I skyggen av Operahuset

Når du har tråkket fra deg i de obligatoriske turistfellene, er du kanskje klar for en tur til det virkelige Sydney?

Sist oppdatert
Sydney er byen mange tror de kjenner enten de har vært der eller ei. Diverse kjente bilder dukker opp på netthinnen bare du hører navnet. Men Sydney er mer enn havneområdet Darling Harbour, evig innbydende Bondi Beach, den karakteristiske Sydney Harbour Bridge, homoparaden Mardi Gras og det forvokste hvite skalldyret av et operahus. Bli heller med på tur til Sydneys mer skjulte attraksjoner!

Forvokst by

Det første du bør vite, er at Sydney er nesten unaturlig stor. Byen breier seg ut over cirka 1600 kvadratkilometer. Det er nesten like stort som Vestfold. Eller dobbelt så stort som New York City, og nesten ti ganger størrelsen av Amsterdam.

- Byen er så stor at det til tider er håpløst. På det verste kan det ta mange timer å komme seg fra den ene enden til den andre. Det er i grunnen litt rart, for det bor under fire millioner mennesker her, bemerker Safdar Ahmed, som har bodd i byen hele sitt liv.

Spektakulær strandtur

Vi setter kursen for Bronte Beach, en strand som er langt mer trivelig enn sin mer berømte nabo, Bondi. Her finner vi store gressplener som omslutter sandstranda, perfekt for oss som ikke elsker sanden, men likevel digger strandlivet. Her spiller australerne cricket på plenen, og i helgene tar de med seg store mengder øl og grillmat, for så med liv og lyst gå i gang med den australske nasjonalsporten: "A barbie".

Det dreier seg naturligvis om barbeque, altså god gammeldags grilling. Men australierne har gjort det til en livsstil, og på Bronte som på så mange andre australske strender ligger det ferdigmonterte bygriller som alle kan fyre opp maten sin på uten at det koster så mye som en australsk cent. På Bronte syder det en hvilken som helst sommerhelg, og vil du oppleve autentisk australsk strandkultur, drar du hit fremfor til Bondi.

Det har imidlertid ikke vi tenkt å gjøre denne gangen. Vi skal nemlig gå løs på den mest spektakulære strandturen du kan tenke deg, og den går fra klippene ved Bronte og nettopp til Bondi Beach. Vandringen gjør du lett unna på en halvtime, med mindre du stopper og beundrer en av de utallige lekre utsiktene du støter på underveis.

- Jeg skulle ønske jeg gadd å gå her oftere, for denne turen er virkelig noe for seg selv, pruster vår andpustne kjentmann Safdar Ahmed oss i nakken.

Storbypulsens forbannelse

Når du skal til Praha, Warzawa eller for den del Fredrikstad, er det Gamlebyen som gjelder. I Sydney drar du til Newtown. Det er dit vi skal nå, men på vei gjennom byen får vi bekreftet at det ikke er bare-bare å bo i en bilbasert storby.

- You bl**dy f**kwit, watch where you're f***ing driving, motherf***ing w***ker!, raser en herre i sin beste alder. Han har halve kroppen ute av førervinduet og hytter iltert med neven idet han freser forbi.

- Roadrage. Du ser ganske mye av det her i byen, kommenterer Safdar Ahmed, som har blitt med oss videre, og som tydeligvis synes det er hyggelig å guide nordboere rundt i byen sin selv om han får så øra flagrer av sine landsmenn for kjøreferdighetene sine.

Newtown befinner seg et kvarters kjøring fra Sydney sentrum, eller tre-fire minutter dersom man kunne fjernet den nokså stillestående trafikken. Altså går det omtrent like raskt å gå, men det er ikke så trivelig på grunn av - nettopp - trafikken. Men når du kommer vel frem til Newtown, er det nesten som om et annet, og mer spennende Sydney åpner seg.

Alternative Newtown

- Jeg får nesten en landsbyfølelse av Newtown, forteller Attila Mosony. Han har bodd i bydelen i mange år, og vi prater med ham gjennom kafévinduet der han sitter med datteren Taylor.

- Her er en fin miks av alle slags mennesker, bydelen er veldig liberal, inkluderende og barnevennlig, samtidig som du finner all slags mat til en rimelig penge og en masse rare sjapper. Weird and wild, konkluderer Attila.

Og han later til å ha helt rett. Her kan det se ut som en stor andel av Sydneys mer alternative subkulturer har slått seg ned. Kjedebutikkene er nesten fraværende, det samme er langt på vei KFC, McDonald's og Burger King, som ellers er å se på hvert gatehjørne over hele Sydney. Tatoveringsstudioer, vegetarkafeer og konsertlokaler avløses av små kunstgallerier, alternative platebutikker og intime klesbutikker med fortrinnsvis lokalt designede klær. I Newtown er alternativt nærmest blitt normen.

Gotisk grobunn

Men det er én subkultur det er påfallende mye av: Idet vi vandrer gjennom Newtown kommer vi helt ut av tellinga når det gjelder goth-inspirerte sjapper. En av butikkene har en plakat av Fredrikstad-artisten Apoptygma Berzerk i vinduet. Det tar vi som en invitasjon inn. Sharon Hacker, svartkledd innehaver av butikken Invisible Light, teller goth-butikker i Newtown på fingrene sine. Men fingrene strekker ikke til.

- Vi snakker om nærmere tyve til sammen, i tillegg til alle hippie-butikkene som har goth-elementer i seg, teller Sharon seg frem til.

- Hils til Apoptygma Berzerk når dere kommer hjem, da, roper hun etter oss.

På vei inn til sentrum vil vår trofaste følgesvenn Safdar Ahmed gjerne vise oss Chinatown før vi tar kvelden. Høflige små innkasterjenter vinker ivrig og vil ha oss til å spise på de utallige små uterestaurantene i bydelen.

- Nå? Dette er Chinatown. Noe slikt har dere vel ikke i Norge, melder vår mann Safdar Ahmed. Han virker tydelig overveldet av folkemylderet, og vi kan vagt høre ham mumle for seg selv:

- Chinese people everywhere!

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også