Jeg tror at stikkordene er "enkelt" og "automatisk". I denne artikkelen skal jeg presentere deg for et utvalg av forskjellige backup-løsninger. Hva er riktig for deg?

Disketter

Den gode gamle disketten er for lengst avleggs, og med en lagringskapasitet på 1,44MB begrenser det seg til noen få Word-dokumenter eller Excel ark.

Fordeler: Nesten alle stasjonære datamaskiner har en diskettstasjon enda (utrolig nok!), koster nesten ingenting.

Ulemper: Liten lagringskapasitet, tregt, påvirkes av magnetiske objekter (mobil etc.)

Iomega Zipdrive

En videreutvikling av disketten? Kommer i flere forskjellige utgaver (250-750MB lagringskapasitet). 750MB diskettene koster i overkant av 150 kroner stykket, og selve backup-stasjonen rundt 1500 kroner (ekstern USB2)

Fordeler: Disketter som tåler en trøkk, grei å sette opp til automatisk backup, ser bra ut på pulten.

Ulemper: Dyre disketter, noe tregt, du må ha med deg zip-stasjonen hvis du skal legge inn data på en annen maskin da dette ikke er innebygget som standard i noen datamaskiner.

Iomega REV drive

Videreutvikling av Zipdrive. Kan lagre opptil 90GB på en disk komprimert (35GB ukomprimert). Pris på stasjon: Ca. 3800 kroner, pris på diskettene: Ca. 500 kroner.

Fordeler: Stor lagringskapasitet, forholdsvis rask, kassetter/disker som tåler en støyt.

Ulemper: Dyrt, lite kompatibelt med andre ting.

CD-brenner

Nye CD-brennere kan lagre opptil 800MB på en CD. Priser fra rundt 350 kroner (intern).

Fordeler: Nesten alle datamaskiner og kan lese platene, billig stasjon og billige plater, forholdsvis raskt på nyere brennere.

Ulemper: CD-plater tåler nesten ingenting, noe tungvint å sette opp automatisk backup.

DVD-brenner

Vanlige DVD-brennere kan lagre 4,7GB på en plate (Dual layer finnes også rimelig nå med dobbel kapasitet). Pris for stasjonen: Fra ca. 700 kroner (dual layer).

Fordeler: God lagringskapasitet, kan leses av på alle data DVD-spillere, lar deg også ta backup av DVD-filmer med riktig software. Froholdsvis rimelig løsning.

Ulemper: DVD-plater tåler nesten ingenting, noe tungvint å sette opp automatisk backup.

USB Pen Drive

Kommer i mange forskjellige utgaver. Lagringskapasitet fra 128MB og opptil 4,4GB.

Fordeler: Liten og lett! Ganske rask på USB2, kan kobles til alle nye datamaskiner - ofte uten behov for installering av software.

Ulemper: Lett å miste pga. størrelsen.

Tape stasjoner

Å ta backup på tape er først og fremst beregnet for bedrifter som har behov for sikker og automatisk backup av viktige data. Dette er en forholdsvis dyr løsning.

Fordeler: Sikkert, kan settes opp til automatisk backup på en profesjonell måte.

Ulemper: Stort og tregt, ikke noe for den vanlige hjemmebruker. Dyrt.

Min erfaring er at å brenne ut backup på CD eller DVD fungerer greit. Det går også an å sette opp automatisk backup, men det får eventuelt omtales i en senere artikkel. For deg som er mye på farten, og ofte bytter datamaskin (hjemme/jobb) er USB Pen Drive en god løsning etter min mening. Det viktigste er jo at du husker å gjøre det. Jeg har satt opp en alarm på mobilen min som sier "Husk backup" som gjentas en gang i uka. Mer komplisert trenger man ikke gjøre det ;-)

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!