie, selger i PyramideneReiser - et av få norske charterselskaper som i dag tilbyr sine reisende dykkerkurs bestilt og betalt i forkant.

- 3000 kroner koster et fire dagers nybegynnerkurs, opplyser Lie.

Men mange av de reisende er viderekomne dykkere som gjerne bestiller såkalte liveaboard-pakker. Da bor man og spiser ombord på båten, slik at det er mulig å dra lengre til havs enn på en dagstur. Man har sjøbunnen mer for seg selv og kan dykke så dypt som 30 meter.

Ekstrem forvandling

- Vi ser at folk velger reisemål i tråd med livsstil. Og siden mange nordmenn er blitt hekta på dykking, surfing og andre lett ekstreme aktiviteter de siste årene, øker trafikken til reisemål med ideelle forhold for disse aktivitetene, forklarer Lise Haugan, markedssjef i Kilroy Travels.

Den typiske Kilroy-turist er gjerne en backpacker i begynnelsen av tjueåra, på "dannelsesreise" i Sørøst-Asia, Australia og kanskje Latin-Amerika. Kilroys slagord er "Go before it's too late". Og før man er parkert i småbarnfamilierollen, gjelder det å få gjort et par ting i tide - som å dykke i tropiske farvann.

- Mange av turene vi legger opp inkluderer et nybegynnerkurs i dykking, bekrefter Lise Haugan.

Dessverre kan også "Go before it's too late" ha en økologisk bibetydning: Forurensning, klimaendring og uvettig utbygging av turismen er blitt en trussel for mange av verdens korallrev.

- Et korallrev er et utrolig delikat - og avansert - system av fisker, dyr og organismer som må kunne leve sammen. Hvis en av bestanddelene blir skadet, får dette store konsekvenser for revet i sin helhet. Økning av vanntemperaturen, ferskvann fra hotellene, oljelekkasjer og spredning av sjøstjerner er bare noen av mange årsaker, forklarer Stein Inge Zahl.

Og mer om dette lærer du nok om du tar en leksjon i dykking.

Dykk på nett

Padi

Scandinavian-divers.com

Colona Divers

Tulamben.com

Balispicedive.com

Wakatobi.com

Eco-divers

Sipadan-kapalai

NDF.no

Anbefalte dykkemål

Kilroy Travels selger mange dykkepakker til nordmenn på langfart. Her er et par destinasjoner de særlig anbefaler:

* Ko Tao (Thailand)

* Fiji-øyene

* Great Barrier Reef/Fitzroy Island (Australia)

* Dahab/Hurghada (Egypt)

* Galapagos (Ecuador)

- Andre gode tips er Honduras, Belize, Mexico, Costa Rica og flere øyer i Karibiske Hav og Stillehavet, forteller markedssjef Lise Haugan.

__________________________________________________________________________

Foto: Ole Johan Brett

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også