Et frisisk pust

Den frisiske øya Texel byr på vind i håret, sol på kroppen og luft under sjeldne fuglevinger.

Sist oppdatert
På en tredve kilometer lang sandstrand står en liten strandhytte med piratdrage vaiende fra taket, saltvannsvåte håndklær vaiende fra vindskjermen og brune tær trampende på tregulvet.

Skole og strandliv

- Det beste med øya er helt klart stranda, sier Willem-Jaap Koomen, før han tar fart nedover sanddynene og stuper ut i nok en salto. Han går på den videregående skolen på øya, og sammen med kameratene har han leid en strandhytte for hele sommeren.

Selv om skoleåret enda ikke er over, har strandlivet forlengst startet.

- Vi er på stranda hele dagen. Men vi har med oss bøker da, unnskylder Stefan Bremer seg, mens nok en kamerat ankommer stranda med skolesekk. Som han raskt hiver inn i hytta sammen med skjorte, sko og sokker, og erstatter med ølboks og badeshorts.

- Vi har jo ikke noe kjøleskap. Så det gjelder å drikke ølen fort, smiler han.

Populær

De frisiske øyene strekker seg fra kysten av Nederland i sør til Danmark i nord. Texel er den største av de nederlandske øyene, med 14000 innbyggere fordelt på 170 kvadratkilometer. Den er også den mest besøkte.

Utvalget av overnattingsmuligheter sier noe om øyas popularitet: I høysesongen fylles alle de 45000 gjestesengene opp og innbyggertallet tredobles.

Likevel er det kanskje først og fremst for litt landsens ro at de fleste oppsøker øya.

Her ligger landsbyer som er så små at alle hilser og nikker, matbutikkene holder stengt i lunsjpausen og lukten av sau smyger seg helt inn i sentrum.

I tillegg selvfølgelig til kilometerlange strender - fine til soling om sommeren og turgåing om vinteren, naturreservat med skog og sanddyner, åkre med sauer og sykkelstier og aktivitetsmuligheter som ridning og kiting.

- Og så vil jeg anbefale en tur til Texels høyest fjell - på 15 meter, sier Jeanette Vriezema på turistkontoret i Den Burg, det nærmeste øya kommer en hovedstad.

Sol hele året

Ifølge Vriezema gjør det gunstige klimaet at øya er godt besøkt året rundt.

- Her er det varmere enn resten av Holland om vinteren, og kjøligere om sommeren. Fra mai til august har vi dessuten hundre flere soltimer enn fastlandet, reklamerer hun.

De unges festby, den turifiserte De Koog, er hun ikke like ivrig etter å reklamere for.

I De Koog varsler skiltene om at livet går videre også etter sykkelturer og solnedgang: Strategisk plassert ved taxiholdeplassen opplyses det om kostnadene ved å urinere på offentlig område, være overstadig beruset eller bidra til slåssing og uro.

- Mange unge nederlendere kommer om sommeren for å være på stranda og feste i De Koog. Mens eldre tyskere kommer for å oppleve naturen, opplyser Vriezema.

Atlantis

Den som vil oppleve Texel som den er, bør ikke vente for lenge.

- Vi kjemper mot vannet, og fyller på med sand langs vestsiden for å hindre at øya flytter seg. Naturkreftene gjør at området hele tiden er i endring, forteller Vriezema.

Kombinert med flatt landskap og variasjonene mellom høy- og lavvann, skaper dette store problemer for forbipasserende båter. Og nok en attraksjon for turistene.

- Noen av innbyggerne har spesialisert seg på å gå rundt å lete etter ting som har drevet i land fra forliste skip. I fjor mistet for eksempel en båt en hel container med dyre joggesko, som folk samlet opp og solgte på markedet. Vi har et eget museum med ting som har flytt i land - fra flaskepost til vindmølledeler.

Noen betenkeligheter er det likevel ved å være fastboende på øya.

- Vi hører jo om klimaendringene. Vannet stiger, sier de. Hvis det skjer, vet jeg ikke hvordan det skal gå med oss.

Hun er likevel ikke altfor bekymret.

- Texel er spesiell. Jeg er sikker på at noen vil finne en måte å bevare den på.

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også