Dekking av bord

Tenk fargebruk og tema ved dekking av bordet slik at du skaper en helhet av duk, servietter, lys, dekorasjoner og blomster. Tradisjonelt har de fleste til bryllupsfesten valgt hvit duk og hvite stoffservietter i en dekorativ oppsetning, men dere står selvsagt fritt til å bruke farger.

Sist oppdatert
Tallerkenen skal være kuvertens midtpunkt. Om bordet er bredt nok bør dekketallerkener bør stå på bordet når gjestene setter seg, slik at de øvrige tallerkenene i tur og orden settes på denne, med unntak av desserttallerkenen som gjerne settes rett på bordet.

Duk og dekorasjoner
Duken skal gå 20-25 cm ned fra bordplaten, og dere bør beregne ca 60 cm til hver kuvert. Når dere skal tenke dekorasjoner er det viktig at disse ikke er for høye, gjestene skal kunne se hverandre over bordene, velg derfor heller avlange dekorasjoner. Lysene bør være 30-35 cm høye, slik at de er i hodehøyde når man sitter. Om dere velger enkle lysestaker bør dere plassere disse i par, eller repetere langs hele bordet. Dette gir ett flott resultat. Husk å velge lys som ikke renner og har god levetid. Det kan lønne seg å testbrenne noen lys før dere bestemmer dere for hvilke dere ønsker bruke under festmiddagen.

Når dere skal bestemme dere for servietter må dere ta utgangspunkt i forretten. Skal forretten stå på bordet i det gjestene setter seg kan det være greit å kunne plassere servietten i glasset, mens dere kan legge servietten på tallerkenen om forretten skal serveres på lik linje med resten av menyen. Askebegre bør ikke stå på bordet. Om dere vil gi anledning til røyking bør askebegre først settes frem da dette er aktuelt. Menyer kan settes på hver tallerken, legges til høyre for hver tallerken, eller settes ut på bordet til hvert bordpar, eller "her og der".

Glass og bestikk
Bestikket man skal spise med først skal alltid ligge ytterst. Om dere skal ha suppe til forrett legger dere først to vanlige kniver og deretter suppeskjeen på høyre side av tallerkenen. På venstre side plasserer dere to gafler. Tell dere frem til riktig antall bestikk etter hvor mange retter dere skal servere. Dessertskje og dessertgaffel skal ligge på oversiden av tallerkenen med skaftene mot hverandre. Glassene plasseres på bordet i den rekkefølgen de skal brukes, fra høyre mot venstre. Først hvitvin, deretter rødvin og til slutt dessertvin. De fleste serverer mineralvann i tillegg og dette glasset skal stå ytterst til venstre bak vinglasset.

Hentet fra Bryllup, Gry F Heggelund

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2004, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også