Vindusfryd for alle

En tropisk skjønnhet har tatt plass i vinduskarmene våre: Orkideen Phalaenopsis. Men orkidéfamilien har mer å by på.

Sist oppdatert
Den yndige og elegante orkideen kneiser i opplyste vinduer. I de siste årene har spesielt Phalaenopsis blitt allemannseie i vinterlandet Norge. Både fordi den har vært rimelig i innkjøp, og fordi den passet til minimalismen. Enkel og ren.

Sakte, men sikkert har orkideens sarte ynde bare ved sitt nærvær fått "svigermors tunge", bregner og andre vanlige stueblomster til å virke litt klumsete og triste. Nå nyter vi blomstring flere måneder i strekk. Og har vent oss til de merkelige luftrøttene som synes i blomsterpotta.

Mange arter

- Det er jo en prestasjon og en stor glede hver gang en orkidé blomstrer igjen. Det er like spennende med knoppene som julepresangene under treet: Hva rommer de? Når springer de ut? Sier tidligere bistandsminister Vesla Vetlesen, som har skrevet to bøker om orkideer.

Selv har vi rosa, lilla, gule og hvite varianter av Phalaenopsis i stuevinduene. Men vi blir nysgjerrige. Det finnes 25.000 arter og mer enn 105.000 hybrider av orkidéfamilien. Hvorfor er det Phalaenopsis som står i norske vinduer?

Norsk produksjon

De orkideene vi kjøper, er veldig stresstolerante. Det betyr at det skal mye til før de dør av "mishandling". Phalaenopsis egner seg godt til vårt klima fordi de opprinnelig kommer fra den tropiske regnskogen i Sørøst-Asia, på Filippinene og i Indonesia. Der vokser de i et skyggefullt, varmt og fuktig klima. De er ikke bortskjemt med mye lys.

Phalaenopsis blir til og med produsert i Norge, i liten skala. Noen få entusiaster har begynt å dyrke orkideer fra bitte små planter.

- Det tar om lag et år før orkideen kan kjøres ut for salg, så det er tidkrevende planter. Vi får dem klare for håndpotting fra Strand Gartneri i Sandefjord. De skal ha 28 grader og fuktig klima i den varme fasen som varer i et halvt år. Etterpå står de omtrent like lenge i 18-20 grader, den kalde fasen, før de står i full blomst, forklarer Bjørn Widerøe ved Widerøe Gartneri.

Fotsatt er de fleste orkideene i landet importert fra Nederland og Danmark. Men de gartneriene som har begynt med orkideer, synes det er mye mer spennende enn all verdens julestjerner.

Nye utfordringer

Men hva med andre orkidé-slekter, kan de trives i stua vår?

Heine Hågensen importerer blomster for gartnernes sammenslutning Primaflor. Han kan vise oss åtte forskjellige orkidé-familier, og flere typer innenenfor hver familie. Alle er mulig å kjøpe her til lands. Vi fristes av en spettete og vakker Zygopetalum, av klaser med små, gule blomster på Oncidium og av den dyprøde Cambria.

- Både Miltonia og Cymbidium har planter som dufter deilig, forteller Heine Hågensen. Flere av orkideene vokser i store "grupper", såkalt flerstilkede, og ser imponerende ut. Men den aller dyreste og mest spesielle er Vanda. Den skal helst henge i en helt minimal potte der luftrøttene, som kan bli en meter lange, får slippe seg fritt ned.

Riktig stell

Vi spør Vesla Vetlesen, som har dyrket forskjellige typer orkideer i årevis, om hennes erfaringer.

- Det er alltid en glede å ha orkideer i huset og få dem i blomst. En skal være oppmerksom på at orkideer som har bulber, altså klumpete løker over jorden, ofte trenger en lys og tørr hvileperiode for å få bulbene til å sette blomster, forklarer Vetlesen.

Hun iler til med et hjertesukk:

- Uansett hvilken type orkidé du kjøper, vet jeg at blomsterhandlere landet over ofte sier at de kun trenger et eggeglass vann i uken. Det er helt feil. Jeg vil kalle det mishandling av blomstene. Orkideer skal helst gjennomvannes under springen ukentlig. De skal ha godt med vann, men ikke stå med røttene i vann lenge.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

I samarbeid med Min Bolig

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også