Helgens påskeanbefalinger

Påskemorgen slukker sorgen, eventuelt gjør filmanbefalingene på langfredag samme nytten.

Sist oppdatert
Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å få med seg i helgen. I dag, langfredag, velger vi å anbefale tre filmer som kan gjøre påsken hakket bedre, selv om det ikke kommer nye filmer på kino.

  • Les mer på Kulturo.no!

    Påskefilm I - Profeten Brians Liv Og Historie

    Forbudt her til lands for 25 år siden, gir vi på Kulturo.no den siste rest av blasfemiskriking fingeren og proklamerer følgende: Det blir ikke påske uten "Monty Pythons Life of Brian"!

    Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones og Michael Palin går sammen om å fortelle historien om frelseren som døde i påsken på en litt annen måte. Her går falske dommedagsprofeter hånd i hånd med forkledde damer som gjerne vil steine sin neste og antikke taggere med stavetrøbbel.

    Det sier seg selv at humoren er sær og slett ikke for alle. For mange vil den også kunne oppfattes som støtende. Men hey, når du først henger på korset burde du kanskje «look on the bright side of life»?

  • Mer informasjon om filmen i prisguiden.

    Påskefilm II - Donnie Darko

    Greit, utover at en stor kanin spiller en viktig rolle i denne filmen har den ikke stort med påsken å gjøre. Men hva pokker gjør det når vi snakker om den kanskje skumleste og mest skrudde kaninen i manns minne?

    Donnie møter som sagt nevnte kanin, som blant annet forteller ham at verden snart skal gå under. Tiden frem til da bruker Donnie på å gå i søvne, avsløre pedofile, knaske medisiner og ta oss langt med i kvantefysikkens forskrudde rike.

    Regissør Richard Kelly lagde med "Donnie Darko" en solid film fra ende til annen. En god historie med mange uventede svinger, nydelig musikk og godt skuespill gjør dette til en klassiker. Den må også kunne kalles gjennombruddsfilmen til Jake Gyllenhaal.

  • Mer informasjon om filmen i prisguiden.

    Påskefilm III - Quo Vadis

    Tittelen på denne filmen er latin, og oversatt betyr det «Hvor går du hen?». Nettopp dette med hvilken vei man går i kjærligheten, troen og livet som helhet er helt avgjørende i denne klassiske perlen fra 1951.

    General Marcus Vinicius returnerer til Roma etter flere år på slagmarken. Her blir han forelsket i vakre Lygia. Som den gode kristne hun er vil hun egentlig ikke ha noe å gjøre med generalen med blod på hendene. Likevel er det intet nytt at umulig kjærlighet gjerne blomstrer. Robert Taylor og Deborah Kerr leverer solid håndtverk med sine rolletolkninger, men det er deres felles antagonist som gjør denne filmen til noe stort.

    For hvem styrer Roma? Jo, keiseren, nærmere sagt keiser Nero. Han spilles av ingen ringere enn Peter Ustinov, som fikk heder og ære for sin prestasjon. Keiseren er en lettere sinnsyk mann som, etter å ha satt fyr på romernes store by, gjerne kaster et lass eller to med kristne til løvene. Da må Marcus Vinicius finne ut om han skal følge lojaliteten eller kjærligheten. Hvilken vei ville du gått?

  • Mer informasjon om filmen i prisguiden.

  • Les mer på Kulturo.no!

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også