Finesser på badet

Alle vet at badet er det rommet som koster mest å restaurere. Men det er fullt mulig å finne detaljer som gir badet et luksuriøst preg uten at prisen er deretter.

Sist oppdatert
- Jeg har planlagt nøye, brukt en blanding av IKEA og litt dyrere ting, og sjekket priser godt på forhånd, forteller Hildegunn Waal. I de siste årene har hun pusset opp flere leiligheter for salg.

Nå er hun akkurat ferdig med med to nyrestaurerte bad. Begge er små, det ene har dusjhjørne og det andre badekar.

Innredningen har skjedd med målsetting om å få rommene til å virke større. De rektangulære flisene er lagt vannrett. Store flater er brutt med mosaikkpartier. Toalett og innredning er vegghengt eller beina er skjult. Skap er valgt framfor åpne hyller for å skjule rot. Speil er brukt for å øke romfølelsen.

- Et annet tips for å skape god romfølelse, er å la gulvflisene gå et stykke opp på veggen. Dessuten la jeg bevisst flisene i skråmønster for å gi en følelse av større gulvflate. Og flisene er litt matte og ruglete, så de er sklisikre.

Luksus

Begge baderommene gir et inntrykk av diskret luksus. De fleste av oss forbinder elektriske håndkleholdere med fine hotell. Hildegunn har skaffet en til hvert bad, og betalt 1500 kroner stykket. En praktisk løsning som gir velvære når man kan forsyne seg med varme, tørre håndklær etter dusjen.

En annen luksusfølelse gir selve dusjen, som Hildegunn kaller "raindance". Et digert dusjhode som lar vannet virkelig flomme mykt over deg. Ekstra lekkert blir det når de små down-lightsene inne i dusjhjørnet får vannstrålene til å glitre.

- Legg merke til risten i dusjen. Jeg ville ha en som er god å stå på og som ser fin ut. Denne kostet under 400 kroner. Er den ikke stilig? Spør Waal. Og peker på en firkantet og forseggjort rist i børstet stål.

Lysene kan selvsagt dimmes. Fra å gi godt sminkelys til koselys for avslapping.

Badekaret er innfelt i fliser. Det gir et helhetsinntrykk, og er mer praktisk enn om det sto på bein med en god glippe som samlet støv under.

- Det er deilig å ha god musikk og stearinlys på badet når man skal kople av. Et stilig ipod-anlegg eller en liten radio gjør seg godt, foreslår den erfarne innrederen.

Speilskap

Det ene badet har en rund, moderne vaskeservant med stålkraner. Den er plassert på et blankt hvitt underskap. Vasken koster litt over tusenlappen, og underskapet er fra IKEA. Over henger et speil på skrå i hjørnet. Når Hildegunn vrir på speilet, avslører hun at det har hyller på baksiden. Denne smarte skjulte hylleraden fra IKEA er flott utnytting av plassen.

I tillegg står to høye og smale skap med speildører ved siden av hverandre. Her er det god plass til sjampoer og toalettsaker samt annet man har på badet. Og støpsel til barbermaskin er plassert mellom to hyller, så den ikke synes på utsiden.

- Jeg liker å kombinere det som er pent, med det som er praktisk. Som at speilene skjuler alt rotet som ofte får hylla over vasken til å se udelikat ut. Og at det er et helfigurspeil er kjekt på et bad, der du ofte tar en titt på antrekket om morgenen, sier Hildegunn.

Ikke bare rør

Vannsisternen til toilettet har Hildegunn bygd inn i den flislagte veggen. Det skapte en liten hylle med plass til for eksempel radio og stearinlys.

På badet der badekaret står, er det ikke noe skap under vasken. I stedet for stygge plastrør som går ned i gulvet, har esteten investert i vannlås og stålrør. Plutselig ser vasken ut som et stilrent møbel hele veien, og ikke vask med krokete og stygge rør.

- Vaskene er valgt med omhu, men de er ikke dyre. På hver side av speilene henger lamper fra Hilmers Hus. Det kostet rundt 800 kroner for to. Den aller beste belysningen skal være på sidene av speilet, ikke over, informerer Waal.

De nøytrale fargene hvitt og grått innbyr enten til rolig eleganse eller små innslag i sterke farger. Som badematte og håndklær i rødt og lilla eller blått og turkis. Selv foretrekker Hildegunn Waal såpeholder, knagger og håndtak i stål, samt håndkler i duse farger.

Som mosaikken på veggene har hun bygget badene til å bli luksuriøse ved hjelp av små detaljer.

I samarbeid med Min Bolig

Foto: Silje Eide

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også