Oljeeventyret

Åsene rundt Lucca avler flytende gull. Enn så lenge.

Sist oppdatert
- Oliven gjør livet bedre, erklærer Piero Tartagni, mens han kjæler med de små grønne fruktene.

I Matraja-åsen, i den toscanske Lucca-regionen, står oliventrærne tett i tett. Oljen herfra er verdenskjent, og Oxford English Dictionary har til og med en egen definisjon på områdets eksportvare: "Lucca oil - superior quality of olive oil".

- I Toscana høster vi oliven allerede i november, derfor får oljen det karakteristiske gull-grønnlige skjæret, forklarer Tartagni, som driver den økologiske vin- og olivengården Fattoria Colle Verde.

- Selv om olivenfrukt vanligvis er fullmoden i januar, kommer den fineste oljen fra vinterherdige trær med tidligere modningsgrad, utdyper han.

Tradisjonell ferie

På familie-gårder som Colle Verde går produksjonen med denne typen oliventrær mange århundrer tilbake. Ivaretakelse av den kulturelle arven er viktig, og her kan du feriere i et landlig og svært så tradisjonsrikt miljø. I tillegg til gårdsferie tilbys også matkurs og vin- og oljesmaking i stille og rolige omgivelser.

- Vi lever et godt og fredelig liv her oppe ja, sier Piero, mens han vifter bort en sommerfugl og blåser litt på sigaren.

Ikke at det bråker nevneverdig nede i Centro Storico, den historiske delen av byen Lucca, heller. Den bilfrie bykjernen er godt skjermet mot trafikk og støy av meter-tykke murer, bygd opp gjennom to tusen år. I de trange, brolagte gatene innenfor må du derfor ta bena eller tohjulingen fatt, og flere utleiere tilbyr sykler for et par euro i timen.

Historisk sus

Tråkker du forbi Café Puccini, oppkalt etter det berømte bysbarnet, unner du deg kanskje en klassisk frokost - kaffe og cornetto, før pedalene tar deg opp på selve bymuren, til en drøyt fire kilometers tur rundt den historiske byen.

Videre suser du ned til det tidligere romerske amfiteateret midt i sentrum, nå omkranset av uteserveringer - som bestilt av horder av tørste struper og såre turistføtter.

Men her nytter det ikke å snike i køen; i Lucca er det rent og pent, velorganisert og ordentlig. Hele gamlebyen bærer preg av de mektige Toscana-familienes langvarige styre og innbringende handel. Først med silke, og så i mange hundre år, med vin og prisbelønnet olivenolje.

Den siste olje?

Fattoria Colle Verdes olje har høstet både berømmelige lovord og prestisjefylte priser.

- Pieros olivenolje er så ren og fin at du kan bruke den som hudkrem, bedyrer Inger Sannes.

Den norske skulptøren, med base i nærliggende Pietrasanta, er på besøk hos sin gamle kompis i Matraja. Og med en tidligere karriere fra Voksentoppen senter for astma og allergi, vet hun hva hun snakker om:

- Oljen herfra kan til og med brukes på sart og sår babyhud!

Oliven-bonden selv røper en viss bekymring for årets avling.

- Det har vært litt for varmt, de modner ikke til riktig tid, sukker han og rufser i et av sine nesten tre tusen trær.

Klimaendringer, med høyere temperaturer, kan få stor betydning for oljelandet, men Tartagni velger å være optimistisk:

- Neste års avling blir strålende den, forsikrer han, og myser tankefullt nedover olivenlundene som strekker seg mot Lucca.

Oljerikdom

Der nede har selvsagt hver minste lille matbutikk et rikt utvalg olje. På La Grotta treffer vi hvitskjortede og velpomaderte Maurizio, som har alle typer og prisklasser.

- Denne er fortreffelig, anbefaler han, og plukker galant ned en økologisk variant fra området.

For cirka 120 kroner får du en halvliter ekstra jomfruelig Camelie-olje.

- Jo høyere pris, desto bedre, både på smak, kvalitet og helsemessige fordeler, skal vi tro vår mann oppe i åsen.

Rett rundt hjørnet, i Luccas shopping-gate nummer èn, via Fillungo, strener da også strøkne italienere målrettet inn og ut av boutiquer i verdensklasse. Kostelige sko og vesker, tidsriktige klokker og glitrende juveler; de fleste merker er representert her. Det er definitivt penger i olje, også i Italia.

Denne saken ble første gang publisert 13/11 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også