Best av de billigste

Billig PC til studiepeset: Vi har testet bærbare maskiner som ikke gruser studielånet, og to av dem er spesielt gode kjøp.

Sist oppdatert
HP Pavilion ze2216ea

Terningkast: 5

Pris: Fra 6995 kroner
Ze2216ea fra HP yter svært bra i forhold til prisen. Maskinen kommer med en harddisk på 60 GB, som absolutt er godkjent i denne prisklassen. 512 MB arbeidsminne er nok for de fleste, men et problem er at begge minnesporene er opptatt. Dermed vil en eventuell fremtidig oppgradering gjøre at man ikke får nyttiggjort seg av alt minnet man allerede har. En DVD-brenner er inkludert - bra. Maskinen har bare to USB 2.0-porter, noe som fort kan bli litt snaut. Videre savner vi kortleser, FireWire og skriverport. I tillegg skulle vi gjerne sett at flere av portene var plassert på baksiden av kabinettet.

Pluss:

* Solid bygget

* Greit tastatur og pekeflate

* Grei systemytelse

* DVD-brenner

Minus

* Få tilkoblingsmuligheter

* Høy prosessorforbruk ved harddiskbruk

Dell Latitude D510

Terningkast: 5

Pris: Fra 7988 kroner
D510 er aldri ment å skulle være en maskinen for særlig annet enn tekstbehandling, nettbruk og andre typiske kontorjobber. Den passer utmerket for studenter som behøver en maskin til å skrive oppgaver på og betale regninger med. Har man kompromisstankegangen i bakhodet, er det ikke dårlig at maskinen byr på fire USB 2.0-porter, FireWire, trådløst- og kablet nettverkskort, modem og optisk enhet, S-video-utgang, mm.

Pluss

* God ytelse i kontorapplikasjoner (i forhold til prisen)

* Lyssterk og fin skjerm

* Godt tastatur

* CompleteCare-forsikring er inkludert

* Støysvak under bruk

* God mulighet for ekstrautstyr

Minus

* Styreplatens knapper støyer under bruk

* Lokket virker noe svakt (kan skade skjermen)

* Skulle gjerne hatt bedre batterikapasitet (sammenlignet med Latitude 110L)

IBM ThinkPad R50e

Terningkast: 4

Pris: Fra 6783 kroner
ThinkPad R50e er den rimeligste modellen i ThinkPad-serien, likevel er det en solid maskin med mange av egenskapene til de andre ThinkPad-modellene. Ytelsesmessig er det ikke så mye som skiller denne maskinen fra de andre rimelige maskinene vi har testet, men R50e drar fra noen på grunn av den raske 5400 RPM harddisken. Grafikkytelsen er som ventet begredelig på grunn av det aldrende Intel-brikkesettet som er brukt. Dette er med andre ord ikke en spillmaskinen. Tilkoblingsmulighetene er også noe begrenset. Det er bare 2 USB 2.0 porter tilgjengelig. Det er heller ikke FireWire, TV-utgang eller minnekortleser.

Pluss

* Solid konstruksjon

* Godt tastatur

* Thinklight

* Mange fine småprogrammer''

Minus

* Svak kontrast og baklys på skjerm

* Få tilkoblingsmuligheter

Asus A6U

Terningkast: 4

Pris: Fra 6800 kroner
Asus A6U er en rimelig maskin med god prosessorytelse, og en god 15,4-tommers bredformatskjerm. Prisen under 7000 kr er også meget hyggelig. DVD-brenner, webkamera, minnekortleser, veske, mus og to års garanti gjør at det hele virker meget forlokkende. Dessverre er batterilevetiden bare rett over to timer. Det er svakt. Støynivået er også litt over det vi synes er akseptabelt, spesielt i skolesammenheng. Den totale ytelsen er svært begrenset og skjermkortet tar 64 MB fra det allerede begrensede systemminnet. Vi anbefaler potensielle kjøpere å investere et par hundre kroner for å doble minnemengden

Pluss

* Gode tilkoblingsmuligheter

* Innebygd webkamera og mikrofon

* God prosessorytelse

* Solid

* Gode garantivilkår til denne prisen

Minus

* Noe svak batterikapasitet

* Støyende vifte

Dell Latitude 110L

Terningkast: 4

Pris: Fra 7988 kroner
Latitude 110L fungerer mer enn godt nok til kontorbruk eller som student-PC. Da ser vi helt bort fra bruksområder som spill og andre krevende applikasjoner, noe maskinen heller ikke er konstruert for. Dette gjenspeiler hvordan maskinen yter i testene våre. Svak 3D- og grafikkytelse, men bra på kontorapplikasjoner (MobileMark og PCMark). Maskinen har det nødvendigste: Tre USB 2.0-porter, optisk enhet og kablet/trådløst nettverk. Når det gjelder det viktige punktet batterilevetid, bør man velge Li-Ion-batteriet. Dette har Dell forstått, og laget en pakkepris basert på oppsett med et slikt batteri. Dette gir en økning i prisen på rundt regnet 100 kroner, men det anbefaler vi.

Pluss

* God ytelse i kontorapplikasjoner

* God batterikapasitet (forutsatt Li-Ion-batteriet)

* CompleteCare-forsikring er inkludert

* Støysvak

Minus

* Lyssvak skjerm med lav oppløsning

* Tastaturet litt lite og bråkete

* Styreplatens knapper er små og støyer under bruk

* Lokket virker noe svakt (kan skade skjermen)

Asus A3L

Terningkast: 3

Pris: Fra 6200 kroner
Om du er ute etter en svært rimelig og stillegående maskin er Asus A3L et greit valg. Det er likevel viktig å merke seg den svært svake batterikapasiteten om den skal brukes til skolesammenheng. Funksjonsmessig er det lite som skiller Asus A3L fra maskinene som koster det dobbelte og tredobbelte. Her er det hele fire USB 2.0-porter, minnekortleser, Firewire, infrarødt, trådløst nettverk, webkamera, mikrofon og ellers det mest nødvendige av tilkoblingsmuligheter. En TV-utgang er nok det største savnet. Ytelsesmessig stiller ikke denne maskinen sterkt, og vi anbefaler potensielle kjøpere å doble minnet som maskinen blir levert med.

Pluss

* Gode tilkoblingsmuligheter

* Innebygd webkamera og mikrofon

* Stillegående

* Solid

* Gode garantivilkår til denne prisen

Minus

* Svært svak batterikapasitet

* Vi savner TV-utgang

* Lav kontrast og skarphet på skjermen

Fujitsu Siemens Amilo L1300

Terningkast: 2

Pris: Fra 10.000 kroner
10. 000 kroner er i meste laget for denne maskinen når man ser på spesifikasjonene. Greit nok at prisen inkluderer tre års garanti og tre år antivirus, men vi føler likevel at det er i meste laget for en maskin i denne klassen. Ytelsen er jevnt over tilsvarende maskinene som koster rundt 7000 kr. Batterikapasiteten er heller ikke bedre enn disse maskinene. Når både støynivået er over det vi mener er akseptabelt, og byggekvaliteten bare er middels, blir det ikke så mye bedre. Den gode DVD-brenneren trekker opp, og maskinen er ellers greit utstyrt, men vi savner infrarødt, Bluetooth, Firewire og minnekortleser.

Pluss

* God DVD-brenner

* Gode garantivilkår

Minus

* Noe svak batterikapasitet

* Savner Firewire og minnekortleser

* For høyt støynivå

* Høy pris

Mer om testen på Hardware.no

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også