Flott deg på slott

Du trenger ikke være kongelig for å bo på slott. Ikke må du være søkkrik heller.

Sist oppdatert
- Dette er bare helt perfekt, sier Christoph Minar fra Wien.

Mørket er i ferd med å senke seg over Glengarry Castle Hotel i Invergarry. Det regner ikke lenger, men stien ned mot idylliske Loch Oich - som ligger mellom Loch Lochy og Loch Ness - er myk og søkkvåt. Det frister ikke med noen kveldstur, selv om naturen er praktfullt dyster denne høstkvelden. Så vi slår følge med brødrene Christoph (27) og Thomas (24) Minar inn i biblioteket, et delikat fellesrom med bøker og spill til disposisjon for gjestene.

Her sitter en håndfull mennesker allerede. Noen konverserer ytterst diskret, noen leser, mens andre stirrer kontemplerende ut mot det skotske høylandet. En stoisk ro hviler over Glengarry Castle. Dette er et sted for å samle krefter - eller få inspirasjon til å skrive de første avsnittene i den romanen du alltid har drømt om å forfatte.

Det er ingen hoying i baren, for her er ingen. Vil du ha en drink, titter du bare opp på en av servitørene, som raskt er på pletten og tar din bestilling. Kort etter får du drinken servert bokstavelig talt på et sølvfat.

Monumentalt

- Vi fant dette stedet på nettet, og falt fullstendig for det. Og virkeligheten har slett ikke skuffet. Dette er et aldeles nydelig sted, skryter brødrene Minar, som har tatt med seg foreldrene sine og bestemoren på slottsferie i Skottland.

De skal innom fem slott underveis, og setter kursen mot Aberdeen etter to netter på Glengarry Castle.

Donald D. MacCallum har hatt ansvaret for driften av Glengarry Castle Hotel i 16 år, men den monumentale bygningen og de praktfulle omgivelsene har vært i familiens eie siden 1958.

- Da vi overtok, var byggene forfalne og området gjengrodd. Men vi gikk løs på oppgaven, lånte møbler og tepper og startet opp hotelldrift, sier MacCallum med et vagt og høflig smil om munnen.

I dag er det ingen lånte møbler igjen. Alle rommene er klassisk og stilfullt innredet, og ingen av dem er like.

Hotellet har 26 rom, hvorav de billigste - som slett ikke har noe billig preg over seg - koster fra rundt 600 kroner per person i dobbeltrom. 40 prosent av gjestene er engelske, 10 prosent skotske. Resten kommer fra ulike deler av verden, med en overvekt fra land som Spania og Tyskland. Og vi er slett ikke de første nordmennene Donald D. MacCallum har hatt på gjestelisten.

En kort spasertur unna Glengarry Castle Hotel ligger ruinene av Invergarry Castle, som har en historie helt tilbake til 1602. Som så mange andre slott sto Invergarry i sentrum for mye drama og blodige oppgjør. Spør du betjeningen, får du historien skriftlig, har de god tid kan det hende de forteller deg den med litt dramatisk krydder.

Adrenalin-kick

- Vi merker at det er populært å legge bryllupsreisen til et slott som dette. For øvrig kommer mange hit for å koble av og gå turer.

Men tro for all del ikke at det bare er søvndyssende aktiviteter MacCallum har på menyen. Trenger du et adrenalin-kick, henter Donald fram vannscooter, kano eller en raftingflåte. Du kan prøve fjellklatring, paragliding, fiske eller gå på jakt når det er sesong for det - og hvis du har nødvendige tillatelser i orden.

Glengarry Caste ligger like ved Invergarry, nær hovedveien A82 mellom Fort William og Inverness. Du kjører hit på tre-fire timer både fra Edinburgh og Glasgow. Men det er jo ingen grunn til å begrense en slottsferie til ett slott.

Vi la turen innom Atholl Palace Hotel, et bygg som er enda mer monomentalt enn Glengarry Castle Hotel i sin fremtoning. Atholl Palace ligger i den vesle byen Pitlochry i Høylandet, omgitt av grønne fjellsider og små whiskydestillerier. Naturen er nydelig, om ikke like idyllisk som ved Glengarry.

Dessuten er områdene innendørs langt mer ordinære. Mens du på Glengarry Castle nærmest føler at du har tatt en tidsreise tilbake til middelalderen, oppleves Atholl Palace mer som et tradisjonelt, litt gammelt hotell.

Heller ikke Atholl Palace er prismessig utenfor rekkevidden til folk flest. I lavsesongen (4. januar til 1. mai) kan du bo her for rundt 800 kroner per person i dobbeltrom.

Madonna

Er du ute etter mer fasjonable alternativer, er det bare å søke seg fram på nettet. Men rom på Skibo Castle, hvor Madonna fikk sin Guy Richie, får du neppe. Opphold der er begrenset til medlemmer som - dersom de blir akseptert som medlemmer - først betaler 20.000 pund (ca. 230.000 kroner) i engangsavgift og deretter 4000 pund (knapt 50.000 kroner) i årlig kontingent. Om dette frister, opplyser klubben at det for tiden er venteliste.

Og det spørs uansett om ikke du vil ha det vel så morsomt i litt mindre pompøse former på Atholl Palace eller Glengarry Castle. Bare husk å sjekke under senga før du legger deg.

Det finnes ikke et slott uten en spøkelseshistorie.

Denne saken ble første gang publisert 08/11 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også