Et slag for Sovjet

Minnene fra Sovjet-tida blir godt ivaretatt i øst. Noen er mer slagkraftige enn andre.

Sist oppdatert
Desember, 1941: Tyske pansertropper står skarve 30 kilometer fra Kreml. Hitler har blod på tann - frivillig overgivelse fra motpartens side kommer ikke på tale. Det han ikke har tatt høyde for, er sprengkulda - og hordene av friske forsvarskrefter som etter hvert strømmer på fra Sibir. I løpet av jula har de drevet fienden ut og påført Wehrmacht det første betydelige nederlaget.

En million mannskaper gikk med i Slaget om Moskva. De besøkendes opptreden i Det store patriotiske krigsmuseet i Seiersparken står i stil. Knapt noen hever stemmen foran de veldige tredimensjonale tablåene. Barna peker mot kanoner og tanks. De voksne forklarer etter beste hviskeevne.

Hallen for minne og sorg inngyter ytterligere respekt - likeens det kolossale rommet der 12.000 "helter av Sovjetunionen" er navngitt.

- På gode dager har vi opp mot 2000 gjester. Særlig mange har vi om sommeren, og mange av dem er turister, forteller museumsvakt Galina Zjarkova.

Hurra!

Men vil du finne selve symbolet på nazistenes undergang, fragmenter av en bronseørn tatt fra Berlins Reichstag, må du til De væpnede styrkers museum nord i sentrum. Her er òg nyere stolte sovjetøyeblikk foreviget og utstilt, blant annet restene av U2-spionflyet som ble skutt ned i Uralfjellene i 1960. Alle aspiranter til hæren må innom som ledd i utdannelsen. Akkurat nå herjer en bande marinegaster lokalet.

- Hurra for alle sjømenn! lyder hilsenen deres i gjesteboka før de forsvinner ut i regnet.

Bakgården er det reneste mekka for våpen- og teknofrelste. To av de skuelystne som spankulerer mellom Mig'er og kamphelikoptre, er kjæresteparet Oleg Marin (20) og Jekaterina Jurtsjenko (19).

- Vi har vært på nesten alle museene i Moskva. Dette sto igjen på lista, forteller de, og legger ikke skjul på at ting svarer til forventningene.

Turbulent

De som er født etter 1980, utgjør nøkkelen til det moderne Russland, ifølge den Oslo-baserte forfatteren Katerina Smetanina.

"Denne generasjonen vet lite om Sovjet-tida. Den vokste opp i en turbulent periode på slutten av 1900-tallet, der ingenting var gitt, alle sannheter ble satt på prøve, dementert eller revurdert," skriver hun i sin "Russland og russere. En guide til vårt nabofolk i øst".

"Perestrojkaen berørte heller ikke denne generasjonen direkte. Derfor har den et fortrinn framfor andre generasjoner, fordi den ser perestrojkaen på avstand. Den kan reflektere over hva som gikk galt og hva som var riktig, uten å velge side," heter det videre.

Et cruise på Moskva-elva er det som skal til for å trigge refleksjon hos turisten. Langs ruta troner arkitektoniske og symbolske skatter på rekke og rad: Det hvite hus, OL-anleggene, Vitenskapsakademiet - for ikke å glemme flere av "De syv søstre", Stalin-skyskraperne som blant annet huser byens universitet.

Nostalgi

Apropos Stalin fantes det selvsagt mange mørke kapitler i perioden 1917-1991. Nordmannen Ole Solvang, som jobber med menneskerettigheter i Moskva, mener russere er delt i sitt syn.

- På den ene siden så husker folk selvsagt de lange køene og mangelen på selv de mest elementære produkter. De fleste setter nok pris på de materielle godene de har tilgang på i dag, og de er som regel ikke redde for å vise det. På den andre siden er det nok en del som ser tilbake på tida med nostalgi, sier han, og fortsetter:

- 90-tallet var ekstremt turbulent for den jevne russer. Ikke alle har gode assosiasjoner i forhold til begrepene demokrati og kapitalisme. Videre finnes det nok en følelse av at resten av verden burde vise Rusland større respekt. Man ser med nostalgi tilbake på den gang Sovjetunionen var en av supermaktene.

Inturisme

En velsmakende variant av Sovjet-arven finner du i restauranter som SSSR. Mens filmklassikere ruller over flatskjermen, kan du fråtse i retter med navn som Komsomol, Nomenklatura og Inturist. Hvis ikke det stilner retroappetitten, får du kjøpt t-skjorter med hammer- og sigd-logoer en masse i Arbat, Moskvas eneste ekte gågate.

Skjønt, før eller senere ender du opp på Den røde plass. Og de militære er tungt til stede selv i dag. Med breial brask og bram mobiliserer de til oppvisning foran Lenin-mausoleet.

- De er litt av et lag! utbryter en forbipasserende amerikaner.

Heldigvis gjaldt det like mye i 1941.



Toppfoto: Paal Audestad

Denne saken ble første gang publisert 12/12 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også