Hagevanning i hete ferieuker

Vanningsrestriksjoner og ferie gjør hagearbeid vanskelig i sommer. Med mindre du har dryppvanning.

Sist oppdatert
Nå tar de interkommunale vannverkene affære. De har sett seg lei på uvettig vanning og problemer med vann til alle når fellesferien setter inn. Tre fylker og 15 kommuner er med på et pilotprosjekt der målet er å nå ut med informasjon til forbrukerne, om bedre bruk av vann.

- Det er vann til alle her i landet, men når alle vanner til samme tid, får de som bor høyt i terrenget problemer. Dessuten er det mye uriktig og unødvendig vanning som i sin tur øker prisen på de kommunale avgiftene, sier Roy Bjelke i Vestfold Interkommunale Vannverk, en av pilotkommunene.

Bjelke kaller seg vannambassadør. Han vil lære folk å vanne riktig, i tett samarbeid med gartnerbransjen.

- I juni, juli og august er det vanningsrestriksjoner over det meste av landet. Hos oss skal folk vanne bare to kvelder i uka etter forbokstaven i familienavnet. Det annonseres hver vår i lokalavisa. Men folk er flinke til å omgå restriksjonene. Jeg tror veldig mange ikke har fått dem med seg i det hele tatt, sier han.

Visste du at vanning med spreder kun er tillatt de to kveldene i uka? Og at vanning med åpen slange er forbudt. Hytter har ikke tillatelse til å vanne. Men hvis du har gått til anskaffelse av dryppvanningsanlegg, er du unntatt regelen.

Små drypp

Når du vanner med spreder, forbruker du rundt tusen liter vann per time. Til sammenligning går det omtrent 110 liter vann til en lang og god dusj. I tillegg vanner du ofte veien, parkeringsplassen og verandaen til naboen - og mye av vannet fordamper i lufta på grunn av varmen.

- Med dryppvanning reduserer du vannforbruket med 70 prosent, informerer Morten Freberg, spesialist på vanningssystemer til hage og jordbruk.

- Nå sitter jeg på badestranda og vet at verandakassene mine har det helt fint. Jeg har stilt inn computeren på vanning i ti minutter to ganger i døgnet. Så jeg kan reise bort uten å be noen vanne for meg, fortsetter han over mobiltelefonen. Og legger til at den største feilen folk gjør når de installerer dryppvanningsanlegg, er å la det stå på hele tiden.

Et drypp gir to liter vann i timen. Det skal stå på i maksimum en time i døgnet.

Lego-prinsipp

Ifølge Freberg er det enkelt å legge ut dryppvannsanlegg selv. I startpakken får du alt du trenger unntatt computer, den må kjøpes for seg. Det er bare å skru filter og reduksjonsventil på vannkranen, og sette på computeren. De litt mer avanserte installerer det i kjelleren. Filteret og computeren kan fryse om vinteren, og bør skrus av og tas inn da.

- Til hagebruk legger du bare dryppvanningen på kostbare vekster. Gresset klarer seg selv. Det kan bli brunt i løpet av høysommeren, men når høstregnet kommer, er det like grønt og friskt. Har du krukker og blomsterkasser, er det bare å stikke hull på slangen og sette inn pottedrypp, tynne slanger som sørger for at blomstene der har det bra.

- Hvor lenge varer et anlegg?

- Hvis du passer på ikke å få skitt inn i slangen, vil det gjøre nytten i 15 år, svarer Freberg.

Plantenes vel

- Jeg setter bare på mitt dryppvanningsanlegg når jeg ser plantene henge med hodet tidlig på morgenen, forteller hageentusiast Anne-Marie Skudem. I blomsterbedene langs oppkjørselen og foran huset ligger tynne vannledninger nedgravd. Ikke en eneste vanndråpe går til spille på grusen eller hellene ved inngangen.

Skudem er opptatt av å jobbe med naturen, ikke imot. Derfor ser hagen ut som en blomstereng eller et skogholt, med vekster som står tett i tett.

- For å være ærlig, skaffet jeg ikke dryppvanning for å spare vann, men for at plantene mine skal ha det trivelig! Innrømmer Skudem. - De får nemlig vann noen centimeter ned i jorda, der røttene er. Og fordi overflatejorda ofte er tørr, spirer ikke ugresset, for det må ha fuktighet.

__________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Denne saken ble første gang publisert 18/07 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også