Slik lager du papir!

Å lage papir er en våt og sølete jobb, men meget tilfredsstillende etter hvert som papirmassen forvandler seg fra en grøt med ubestemmelig farge, til flotte fargerike ark.

Sist oppdatert
Vi starter med papir

Du kan bruke de aller fleste papirtyper. Jeg har forsøkt meg på avispapir, pappesker, kopipapir og celluloseplater. Her er mine erfaringer.

Avispapir: Blir grått, men velger du sider med få bilder blir det lysegrått, sider med mye trykksverte og mange bilder blir mørkegrått. Massen blir veldig fin og vannet renner sakte gjennom silen... her trengs det tålmodighet!

Pappesker: Vanlige brune pappesker blir fine som julekort, da fargen blir som strie! Med litt hvitt i massen blir det mer liv i fargen med små lyse "flekker".

Kopipapir:Kjøp rimelig kopipapir i ønskede farger. Du får ca 5 - 10 A5 ark ut av 10 A4 ark. Blander du farger får du fine "flekkete" effekter, og jo mer du blander flere farge jo mer forandrer selve massen farge! Ha gjerne 4-5 boller med forskjellige farger på en gang og lek med fargene! Kjempespennende å se resultatet når papiret tørker. Selv de mest grelle fargene kan bli fine og rolige hvis du blander ut med litt beige/brunfarger!

Først må papiret klippes i smale strimler (ca 1 cm), så legges de i bløt i en bolle med vann. I følge lærebøkene skal de ligge ca 12 timer i bløt, men en utålmodig sjel kan "jukse" med kokende vann. Da er papiret klart etter få minutter.

Papiret mikses til en grøt

Med en stavmikser og litt vann mikses papiret til en grøtlignende masse. Litt koalin i massen hjelper til å holde fibrene sammen etter pressen, men kan også utelates.

Massen helles så over i et stort kar, som har plass til rammen som skal lage papiret. Mikser du forskjellige farger lønner det seg å ha en bolle med hver farge og blande fargene litt etter litt i det store karet. Begynn gjerne med den lyseste fargen og ha i litt mørkere farge litt etter litt.... så får du fine fargesjatteringer. Rør godt rundt i massen før du bruker rammen i karet. Rammen må tas stødig opp av karet og renne av mest mulig vann. Du kan også ha tørkede blomster, friske blomster (riv blomstene i små biter), glitter, bittesmå papirbiter o.l. i massen - dette gir fine effekter i papiret.

Rammen veltes over på en klut

Klutene må være rettet ut, men kan gjerne ha mønster vevd inn i stoffet, da kommer dette mønsteret på papiret når det presses. Press mer vann ut av formen med en svamp før du forsiktig fjerner formen. Da ligger papiret igjen på kluten. Legg en ny klut på det ferdige papiret - og du er klar for å hente mer papirmasse for et nytt ark. Legg 10-15 ark på hverandre med klut mellom før du går over til å presse mer vann ut av papirene.

Press mest mulig vann ut av papiret

Har du en presse kan du tvinge vannet ut av papirene ved å presse papirene sammen. Hvis ikke kan det lønne seg å ta i bruk strykejernet på hvert enkelt ark.

Tørking av papiret

I følge de bøkene jeg har lest skal papiret henges til tørk. Men igjen - som den utålmodige sjelen jeg er har jeg ikke tid til å vente 12 - 24 timer på å se det endelige resultatet Jeg putter derfor arkene inn i komfyren. Med ca 50-100 grader, døren åpen og konstant overvåking slik at papirene blir tatt ut umiddelbart når de er tørre. Det tar alt fra 30 sek til flere minutter avhengig av papirtykkelsen. Blir papirene liggende for lenge kan det medføre krøllete papir - og ikke minst tenk på brannfaren! Lager du papir på sommeren anbefaler jeg deg å stå ute på verandaen og henge papiret (med klutene på) på tørkestativet. Papiret tørker på 3-4 timer, men vær litt forsiktig med sterk sol for det kan bleke fargen i papiret!

Pressing av tørt papir

Den siste delen er å presse alle eventuelle krøller ut av papiret. Anbefaler å legge 1-2 ark mellom bøker og legge noe TUNGT oppe på bøkene. I løpet av natten er papiret presset. Her har jeg dessverre ikke funnet noen snarveier. Det tar gjerne 10-12 timer før papirene har blitt rettet ut! Men spenningen med å se fargen har jeg fått med meg. Det er nemlig stor forskjell på den fargen du begynner med til den endelige fargen på arkene når de tørker. Og ved blanding av farger blir det ekstra spennende å se resultatet. Vått papir er mye mørkere enn tørt papir - så det er først når papiret er tørt den endelige fargen kommer fram.

Tilbehør

I denne artikkelen kan du lese om hvilke hjelpemidler du trenger for å lage papir.

Artikkelen er laget i samarbed med:
Kreativ Hobby .
Kommenter artikkelen HER .

Denne saken ble første gang publisert 25/05 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også