Barnas hjemmekontor

Framtidens arbeidsstokk må forberede seg. Det starter med ABC og gangetabell på familiens viktigste hjemmekontor, leksepulten. "Først lekser, så Fantomet". Slik lød parolen før i tiden.

Sist oppdatert
Grunnideen er fortsatt den samme - selv om superheltene skifter.

Det viktigste først, altså, men på et eller annet tidspunkt vil de fleste normale barn oppleve leksene som et ork. For å minimere denne følelsen, og for ikke å gi superheltene eller andre fristelser for gode kort på hånden, kan man prøve å legge til rette for mest mulig trivsel på barnas "hjemmekontor".

Vi har rådført oss med ekspertene, som alle framhever ett møbel som det vesentligste: Stolen.

Stol som vokser

Tripp-trapp-stolen er blitt selve symbolet på et barnehjem, og i takt med populariteten kommer den i stadig flere fine farger.

- Denne verdenssuksessen har solgt i overkant av fire millioner eksemplarer på verdensbasis. Den kopieres iherdig, noe som er en stadig utfordring for produsenten Stokke. Den geniale ideen er at både sitteplaten og platen som føttene hviler på, kan reguleres, sier Knut Skoe, informasjonssjef i Møbelrådet.

- En stol som kan stilles inn, enten Tripp-trapp eller en av de mange andre modellene som finnes på markedet, er det beste man kan velge for barn, sier fysioterapeut Monica Hagen.

Også interiørekspertene vi har snakket med, ville gjort et lignende stol-valg.

- Sønnen min på åtte år har vokst 3 cm denne sommeren. Da sier det seg selv at regulerbar stol er veldig greit, sier interiørkonsulent Kirsti McCarthy.

- Noen arbeidsbord kan også høydereguleres, men for de fleste er det mer praktisk å satse på regulerbar stol, legger interiøraritekt Martha Langset til.

Bevegelse

En annen stol som er blitt brukt på en del moderne barneskoler, er Move - en regulerbar stol uten rygg som minner om et sykkelsete.

- Med Move blir det lett å bevege seg av og på stolen. Barna får dessuten brukt ryggen, sier Knut Skoe.

Han mener også at barneutgaver av regulerbare kontorstoler, som det finnes mye av på markedet, kan være gode valg.

Fysioterapeut Monica Hagen poengterer at bevegelse er mye viktigere enn selve sittestillingen.

- Faktisk spiller det ikke så stor rolle hvilken sitte- eller liggestilling barna har når de gjør lekser. Det som er viktig er at de rører på seg underveis, og at arbeidet er lystbetont. Da unngår de spenninger i kroppen.

På arbeidsplassen som Kirsti McCarthy har innredet for sønnen sin, har hun lagt inn litt "tvungen" bevegelse.

- Hylla med oppslagsverk og cd-er står akkurat så langt fra stolen at han må hoppe av stolen for å ta ut ting av hylla. Det er helt bevisst lagt opp slik at han ikke skal bli sittende pal for lenge av gangen.

Peter Opsvik, mannen bak Tripp-trapp-stolen, sa engang at "den neste sittestillingen er den beste". Møbler som har flere potensielle sittestilllinger innbakt i designet, ivaretar barnas behov for bevegelse.

Plassering

Arbeidsbordet kan være en egen pult - eller rett og slett familiens kjøkkenbord eller spisebord. Mange barn liker å sitte midt oppi begivenhetene, og har ikke noe problem med å konsentrere seg selv om andre aktiviteter pågår rundt dem.

- Hos oss ville vi derimot stimulere til arbeidsro og selvstendighet. Sønnen vår kan godt venne seg til å sitte for seg selv og jobbe en stund før han roper på mamma eller pappa, sier Kirsti McCarthy, som har innredet leksekrok på barnerommet.

Ikea, som gjerne bidrar med forslag til innredning, anbefaler kombinert voksen-/barnekontor.

- Da vi jobbet med konseptet "Living with children" for et par år siden, lærte vi mye om hva barn liker og ikke liker. Blant annet fikk vi bekreftet at barn gjerne vil kopiere de voksne. Derfor tror vi at en liten arbeidsplass ved siden av den store, kan være en hyggelig løsning som inspirerer de små til å gjøre lekser, sier pr-ansvarlig Camilla Lindeman hos Ikea.

Uansett bør man sørge for at høyden på arbeidsbord, stol og barn stemmer overens.

- Det er viktig at man kan støtte albuene på bordplaten uten at man sitter med hevede skuldre. Også når man bruker tastaturet til datamaskinen, skal armer og håndledd være avslappet. 90 graders vinkel ialbuleddet er passelig, tipser fysioterapeut Hagen.

- Avstanden fra øyene og fram til dataskjermen bør være rundt 75 centimeter. Skjermen skal være vippet litt bakover, slik at øynene kommer litt på skrå nedover. Dersom man må bøye nakken bakover, kan man få vondt, sier Hagen.

Datamaskin krever en viss størrelse på arbeidsbordet, dersom man også skal brette ut permer og skrivehefter.

- Har man flatskjerm, holder det med 60 centimeter dybde på bordet. Hvis ikke trenger man 80 centimeters dybde, sier interiørarkitekt Martha Langset.

Detaljene

Til slutt kommer de estetiske og praktiske detaljene som gjør barnas hjemmekontor til en trivelig arbeidsplass.

- Fargesterke og morsomme omgivelser gir barna arbeidslyst, mener Camilla Lindeman hos Ikea.

- Men la fargene være på tilbehør som lett kan skiftes ut, utdyper interiørkonsulent Kirsti McCarthy, som synes man bør satse på en lys og nøytral base.

Interiørkonsulenten mener det ligger mye pedagogikk i innredningen av en arbeidsplass, og hun er opptatt av å fjerne alt som kan forstyrre konsentrasjonen.

- Ikke ha pynt og dill på arbeidsbordet. Fjern alt som støyer visuelt. Men lag gjerne et praktisk arrangement for oppbevaring og framvisning av temastoff, sier hun.

På sønnens rom har hun valgt en opphengslist over pulten, der sønnen kan henge opp elementer knyttet til temaoppgaver på skolen.

Datteren, som er to år yngre, har ikke egen leksepult ennå, men har fått en "temahylle" - opprinnelig en krydderhylle - der hun kan lage skiftende utstillinger. En oppslagstavle kan også gjøre nytten.

Til slutt må noen typiske kontorelementer på plass: En regulerbar leselampe med lys inn fra venstre (dersom man er høyrehendt), og skrivebordstilbehør som penneholder og eventuelt søppelkasse. Sørg også for at det finnes et sted der permer og papir kan oppbevares. Interiørarkitekt Martha Langset setter prikken over i-en på klassisk maner.

- En globus. Det er både lurt og fint.

_____________________________________________________________________________________

Foto: Ikea, Paal Audestad

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også