I dag kan du få en helt grei datamaskin ned i 4-5000 kroner. Da følger det som regel bare med Windows. De fleste av oss trenger imidlertid flere programmer for å kunne jobbe på en fornuftig måte.

Det første du bør installere på din datamaskin er programvare som ivaretar sikkerheten. Et oppegående antivirus program og en brannmur må på plass så raskt som mulig. AVG Antivirus er et gratis alternativ som fungerer godt. Du finner det på www.grisoft.com (Velg lenken "Free ZoneAlarms and trials" litt nede på forsiden).

Spyware er små "program-snutter" som lagres på din datamaskin når du er ute og surfer. Formålet med de fleste av disse er å kartlegge din internettbruk for blant annet å kunne skreddersy hvilke typer reklame som skal vises. For å bli kvitt disse kan du laste ned et lite program som heter Ad-Aware. Du finner det på www.lavasoftusa.com (velg Ad-Aware Personal fra menyen til venstre).

Neste prioritet på min liste er en office-pakke. Microsoft Office er mest brukt, men forholdsvis dyrt dersom du skal ha full pakke. Open Office er et gratis alternativ som både kan lese og lagre Microsoft Office dokumenter. Det er også god norsk stavekontroll, og du finner fort ut at denne programpakken har alt du trenger. For å kunne benytte alle funksjonene i Open Office bør du ha Java installert (www.sun.com

Det finnes i det hele tatt mye god og gratis programvare på nett, men det skal også nevnes at det finnes enda mer ubrukelig dilldall. På www.download.com kan du finne tusenvis av programmer i forskjellige kategorier. Jeg anbefaler deg å lese andre brukeres erfaringer og meninger før du laster ned og installerer.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!